Venituri agricole 2010-2019: România și Irlanda, campioanele Europei
Țările Europei Centrale profită inegal de PAC. Chiar dacă Eurostat nu comunică decât o evoluție orientativă a veniturilor agricole în fiecare din cele 28 de țări membre, informația furnizată dă câteva informații importante, potrivit wikiargri.fr.
De la intrarea în vigoare a ultimei reforme a PAC în 2015, venitul agricol pe activ (salariat și nesalariat) a crescut cu 12 puncte procentuale în toată Uniunea Europeană, potrivit organismului european Eurostat. Dar creșterea nu depășește 3 puncte la scara celor 15 membri istorici, citează rador.
Potrivit Eurostat, Franța ar profita mai mult. Chiar dacă este în puternică scădere în acest an, venitul pe activ agricol este mai mare cu 8 puncte decât nivelul lui din 2015 și cu 15% față de anul 2.000. Totuși, scăderea numărului de agricultori nu a fost profitabilă deloc pentru cei încă în activitate. O mare parte a valorii adăugate produse continuă să le scape în termeni de venit.
Irlanda câștigă locul întâi printre cei 15 membru istorici ai Uniunii Europene. Venitul pe activ agricol a crescut cu 24 de puncte din 2015 și cu 77% din anul 2.000.
În Germania, veniturile agricultorilor abia echivalează cu nivelul lor din anul 2.000, oscilând de la simplu la dublu de la un an la altul. În Olanda, sunt mai mici cu 7 procente.
Specializările țărilor influențează puternic evoluția veniturilor agricole. Irlanda profită din plin de sfârșitul cotelor de lapte după ce și-a liberalizat producția de lapte de la începutul anilor 2.010.
Și în țările din est, specializarea influențează ritmul de creștere a veniturilor agricole.
Printre cele trei țări baltice, Letonia, foarte orientată spre creșterea vacilor de lapte, se descurcă cel mai bine (creștere a veniturilor cu 68% în 10 ani, în vreme ce în acceași perioada nivelul de viață al țăranilor estoni a stagnat și cel al agricultorilor lituanieni nu a crescut decât cu 27%. Or Lituania este o țară exportatoare de cereale care contează în Uniunea Europeană.
Ajutoarele PAC, plătite independent de nivelul de trai al țăranilor, au tras aceste venituri în sus și în special pe cele mai slabe (în Bulgaria și în România).
În România şi în Bulgaria, venitul pe activ este de 2,5 și 2,1 ori mai ridicat în 2019 decât în 2010. În 10 ani, el a crescut cu 80% și 35% în Slovacia și în Polonia.
Oricum ar fi, veniturile de referință în fiecare din aceste țări sunt încă mult mai slabe decât în restul Uniunii Europene.