Sari direct la conținut

Victor Roman a adus OLAF-ul la Adjud

Ziarul de Vrancea

este nefolosibila din cauza unui sir intreg de defectiuni u modul in care s-au cheltuit banii este investigat Oficiul European de Lupta Anti – Frauda (OLAF) u peste 2.600 de familii vor continua sa bea apa de pe conducte ruginite u de la 7 luni, termenul de finalizare a lucrarilor a ajuns la aproape 2 aniOmul de afaceri adjudean Victor Roman a intrat in atentia OLAF pentru modul in care a

realizat o investitie de aproape 800.000 de euro. Ultima isprava a firmei sale Roman Impex Prest SRL este realizarea unor lucrari de infrastructura si alimentare cu apa in cartierul Siret -Siretel din Adjud, pe bani nerambursabili, de la Uniunea Europeana.

Desi primarul Constantin Armencea se declara satisfacut, in procesul verbal de receptie tehnica din 28 iunie 2007 sint mentionate peste 50 de defectiuni ale lucrarii. Banii „papati” si lucrarile de mintuiala au constituit baza unor discutii aprinse intre primarul Constantin Armencea (PSD) si Victor Roman, vicepresedintele organizatiei PSD.

Ca urmare a unui control al OLAF din luna decembrie 2006, administratia locala a devenit mai atenta la defectiunile lasate de firma lui Roman si nu doreste sa plateasca oalele sparte. Din acest motiv, se pare ca unii dintre functionari au primit si amenintari din partea lui Victor Roman, care neaga absolut orice implicare in aceasta afacere.

Primarul Constantin Armencea, in schimb, recunoaste ca in cadrul comisiei de receptie au avut loc unele discutii mai aprinse intre Victor Roman si functionarii sai. Consilierul „judetian”, cum singur scrie in declaratia sa de avere, este un personaj bine cunoscut in Adjud, dar aproape anonim in sfera afacerilor pentru Focsani.

Fondurile europene devin un instrument de imbogatire, in defavoarea imaginii Romaniei la nivel european, dar si a bugetului national si local din care este acoperit un anumit procent al lucrarilor contractate.

La inceputul lunii aprilie 2006, Ministerul Integrarii Europene, prin Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est, isi dadea acordul asupra demararii lucrarilor de modernizare a unui cartier din Adjud pe segmentul infrastructurii si alimentarii cu apa.

Proiectul privind obiectivul de investitie „Echipare edilitara si modernizare infrastructura Siret -Siretel” din cadrul programului PHARE 2001- Coeziune economica si sociala – Schema de finantare nerambursabila pentru proiecte de infrastructura mica a fost initiat de Primaria Adjud la inceputul anului 2004.

Anuntul de intentie a lucrarilor fost publicat in Monitorul Oficial la 26.01.2005, pentru ca cel de licitatie sa fie publicat la 02.11.2005, termenul limita pentru depunerea ofertelor fiind 05.01 2006, ora 12.00.

Potrivit unei monitorizari realizate de Asociatia Pro Democratia Focsani impreuna cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), privind achizitiile publice, la licitatie s-au inscris opt societati care au achizitionat caietul de sarcini, majoritatea fiind din Bacau si Galati.

Printre ofertanti s-au numarat si Vega ’93 Galati, condusa de Corneliu Istrate, dar si una din firmele lui Dorinel Umbrarescu, SC Spedition UMB Bacau. Doar trei firme au mai participat insa la licitatia propriu- zisa, inclusiv Vega ’93.

Comisia a evaluat ofertele ramase in cursa, cel mai mare numar de puncte acumulind Roman Impex, care a oferit cel mai mic pret, adica la jumatate din cit erau dispusi ceilalti oferanti sa lucreze: Vega ’93 Galati – 1.116. 436 euro, Constructii Feroviare SA Galati – 1,5 milioane euro si Roman Impex Prest SRL Sascut – 767.836 euro.

