Sari direct la conținut

Vernisajul expoziției „Războiul – între mit și artă”, la Palatul Sutu

HotNews.ro

Muzeul Municipiului București vă invită joi, 5 aprilie 2018, de la ora 18.00, la vernisajul expoziției „Războiul – între mit și artă”, care va avea loc la Palatul Suțu. Este războiul mitul fondator al României Mari? Cum arată fața acestui mit? Expoziția este gândită să ridice întrebări și să pună problema a ceea ce suntem în raport cu războiul și cu miturile lui.

După expoziția ”Fizionomii unificatoare. «Toți în unu» – povestea unui proiect de țară”, Muzeul Municipiului București oferă publicului, mai ales celui tânăr, o selecție sintetică a pieselor din patrimoniul Pinacotecii Municipale cu valoare ilustrativă pentru Primul Război Mondial și Anul Centenarului. Momentul pe care îl trăim, acela al împlinirii a 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial și de la înfăptuirea României Mari, merită să fie explicat mai pe îndelete adolescenților. Muzeul Municipiului București are un patrimoniu inestimabil ca valoare și cu un potențial remarcabil care se deschide astfel și publicului tânăr.

”Păstrăm amintirea războiului și prin artă. Astfel, pictura, sculptura și desenele au reușit să imortalizeze aspecte ale acestui eveniment. Spun acest lucru pentru că e important de înțeles ideea că obiectele de artă păstrează nu doar o „adunătură de materie”, ci și emoție, trăire și contextul de atunci. Selecția propusă vorbește despre un război pe care vrem să îl decriptăm dintr-o altă perspectivă decât aceea a durerii, ci mai curând una a continuității faptelor și a continuității pe care o dau chiar oamenii. Am transformat Primul Război Mondial într-un mit? Dacă da, de ce și cum? Sau poate miturile mai vechi s-au legat de acest moment atât de profund încât nici nu le mai vedem?

Ideea expoziției pleacă de la faptul că anumite opere de artă, create după încheierea războiului, se reîntorc la mitologia clasică și descoperim mituri precum cel al lui Niobe și cel al lui Prometeu ca mituri fondatoare în mentalul artistic pentru România Mare. Practica alipirii de mari figuri care s-au mitizat era una întâlnită, dar ceea ce era mitizat era un personaj istoric. Vedem acest lucru în personaje precum Mihai Viteazu sau Vlad Țepeș. Dar din punct de vedere artistic, nu știm cu exactitate ce mituri am preluat și care erau rădăcinile lor. Patrimoniul Pinacotecii Municipale ajută la deschiderea unei noi perspective de analiză asupra imaginii războiului. În egală măsură dorim să înțelegem problema și invers: sunt miturile un izvor pentru Marele Război?” – Drd. Delia Marinescu

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro