VIDEO ARHIVA A murit Sergiu Nicolaescu. Regizorul avea 82 de ani
Regizorul Sergiu Nicolaescu a murit joi dimineata, la varsta de 82 de ani, in urma unor complicatii cardiace si pulmonare severe, informeaza spitalul Elias. „In ultimele 48 de ore in evolutia domnului Sergiu Nicolaescu au aparut complicatii cardiace si pulmonare severe care nu au raspuns la tratamentul intensiv aplicat si care au condus la deces azi, 3 ianuarie 2013, ora 8.20”, a anuntat purtatorul de cuvant al Spitalului, printr-un comunicat de presa transmis Agerpres.
Informatia a fost difuzata initial pe site-ul Evenimentul Zilei.
Sergiu Nicolaescu a fost operat de peritonita, in 28 decembrie, la Spitalul Elias din Capitala, „in contextul afectiunii digestive cronice benigne cunoscute”, interventia chirurgicala decurgand fara incidente, a anuntat unitatea sanitara.
UPDATE12.00 Spitalul Elias:
- Sergiu Nicolaescu suferea de boala diverticulara, o boala a varstnicului (inflamatie a unor zone de la nivelul colonului). Formele complicate imbraca aspectul de diverticulita. De circa 12 ani, pacientul a avut mai multe internari cu aceasta complicatie.
- Dl Nicolaescu avea o conditie biologica in prima zi care nu permitea o interventie chirurgicala fara riscuri. Starea domniei sale s-a ameliorat in primele 40 de ore, interventia chirurgicala a fost o hotarare de a extinde investigatiile minim invaziv, nu in regim de urgenta.
- Pe 26 decembrie s-a prezentat cu dureri abdominale inferioare si inapetenta de cateva zile.
- S-a prezentat cu proteine la un nivel foarte jos, nu mancase de cateva zile.
- Medicii au mai precizat ca peritonita a fost constatata intraoperator.
Miercuri, reprezentantii Spitalului Elias precizasera ca regizorul roman ramane internat la terapie intensiva, evolutia postoperatorie fiind usor favorabila, in concordanta cu suferintele preexistente si cu varsta pacientului.
Regizorul a fost operat pe cale laparoscopica, de catre echipa chirurgicala a Spitalului Elias.
„Interventia chirurgicala a fost impusa de evolutia clinica din ultimele 24 de ore, in contextul afectiunii digestive cronice benigne cunoscute”, s-a aratat intr-un comunicat de presa al Spitalului Elias.
Potrivit reprezentantilor Spitalului Elias, peritonita localizata cu punct de plecare apendicular a fost descoperita intraoperator si a fost rezolvata laparoscopic.
„Interventia chirurgicala a decurs fara incidente, pacientul fiind transferat in compartimentul postoperator pentru continuarea ingrijirilor”, au mai precizat reprezentantii spitalului.
Reprezentantii spitalului anuntasera, cu o zi inainte de operatie, ca regizorul a fost internat in 26 decembrie, pentru o afectiune digestiva cronica cunoscuta, si urmeaza tratamentul medicamentos corespunzator.
Cu o saptamana inainte de internare, Nicolaescu a cazut in timp ce se indrepta spre garajul sau, el suferind un traumatism toracic, respectiv i s-au fisurat cateva coaste.
- In 12 decembrie 2012, senatorul PSD Sergiu Nicolaescu le adresa multumiri colegilor din Senat pentru perioada petrecuta impreuna, precizand ca nu a mai candidat pentru un nou mandat deoarece mai are putini ani de trait pe care vrea sa-i termine in profesia sa.
„Vreau sa va multumesc pentru acesti patru ani minunati pe care i-am petrecut impreuna, in care dumneavoastra mi-ati daruit stima si consideratie, simtaminte pe care si eu vi le datorez. Mai am putini ani de trait si mi-am dorit sa-i termin in profesia mea, pentru acest lucru nu am participat la alegeri. Vreau sa va spun un sincer ‘La revedere!’ si vreau sa va spun in acelasi timp ‘La multi ani!’ si sarbatori fericite”, spunea Nicolaescu de la tribuna Senatului, in ultima sedinta a actualei legislaturi, fiind aplaudat de cei prezenti.
Sergiu Nicolaescu s-a nascut la Targu Jiu, dar la varsta de cinci ani, parintii sai au parasit orasul si s-au stabilit la Timisoara. Sergiu Nicolaescu a absolvit Universitatea Politehnica Bucuresti ca inginer mecanic,iar dupa absolvire a inceput sa lucreze la filmari combinate in cadrul Studioul cinematografic Alexandru Sahia, specializat in filme documentare si jurnale de actualitati, potrivit Wikipedia.
Filmografia lui Sergiu Nicolaescu – regizor, actor de film, scenarist si producator de film – cuprinde peste 50 de lungmetraje, dintre care cele mai cunoscute sunt „Atunci i-am condamnat pe toti la moarte” (1971), „Cu mainile curate” (1972), „Osanda” (1976), „Ultima noapte de dragoste”, „Nea Marin miliardar” (1979), „Ciuleandra” (1985), „Mircea” (1989), „Coroana de foc” (1990), „Triunghiul mortii” (1999), „Orient Express” (2004), „15” (2005), „Supravietuitorul” (2008), noteaza Mediafax.
Daca filmul „Orient Express” a fost cea mai vizionata premiera romaneasca a anului 2004, probabil ca cea mai impresionanta productie semnata de regizorul Sergiu Nicolaescu a fost „Mihai Viteazul” (1979), cu Amza Pellea in rolul principal – creatie de referinta in istoria filmului romanesc.
Printre cele mai recente filme ale sale se numara „Ultimul corupt”, lansat la inceputul acestui an si care este o continuare a lungmetrajului „Poker” (2010).
Sergiu Nicolaescu a fost ales pentru prima data parlamentar in 1990, pe listele FSN, iar in actuala legislatura a incheiat al cincilea mandat in Parlament. Singura legislatura in care nu a fost parlamentar a fost cea din 2004-2008. Nicolaescu a fost membru al Comisiilor de cultura din Senat in fiecare legislatura si a detinut presedintia comisiei in actuala legislatura. El s-a numarat, totodata, printre cei care au luat parte la Revolutia din 1989.