Pina la urma insa, valoarea lucrarii realizata de firma lui Victor Roman a urcat consistent datorita actelor aditionale. Propunerile tehnice si financiare, atit ale ofertantului cistigator cit si ale celorlalti ofertanti au fost transmise Delegatiei Comisiei Europene in Romania, potrivit adresei din 7 martie 2006, cind s-a dat acceptul.

Consiliul Local Adjud si-a dat acordul in sedinta din martie 2006. Termen limita pentru finalizarea lucrarilor a fost stabilit la 7 luni de la data semnarii contractului.

Un mare semn de intrebare staruie insa asupra modului cum s-a desfasurat licitatia de la care au fost excluse firme recunoscute prin calitatea lucrarilor si a utilajelor pe care le detin, si care au prezentat oferte superioare calitativ celei care a pus mina pe finantare.

Patru acte aditionale la aceeasi lucrare

6830Contractul de lucrari la obiectivul „Siret -Siretel” a fost incheiat de catre Primaria Adjud cu administratorul societatii Roman Impex SRL Sascut, Ion Muntianu, la 29 martie 2006. Valoarea initiala a contractului a fost de 2.783.788 lei, dar pentru ca s-au efectuat si lucrari suplimentare s-a ajuns ulterior la 2.886.658,81 lei, adica 796.209,85 euro.

Intre timp au mai fost incheiate patru acte aditionale care au permis decalarea termenelor de finalizare a lucrarii pina in primavara acestui an si care au suplimentat valoarea lucrarilor cu 102.870,81 lei.

Din aceasta suma, reteaua de canalizare pe strada Tudor Vladimirescu a fost evaluata la 65.764,88 lei, bransamentele la camine suplimentare – 21.174,14 lei si amenajarea unei parcari la valoarea de 15.931,79 lei.

Drumurile, aleile si platformele au costat peste 1,5 milioane de lei, canalizarea 900 mii de lei, sistematizarea pe verticala putin peste 200 de mii, iar rampele de acces pentru persoanele cu handicap 4.176,3 lei.

La momentul incheierii contractului de lucrari valoarea contului de buna executie era, potrivit unei adrese a Agentiei BRD Adjud, si aflata la dosarul de achizitie publica, in suma de 13.918,94 lei, in conditiile in care executantul trebuia sa faca dovada depunerii unei de garantii in cuantum de 5% din valoarea lucrarii.

Executantul a motivat ca aminarea finalizarii lucrarilor s-a facut din cauza „conditiilor improprii realizarii racordurilor in subsolurile aferente celor 2.620 de apartamente” sau a „conditiilor de lucru improprii realizarii racordurilor de la canalizarea veche la cea noua”.

Bani europeni secati din prostie?

Dupa atitea aminari, la sfirsitul lunii iunie a venit vremea receptiei tehnice care sa ateste atit calitatea, cit si finalizarea lucrarilor. La 21 iunie se constituie comisia de receptie prin dispozitia primarului nr. 1880, comisie formata din primarul Constantin Armencea, viceprimarul Gelu Diaconu, consilierul local Stan Lascar, sing.

Gabriela Racovita – manager proiect, tehnicienii Alexandru Ciula si Aurel Tacu, maistru Florin Mitrasc de la Urbis SA Adjud, ing. Constantin Trus de la Inspectoratului in Constructii, Dobre Manaila reprezentant din partea proiectantului CertProdex, Catalin Ciubotaru, sef santier si cei doi reprezentanti ai firmei Roman Impex Prest SRL Sascut – Bacau, inginerii Gheorghe Fasic si Silviu Pancescu.

Procesul-verbal de receptie a lucrarii de la Adjud da friu liber interpretarilor si o imagine exacta a calitatii lucrarilor. „Comisia a constatat lipsa si neterminarea unor lucrari care afecteaza siguranta in exploatare… iar calitatea anumitor lucrari nu corespunde cu legislatia in vigoare”, se arata in procesul verbal incheiat la 28 iunie 2007.

