Sari direct la conținut

VIDEO Alan Wilder: Reintalnirea din 2010 cu Depeche Mode a fost extraordinara

HotNews.ro

Alan Wilder, fost membru Depeche Mode, se afla pentru cateva zile la Bucuresti, unde va sustine un concert. Evenimentul Recoil „Selected” Events 2010 – A Strange Hour with Alan Wilder & Paul Kendall are loc vinerea aceasta la FRONT | The ARK din Calea Rahovei 196A.

Joi seara, am stat de vorba cu Alan Wilder, dupa puhoiul autografelor date fanilor de toate varstele, in spatiul primitor al magazinul Off the Record. Am aflat de la Alan care sunt primele sale amintiri muzicale, care este locul favorit pentru a crea muzica sa si cum au ajuns Cosmin Bumbut si Ioan Titu de la Silent Strike sa fie parte a evenimentului Recoil „Selected” Events 2010.

Rep:Care este prima amintire muzicala pe care o ai? Imi amintesc ca Brandon Perry spunea intr-un interviu ca prima sa amintire muzicala este legata de o cutie muzicala…

A.W: Nu prea imi amintesc… Locuiam langa o alta familie si mergeam acolo ca sa stea cineva cu mine cat ai mei erau plecati. Intotdeauna mergea radioul si auzeam Beatles, Manfred Mann din anii ’60 si alte inregistrari. Aveam vreo 4, 5 ani pe atunci si cam astea sunt primele mele amintiri muzicale. De asemenea, familia mea punea mereu muzica clasica, iar cei 2 frati cantau la pian si repetau inca de cand eram copil. De fapt, cea mai veche amintire a mea este ca pe la 4 ani am primit o chitara rosie de plastic. Mama povesteste mereu cum repetam la chitara, ca un pop star.

Rep:Apoi, ai inceput sa canti la pian.

A.W: M-au intrebat pe la 7 ani daca vreau sa invat sa cant la pian. Mama m-a intrebat daca nu vreau sa cant la pian la fel ca fratii mei, iar eu am zis ca da. Si asta a fost. Dar nu am fost niciodata la fel de bun, ei sunt mult mai inzestrati ca tehnica si foarte buni muzicieni de factura clasica. Nu prea mi-a placut sa exersez si as fi renuntat daca parintii m-ar fi lasat. Dar nu au facut-o si le sunt recunoscator ca m-au determinat sa continui. Dupa care m-am orientat catre un gen de muzica total diferit.

Rep: Care este locul care te inspira cel mai mult cand creezi si unde ai cele mai bune conditii?

A.W: Cel mai bun loc este in casa mea unde am un studio, intr-un cladire separata. Este un spatiu deschis, foarte mare si frumos, si nu este deloc ca un studio comercial. Sunetul nu este uscat datorita podelelor de lemn, sunt ferestre mari franceze si e o vedere superba peste Sussex, aflat in sudul Londrei, la o ora de oras. Cateodata cand sunt acolo pentru a crea muzica si ma uit pe fereastra se intampla sa vad animale salbatice, ceea ce este foarte frumos. Asta vara, pentru ca iarna este foarte frig – singura problema a cladirii.

Rep:Pentru fani, care este mesajul transmis de acest album best of, Selected? Dupa turneu, sa se astepte la o schimbare de stil, va urma explorarea altui gen muzical? Si, cum a aparut nevoia acestui album best of.

A.W: Nu, doar ca era un bun moment sa apara acest album pentru ca adunasem multe materiale, in 25 de ani. E o provocare pentru noi aceasta compilatie si turneul care o implica. Nu cred ca [albumul] semnifica neaparat o schimbare, dar nimeni nu stie ce va fi dupa.

Rep:Apropo de concertul de vineri seara din The Ark, cum i-ai ales pe artistii romani, fotograful Cosmin Bumbut si Ioan Titu de la Silent Strike, care vor fi parte din evenimentul vostru?

A.W: Nu prea am avut contact cu Silent Strike, dar am ascultat muzica, apoi alti oameni i-au sugerat, eu nefiind foarte hotarat. Sunt curios sa vad cum va fi live, e un singur tip, nu?

Rep: Da, Ioan Titu.

A.W: Stiu ca pune muzica ambientala si alte genuri, nu sunt foarte sigur de ce-o sa faca. Apoi, mai e Cosmin Bumbut, o sugestie din partea lui Cristian, promoterul concertului. Am cerut sa mai participe un artist. Si am aflat ca este un fotograf extraordinar, lucru cu care sunt de acord, l-am intalnit azi si am vazut expozitia pe care o organizeaza.

Rep:O ultima intrebare, legata de reuniunea Depeche Mode din acest an. Cum te-ai simtit pe scena alaturi de ei si de ce a venit atat de tarziu acest moment, dupa 16 ani de la plecarea ta?

A.W: Nu stiu de ce a durat atat, dar a fost o treaba foarte placuta. Am fost rugat de Dave si m-am gandit ca e logic sa fac asta. Era si o datorie sa facem ceva impreuna de dragul vremurilor bune. Prin urmare, m-am gandit ca este un lucru bun si era pentru o cauza nobila, un concert pentru un fond destinat copiilor bolnavi de cancer. A fost o zi minunata, multimea a reactionat extraordinar si primesc o multime de mesaje de atunci.

Rep: Multumesc pentru interviu si pe vineri seara, in The Ark.

Recoil, proiectul lui Alan Wilder, fost membru Depeche Mode, a fost creat in 1986 cu EP-ul “1+2” si mai apoi cu mini-albumul ‘Hydrology’. Aceste inregistrari Recoil il remarca pe Alan Wilder ca fiind un exceptional sound-designer si deschizator de drumuri in arta sampling-ului modern.

Pentru anul 2010, Alan Wilder decide sa lanseze prima colectie ‘best of’ din intreaga sa cariera solo ‘impachetata’ sugestiv sub titlul ‘Selected’. Albumul Recoil ‘Selected’ se va lansa in primava lui 2010 la casa MUTE si il va aduce pe Alan intr-un nou turneu de promovare, pentru prima oara dupa plecarea sa din Depeche Mode.

“Recoil ‘Selected’ Events 2010 – A Strange Hour with Alan Wilder & Paul Kendall” este primul turneu de promovare din istoria trupei si va cuprinde date in intreaga Europa incluzand o escala la Bucuresti pe data de 2 aprilie, la FRONT | The ARK din Calea Rahovei 196A.

Biletele pentru Recoil ‘Selected’ Events 2010 – A Strange Hour cu Alan Wilder & Paul Kendall costa 75 RON si vor fi disponibile incepand cu data de 22 ianuarie 2010 online la MyTicket.ro, TicketPoint.ro si in reteaua Diverta, magazinele Muzica, Off The Record, The Kitchen si din FRONT | The ARK. Recoil ‘Selected’ Events 2010 – A Strange Hour with Alan Wilder & Paul Kendall din 2 aprilie 2010 este produs de One Event.

Pentru mai multe informatii: www.recoil.co.uk, www.myspace.com/recoil, www.event.mu

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro