Sari direct la conținut

VIDEO Audierile la Inalta Curte de Casatie si Justitie s-au incheiat. Decizia instantei in cazul cererii de arestare a lui Catalin Voicu este asteptata in scurt timp

Inalta Curte de Casatie si Justitie judeca, astazi, de la ora 11:00, cererea DNA privind arestarea preventiva a senatorului Catalin Voicu pentru 29 de zile. Vineri, Directia Nationala Anticoruptie a depus la Inalta Curte de Casatie si Justitie cererea de arestare preventiva a senatorului Catalin Voicu. Solicitarea a venit la doua zile dupa ce DNA a obtinut avizul Senatului pentru a putea cere instantei arestarea lui Catalin Voicu.

UPDATE 1 (ora 11:40): Catalin Voicu a ajuns la Inalta Curte in jurul orei 11:25 si a refuzat sa faca comentarii. Pentru a-i evita pe jurnalisti, el a intrat in cladire printr-o usa din spate, nu pe intrarea principala.

UPDATE 2 (ora 12:35): Sedinta a fost suspendata timp de 25 de minute. Magistratii au iesit din sala, unde au ramas Catalin Voicu, aparatorii sai si procurorul de caz de la DNA.

UPDATE 3: (ora 12:45): Biroul Permanent al Senatului a decis, marti, ca procedurile in cazul solicitarii DNA de avizare a cererii de arestare preventiva a lui Catalin Voicu nu vor fi reluate, dupa ce senatorul solicitase sa fie audiat in plen, anunta Agerpres. Conducerea Senatului a decis ca procedurile in acest caz au fost respectate.

UPDATE 4 (ora 13:03): Sedinta de judecata s-a reluat la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

UPDATE 5 (ora 14:10): Inalta Curte a dispus efectuarea unor verificari interne legat de modul in care senatorul Catalin Voicu a intrat in cladire, dupa ce mai multi reprezentanti ai mass-media au cerut explicatii referitor la modul de acces al acestuia pe intrarea arestatilor. ICCJ a stabilit ca senatorul a patruns in cladire pe intrarea secundara, aflata in curtea interioara a institutiei, iar accesul i-a fost permis de catre grefierul Marius Nistor. ICCJ a anuntat ca ii va cere grefierului o nota explicativa si va face verificari.

UPDATE 6 (ora 15:32): Catalin Voicu a parasit sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in jurul orei 15:30, dupa incheierea audierilor. El a refuzat sa faca declaratii presei. In acest moment, magistratii Inaltei Curti sunt in pronuntare.

UPDATE 7 (ora 15:42): Grefierul acuzat de conducerea ICCJ ca l-ar fi ajutat pe Catalin Voicu sa ajunga in sala de judecata pe o intrare secundara risca o sanctiune ce poate merge pana la desfacerea contractului de munca, a declarat, marti, pentru Mediafax, presedintele Sectiei penale a instantei supreme, Anton Pandrea. El a adaugat ca a delegat un judecator pentru a realiza o ancheta in acest sens, urmand ca rezultatul sa fie anuntat „cat de curand”. Potrivit lui Pandrea, grefierul a dat deja o declaratie, „o nota explicativa cu privire la cele intamplate”. Contactat de Mediafax, grefierul Marius Nistor a refuzat sa comenteze acuzatiile care i se aduc, sustinand ca sunt „aberatii”.

  • Voicu a cerut sa fie audiat in plenul Senatului

Catalin Voicu a adresat, insa, saptamana trecuta, Biroului Permanent al Senatului o cerere pentru a fi audiat in plenul acestei camere parlamentare. El sustine ca decizia din 24 martie a Senatului, care a avizat DNA sa poata cere in instanta arestarea sa, este „lovita de nulitate absoluta”, in conditiile in care el s-a aflat intr-o „imposibilitate obiectiva de a fi prezent in plenul Senatului in vederea ascultarii” sale in plen, conditie pe care o considera „obligatorie”.

In documentul depus la Biroul Permanent, Voicu a solicitat sa ii fie „respectat dreptul constitutional, legal si regulamentar de a fi ascultat in plenul Senatului Romaniei in vederea incuviintarii cererii de arestare preventiva”, in prima sedinta de plen. El a amintit ca s-a aflat intr-o situatie de „imposibilitate obiectiva de a fi prezent in plenul Senatului in vederea ascultarii”, avand in vedere ca, in noaptea de dinaintea sedintei de plen a fost internat pentru probleme cardio-vasculare, iar in ziua de 24 martie i s-a facut iar rau si a fost din nou internat, chiar inaintea inceperii sedintei de plen.

Catalin Voicu a mai aratat in cererea sa ca hotararea Senatului „este lovita de nulitate absoluta, intrucat nu a fost indeplinita conditia prealabila si obligatorie a ascultarii” sale in sedinta de plen.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat, duminica, pentru Agerpres, ca cererea senatorului Catalin Voicu a fost inregistrata la cabinetul sau si ca o va inainta Biroului Permanent pentru a fi discutata.

Liderul senatorilor democrat-liberali, Traian Igas, sustine insa ca nu exista niciun motiv si nicio incalcare a Regulamentului care sa permita intoarcerea dosarului Catalin Voicu in plenul Senatului.

Senatorul PDL a explicat ca, in cazul in care Catalin Voicu ar fi dorit sa se adreseze cu orice pret plenului, ar fi putut sa transmita, in cursul zilei de miercuri, un document prin care sa demonstreze ca este bolnav. Traian Igas a precizat ca, miercuri, inaintea sedintei de plen in care s-a luat decizia incuviintarii arestarii, presedintele Senatului, Mircea Geoana, anunta posibilitatea amanarii acesteia in cazul in care Catalin Voicu va prezenta un document medical care sa ateste imposibilitatea participarii sale la sedinta.

  • De ce este acuzat Catalin Voicu

Catalin Voicu este acuzat de trafic de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

In stenogramele din dosarul DNA prin care se cere arestarea sa, publicate de HotNews.ro, apar numele unor politicieni precum Gabriel Oprea, Ludovic Orban, Marian Vanghelie, Miron Mitrea, magistrati – