Victor Ponta, modificare la legea electorala: Vrem sa introducem o prevedere pentru judetele in care exista o minoritate semnificativa de peste 6%. In Harghita si Covasna, minoritatea este cea romaneasca
Premierul Victor Ponta a declarat joi ca vor fi facute cateva modificari la legea electorala, printre care se numara desfiintarea pragului electoral si introducerea unei prevederi pentru judetele in care exista o minoritate semnificativa de peste 6%, astfel incat grupul minoritar sa fie reprezentat in Parlament chiar daca un candidat din partea minoritatii nu castiga colegiul electoral. Seful executivului a atras atentia ca „in Harghita si Covasna, minoritatea este cea romaneasca” si ca regula pe care o sustine „inseamna asigurarea reprezentarii comunitatii romanesti in Harghita si Covasna si reprezentarea minoritatii maghiare in alte judete decat Harghita, Covasna, Mures, Bihor, Satu Mare si Salaj.”
Principalele declaratii facute de premier:
- Din considerente pragmatice, nu exista un alt proiect care sa fi trecut de Senat si sa fi ajuns in Camera Deputatilor si ma indoiesc, tinand cont ca avem Parlamentul in activitate in luna iunie, dupa 10 iunie dupa alegeri, pentru 3 saptamani, sa facem modificari in septembrie. Cred ca nimeni nu se gandeste ca e posibil.
- Dupa ce a trecut de Senat legea, am considerat drept critice cateva modificari.
- Cel care castiga merge in parlament presupune, din punctul nostru de vedere, desfiintarea pragului electoral. Daca ai prag electoral inseamna ca poti sa fii pe primul loc si sa nu intri in Parlament.
- Candidatul independent nu poate sa aiba alta cerinta decat candidatul unui partid. Este pe primul loc in colegiu, merge in Parlament. Nu am cum sa ii cer jumatate +1 cat timp nu ii cer jumatate +1 candidatului apartinand unui partid.
- Cele 18 locuri ale minoritatilor nationale nu se modifica in niciun fel. Raman cele 18 locuri pe acelasi sistem electoral.
- Ultima modificare, pe care am gandit-o cu dl. Dusa si dl. Grama, cei doi deputati apartinand altor forte politice decat UDMR-ului din judetele Harghita si Covasna, pe care noi suntem dispusi sa o sustinem, daca vor fi dispusi si cei aflati acum in Opozitie, se refera la introducerea unei prevederi pentru judetele in care exista o minoritate semnificativa de peste 6%. In Harghita si Covasna, minoritatea este cea romaneasca. Daca niciun reprezentant al acelei minoritati nu castiga un colegiu electoral, atunci acel candidat care a intrunit cel mai mare numar de voturi, fie ca este vorba despre un candidat al unui partid romanesc in Harghita si Covasna, fie ca este vorba de un candidat al minoritatii maghiare din Cluj, Maramures, pentru ca exista 3 judete unde imi fac aceasta problema, ma rog Arad, Timis, acolo unde exista peste 6% dar nu castiga colegii. Altfel Harghita, Covasna, Mures, Bihor, Satul Mare sunt colegiile in care castiga in mod normal reprezentantii minoritatii maghiare.
- Din punctul nostru de vedere si mandatul pentru colegii care vor merge in comisia juridica si in Plen este foarte clar: reprezentarea minoritatilor, chiar si acolo unde prin sistemul de colegii, minoritatea fiind dispersata, nu se castiga un colegiu, se poate face prin aceasta regula pe care noi o sustinem si care inseamna asigurarea reprezentarii comunitatii romanesti in Harghita si Covasna si reprezentarea minoritatii maghiare in alte judete decat Harghita, Covasna, Mures, Bihor, Satu Mare si Salaj.
- Asta este ceea ce noi am propus, nu e o reforma, este o situatie speciala deoarece nu s-a adoptat, desi au fost multe discutii, nicio modificare la legea electorala si deoarece sistemul actual este criticabil si amplifica o lipsa de interes a electoratului si o nemultumire fata de modul in care merg in Parlament cei pe care i-au votat.