VIDEO Ambasadorul Germaniei, Andreas von Mettenheim: Accederea la spatiul euro da un impuls reformator si cred ca ar fi bine sa se mentina aceasta dorinta
Ambasadorul Germaniei, Andreas von Mettenheim, spune intr-un interviu pentru HotNews.ro ca nu stie daca Romania isi poate mentine tinta 2015 pentru aderarea la euro, dar avertizeaza ca abandonarea euro poate dauna reformelor economice. In ceea ce priveste reformele in justitie, ambasadorul german la Bucuresti spune ca guvernul a dat garantii ca ele vor continua, dar „cred ca in politica nu trebuie sa ai niciodata incredere in promisiuni, ci sa te uiti la fapte”.
Rep: In ultimele luni, relatia dintre cele doua guverne a fost destul de tensionata. Mai este guvernul federal preocupat in legatura cu statul de drept din Romania?
Andreas von Mettenheim: Cred ca raspunsul este unul destul de simplu. Romania, Guvernul Romaniei ne-a explicat propria sa pozitie, noi ne-am exprimat preocuparile si, dupa cum stim cu totii, Guvernul Romaniei este momentan in faza in care lucreaza la acele 11 puncte oferite de Comisia Europeana. Domnul Corlatean a efectuat o vizita incununata de succes saptamana trecuta la Berlin si cred ca suntem pe calea cea buna pentru a imbunatati situatia.
Rep: Acum o luna avertizati ca Romania trebuie sa recistige increderea partenerilor. Credeti ca Romania e in aceeasi pozitie ca acum o luna?
Andreas von Mettenheim: Procesul este pe drum, este in evolutie. Nu stiu daca ne aflam in aceeasi pozitie de incredere ca si la inceputul anului. Nu sunt in stare sa ma pronunt fata de acest punct. Ar trebui sa auzim ce spune mediul de afaceri.
Rep: Care este pozitia dvs. legata de decizia Parlamentului de a infiinta o comisie care sa analizeze activitatea procurorilor implicati in dosarul fraudelor la referendum?
Andreas von Mettenheim: Nu sunt foarte sigur daca in sistemul german s-ar fi putut face asa ceva, ar fi fost posibil un astfel de demers. Dar as dori sa astept intai rezultatul.
Rep: Cum caracterizati evolutia autoritatilor in domeniul justitiei?
Andreas von Mettenheim: Cred ca in ultimii ani Romania a reusit sa atinga mari succese si progrese in sistemul judiciar, in ceea ce priveste reformarea acestuia. Si din discutiile purtate cu noul guvern, am dedus ca si actualul guvern va continua acest proces de reformare. Cred ca Romania se afla pe calea cea buna in acest sens.
Rep: Aveti incredere in promisiunile facute de guvern dupa cele intimplate in ultimele luni?
Andreas von Mettenheim: Cred ca in politica nu trebuie sa ai niciodata incredere in promisiuni, ci sa te uiti la fapte. Este ceea ce facem noi.
Rep: Cum arata situatia in justitia din Romania?
Andreas von Mettenheim: Din cauza situatiei de criza, situatiei referendumului, nu s-a intamplat foarte multa activitate la Guvern. Va trebui sa asteptam situatia ce va urma anul viitor, dupa alegeri. Insa, avand in vedere cele anuntate de guvern, nu am avut impresia ca a avut loc un regres in ceea ce priveste procesul reformator in justitie.
Rep: Ar trebui mentinut MCV?
Andreas von Mettenheim: Am dat deja cateva declaratii publice in acest context si DA. De ce da? Pentru ca sunt convins ca este un instrument important, un levier in mana celor care trebuie sa activeze in mod concret in reforma justitiei. Si exista o serie intreaga de persoane care fac acest demers activ.
Rep: In luna mai spuneati ca nu vedeti nici un risc legat de aparitia unui curent nationalis. Astazi, avind in vedere discursurile cu puternice tente anti-occidentale ale unor lideri politici, va mentineti declaratia?
Andreas von Mettenheim: Imi pastrez acea acceptiune pronuntata deja. Cred ca pericolul unui nationalim puternic, accentuat, cu exceptia unor voci singulare, nu exista insa in Romania.
Rep: Trecem la sectorul economic. Care este feed-back-ul primit de la companiile germane care activeaza in Romania?
Andreas von Mettenheim: Cred ca companiile germane care fac business to business, deci care nu au nimic de a face cu statul, sunt foarte multumite. Au fost bine plasate in relatia cu autoritatile publice, au o cultura antreprenoriala buna sau dezvolta una buna aici si au afaceri profitabile. Problemele apar atunci cand companiile au de-a face cu statul, pentru ca din acel mediu auzi din cand in cand de probleme legate de licitatii lipsite de transparenta, nu se stie de ce anumitor companii li se acorda castig de cauza in licitatii si acolo lucrurile se complica usor. Exista in continuare cazurile unor facturi neonorate de catre statul roman. Este insa un punct unde conlucram foarte strans cu autoritatile statului roman.
Rep: Au companiile probleme cu arieratele?
Andreas von Mettenheim: Nu sunt probleme mari la nivel macroeconomic, insa companiile germane sunt, de regula, de talie mica si mijlocie. Prin urmare, o astfel de situatie poate aduce o astfel de companie la marginea prapastiei, la distrugerea economica a acestei companii.
Rep: Sint companiile germane interesate de programul de privatizari lansat de Romania?
Andreas von Mettenheim: Programul nu este inca foarte puternic concretizat si de aceea cred ca, avand in vedere programele si proiectele investitionale concrete, existente actualmente, interesul german este inca unul limitat.
Rep: Ar trebui Romania sa-si mentina tinta de aderare la euro in 2015, sau ar fi mai bine sa astepte sa vada ce se intimpla cu moneda unica?
Andreas von Mettenheim: Pe de o parte, nu stiu daca se poate pastra aceasta data, 2015. Pe de alta parte, nu este nici bine sa te pui intr-o pozitie comoda pe fotoliul tau si sa zici „sa vedem cum evolueaza lucrurile” Pentru ca cred totusi ca accederea la spatiul euro este una care iti da un impuls reformator si cred ca ar fi bine sa se mentina aceasta dorinta.
Rep: Care este pozitia dvs. si a Guvernului Federal German fata de ideea Statelor Unite ale Europei?
Andreas von Mettenheim: Indiferent de denumirea pe care o dai acestui concept statal, Statele Unite ale Europei sau Europa Federala, aceasta nu conteaza, insa este clar un lucru: daca ai o moneda comuna si daca vrei sa ai succes pe piata mondiala ca spatiu economic unitar, trebuie sa ai in vedere si sa vii in sprijinul unei politici economice comune. Este vorba de politica fiscala, este vorba de de o politica care sa creeze locuri de munca si crestere economica. Din experienta anilor trecuti am invatat ca nu putem sa reusim decat daca ramanem uniti, de aceea Statele Unite ale Europei: da.