Vicepremierul Daniel Suciu: Din 34 de președinți de Consiliu Județean, 29 susțin votul uninominal. Printre ei, și liberali
Vicepremierul Daniel Suciu a declarat, luni, la finalul ședinței de Guvern, că a primit puncte de vedere de la 34 de președinți de Consiliu Județean, iar 29 dintre aceștia susțin modificarea legislației privind alegerea șefilor de CJ prin vot uninominal. Printre susținători sunt și președinți de Consilii Județene din partea PNL, potrivit ministrului. Guvernul a adoptat luni o Ordonanță de Urgență prin care preşedinţii de Consilii Judeţene vor fi aleşi din nou prin votul direct al cetăţenilor, nu prin votul consilierilor judeţeni, cum este acum.
„Critica obiectivă care s-a adus modului indirect de alegere a președinților de Consiliu Județean, și anume că prin jocuri de partid, prin negocieri care uneori nu au de-a face cu votul popular se alegeau președinții de CJ, începând cu astăzi a încetat. Așadar, votul masiv al românilor din data de 26 mai are și un rezultat imediat – aducem alesul local la judecata cetățenilor din fiecare județ”, a spus la finalul ședinței de Guvern ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Daniel Suciu.
El a susținut că a primit puncte de vedere de la 34 de președinți de consilii județene, dintre care 29 susțin reintroducerea votului uninominal prin OUG. Daniel Suciu a mai spus că printre ei se numără și membri PNL, președinți de CJ, care susțin votul uninominal. El a dat exemplul șefilor liberali de consilii județene din Alba, Arad, Brașov, Călărași, Sibiu și Suceava.
Președintele Klaus Iohannis a adus noi critici Guvernului, luni, de această dată pentru adoptarea Ordonanței de Urgență prin care preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi din nou prin votul direct al cetăţenilor, nu prin votul consilierilor judeţeni, cum este în prezent. Iohannis a transmis, prin Mădălina Dobrovolschi, purtătorul său de cuvânt, că schimbarea legii electorale este o concesie pe care Viorica Dăncilă le-o face baronilor PSD pentru a le câștiga sprijinul.
Ordonanța de urgență adoptată luni de Guvern vizează modificarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale și modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, potrivit textului pus în transparență decizională pe site-ul Ministerului Dezvoltării.
Actualii președinți de consilii județene au solicitat această OUG, de teamă că anul viitor, după alegerile locale, nu vor mai prinde aceste funcții. De altfel, Marian Oprișan, președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene, a recunoscut pentru Europa Liberă că a solicitat premierului Dăncilă această ordonanță.
În prezent, președinții Consiliilor Județene sunt numiți de către consilierii județeni, în urma negocierilor dintre partide.
Potrivit prevederilor ordonanței, articolul 1, alineatele (2), (4) şi (5) vor fi modificate şi vor avea următorul cuprins:
- „Art. 1. – (2) Consiliile locale şi consiliile judeţene, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.
- (4) Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti, precum şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal.
- (5) Viceprimarii, precum și vicepreşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot indirect de către consiliile locale, respectiv consiliile judeţene”, este una dintre modificările propuse”.
Vezi AICI proiectul.
În forma în vigoare, articolul 1 prevede la alineatele (2), (4) și (5) următoarele:
- „(2) Consiliile locale, consiliile judeţene şi primarii se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.
- (4) Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal.
- (5) Preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, precum şi viceprimarii se aleg prin vot indirect, de către consiliile judeţene, respectiv consiliile locale”.