Sari direct la conținut

VIDEO Arheologii au reconstituit chipul unui „vampir” îngropat în Polonia cu 400 de ani în urmă

HotNews.ro
VIDEO Arheologii au reconstituit chipul unui „vampir” îngropat în Polonia cu 400 de ani în urmă
Oseminte scoase la lumină de arheologi, FOTO: Szymon Mucha / Alamy / Alamy / Profimedia

Îngropată cu un lanț cu lacăt pe picior și o seceră de fier peste gât, „Zosia” nu ar fi trebuit niciodată să se poată întoarce din morți, scrie Reuters.

Înhumată într-un cimitir nemarcat din Pien, în nordul Poloniei, tânăra a fost una dintre zecile de persoane de care vecinii se temeau că e un „vampir”.

Acum, folosind ADN, imprimare 3D și lut de modelare, o echipă de oameni de știință i-a reconstruit chipul vechi de 400 de ani al Zosiei, dezvăluind povestea umană îngropată de credințele supranaturale.

„Este cu adevărat ironic, într-un fel,” a declarat pentru Reuters arheologul suedez Oscar Nilsson. „Oamenii aceștia, care au îngropat-o, au făcut tot ce au putut pentru a preveni întoarcerea ei din morți… noi am făcut tot ce am putut pentru a o aduce înapoi la viață.”

Zosia, așa cum a fost numită de localnici, a fost descoperită în 2022 de o echipă de arheologi de la Universitatea Nicolaus Copernicus din Torun.

Nilson afirmă că „Zosia” avea între 18 și 20 de ani când a murit, iar analiza craniului sugerează că Zosia suferea de o afecțiune care ar fi provocat leșinuri și dureri de cap severe, precum și posibile probleme de sănătate mintală.

Secera, lacătul și anumite tipuri de lemn găsite în mormânt erau toate considerate ca având proprietăți magice de protecție împotriva vampirilor, conform echipei de la Universitatea Nicolaus Copernicus.

Mormântul „Zosiei” a fost al 75-lea descoperit în cimitirul nemarcat din Pien, în afara orașului Bydgoszcz din nordul Poloniei. Printre alte schelete găsite la locul respectiv s-a aflat și cel al unui copil „vampir”, îngropat cu fața în jos și cu lanț cu lacăt pe picior.

„Zosia” a murit într-o perioadă în care Europa era devastată de războaie

Despre viața „Zosiei” se știu puține, însă Nilsson și echipa de cercetători care lucrează la Pien afirmă că obiectele cu care a fost îngropată indică faptul că ar fi făcut parte dintr-o familie bogată, posibil aristocrată.

Europa secolului al XVII-lea în care a trăit ea era devastată de războaie, un lucru despre care Nilsson sugerează că a creat un climat de frică în care credințele în monștri supranaturali erau comune.

Recrearea lui Nilsson a început cu crearea unei replici tipărite 3D a craniului, înainte de a construi treptat straturi de lut pentru a forma un chip realist, „mușchi cu mușchi”.

El folosește structura osoasă a craniului alături de informații despre sex, vârstă, etnie și greutatea aproximativă pentru a estima profunzimea trăsăturilor faciale.

„Este emoționant să vezi un chip revenind din morți, mai ales când știi povestea despre această tânără,” spune Nilsson.

Arheologul mai spune că a vrut să o readucă pe Zosia „ca om, și nu ca acest monstru cu care a fost îngropată”.

INTERVIURILE HotNews.ro