Din cele peste 50 de obiectiuni formulate de comisia de receptie, adica trei pagini format A4, enumeram: lipsa capace la camine, lipsa gratare la gurile de scurgere, fisuri in profunzime la trotuarele din asfalt, nerealizarea aducerii la cota a gurilor de scurgere, canalizare infundata cu balast si asfalt, coloane netaiate, nefinalizarea asfaltarii unor trotuare, racord la canalizare neexecutat,

asfaltul din jurul caminelor fisurat. „Nici un camin de canalizare nu are scara de acces, desi a fost prevazuta in proiect”, se mai arata in procesul verbal de receptie. La data respectiva, toti cei 7 membri ai comisiei de receptie au semnat procesul verbal, fiind de acord cu obiectiunile inscrise, mai putin executantul, adica cei doi reprezentanti ai firmei lui Victor Roman.

Cum a intrat OLAF pe fir

Semnalarea defectiunilor lasate in urma de firma lui Victor Roman ar parea suprinzatoare pentru un om de afaceri cu strinse legaturi cu administratia din Adjud.

Vigilenta autoritatilor locale a fost insa „sporita” de un control facut in decembrie anul trecut de catre Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF), organismul care pazeste banii Uniunii Europene, devenit cunoscut dupa ce a demascat „mafia gulerelor albe” din Bacau din timpul Guvernului Nastase.

OLAF a verificat atunci modul in care a fost organizatia licitatia, in urma unei sesizari plecata, se pare, de la dusmanii de afaceri ai lui Victor Roman. Investitia a ramas in atentia oficialilor UE si ar putea aduce o noua vizita a OLAF dupa numeroasele nereguli de la receptia tehnica.

Roman neaga tot

Primarul municipiului Adjud, Constantin Armencea, se declara destul de multumit de calitatea lucrarilor facute de firma colegului sau de partid, desi procesul verbal de receptie il contrazice. „Eu nu ma indoiesc de calitatea serviciilor prestate de societatea care a cistigat lucrarea. Eu sint multumit de calitatea lucrarilor.

Sint multumit ca a acceptat sa faca lucrarile la pretul din anul 2004. Au mai fost unele imperfectiuni, dar sper ca pina la receptia finala si pina la finalizarea termenului acestea sa fie remediate”, a completat primarul.

Surse din cadul primariei ne-au declarat insa, sub protectia anonimatului, ca unii membri ai comisiei au fost amenintati direct de actionarul majoritar al firmei, Victor Roman, pentru ca n-au vrut sa dea o nota favorabila lucrarilor efectuate de firma sa. Pe de alta parte, consilierul judetean neaga absolut orice implicare in aceasta afacere cu bani europeni.

„Nu stiu despre ce este vorba! Eu m-am retras din administrarea societatii, dupa cum bine stiti. Discutati cu inginerul sef Mihai Munteanu care raspunde de lucrare. Eu nu am fost la nici o comisie de receptie pentru ca nu aveam ce cauta acolo, si in plus pentru ca eram la Bacau. Nu am auzit ca angajatii firmei mele sa fie recalcitranti si nu cred asa ceva.

Eu nici atit n-am vorbit urit sau sa fi amenintat pe cineva. N-am nici un amestec”, ne-a declarat consilierul Victor Roman.

Om extraordinar dar … impulsiv

Declaratiile primarului Constantin Armencea vin insa in contradictie cu cele sustinute de Victor Roman. Edilul recunoaste cam cu jumatate de gura ca au existat unele discutii mai aprinse intre functionarii municipalitatii si Victor Roman. „Dl. Roman e un om extraordinar, numai ca este cam impulsiv. Cind nu-i convine ceva spune direct.

Nu am auzit de amenintari, doar ca au fost niste discutii cind am mers pe strazi, sa facem evaluarea lucrarilor. A fost destul de jenant ca se strinsesera oamenii si se uitau la noi cum ne certam. Dar nu e ceva serios, chiar si astazi (zilele trecute – n.

r.), la comisie, a tipat iar si a amenintat cu privire la faptul ca «il luam cu acul» si ne-a urat sa avem parte numai de astfel de lucrari pe care sa le verificam. De cind lucrez in primarie n-am vazut un constructor cinstit care sa nu umfle un pic devizul de lucrari.

E adevarat ca uneori noi stim si mai trecem cu vederea, pentru ca daca spune ca a turnat 1.000 mp de asfalt si noi gasim doar 980 mai treaca-mearga, dar cind e mai mult nu putem inchide ochii”, a declarat Constantin Armencea intr-o discutie cu reporterul Ziarului de Vrancea. Termenul de remediere a defectiunilor constatate de comisie a fost 11 iulie, iar o noua receptie a avut loc pe 12 iulie.

Nici de data aceasta nu s-a dat „ok-ul lucrarii”, receptia fiind aminata pentru joi, saptamina aceasta, din cauza absentarii unor membri ai comisiei.

Intre timp, desi oamenii cunosc si spun adevaruri cu doar jumatate de gura, in „mica Sicilie” din nordul Vrancei, cum a mai fost numit Adjudul, afacerile merg inainte, ca o enclava de interese economice ale carei reguli se impletesc de citiva ani cu aceeasi autori. Este insa pentru prima oara cind administratia locala adjudeana nu vrea sa „puna botul” la abureala marca Victor Roman. Si asta pentru ca exista OLAF. (Doina GANEA)

CASETA

OLAF in vizita la Adjud

Romania a raportat, anul trecut, la Bruxelles, cele mai multe cazuri de posibile fraude cu fondurile europene de preaderare, inaintind 70 de astfel de sesizari la Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF), se arata intr-un raport dat publicitatii saptamina trecuta de OLAF.

Pe parcursul anului 2006, OLAF a primit 27 de sesizari din partea Bulgariei, 16 din Turcia, 4 din Croatia si 2 din Macedonia. Potrivit raportului, in urma investigatiilor demarate de OLAF, peste 336 de milioane de euro au fost deturnati ilegal din fondurile europene si au fost restituiti in 2006 catre bugetul UE.

Anul trecut, OLAF a primit 826 de sesizari, dintre care aproximativ 300 s-au dovedit a fi nefondate, iar altele au fost legate de cazuri aflate in investigare. In total, au ramas 426 de cazuri valide pentru investigare. Printre cele peste 800 de plingeri se afla si una venita din partea unui ofertant nemultumit de atribuirea contractului de lucrari de la Adjud catre firma lui Victor Roman.

Desi n-au recunoscut direct, atit edilul cit si ceilalti functionari implicati in proiect sint foarte precauti cu evaluarea lucrarilor, pentru ca nu vor sa plateasca oalele sparte de pe urma lui Victor Roman, mai ales ca in luna decembrie a anului trecut o echipa a OLAF a facut un control la Primaria Adjud pe linia organizarii licitatiilor publice.

Edilul considera insa la aceasta ora ca licitatia s-a desfasurat in parametrii normali, conform prevederilor programului PHARE. „Licitatia s-a desfasurat cum scrie la carte. Comisia a dat un cistigator ca urmare a ofertei depuse. Da, am fost controlati inclusiv pe acest contract de achizitii publice cu Roman Impex, dar nu au gasit nimic in neregula.

Se pare ca a fost o sesizare din partea unui alt ofertant care n-a fost selectat. Noi am fost in regula”, a precizat primarul Constantin Armencea. (D. G.)

Victor Roman, „consilier judetian”

In Consiliul Judetean a aparut, pe linga consilierii judeteni, si un consilier „judetian”.

Omul de afaceri Roman Victor s-a dovedit mult mai mester in adunatul banilor si socotitul incasarilor decit in minuirea pixului cu care s-a luptat din greu sa completeze declaratia de avere, care poate fi citita pe site-ul vezi declaratia de avere.

Marturie a inversunatei lupte cu gramatica limbii romane este chiar functia trecuta in declaratie, de „consilier judetian”. In continuare, intreaga declaratie este martora „dusmaniei”, dusa probabil de o viata, concretizata in cuvinte greu de inteles, printre care chiar si propriul nume.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro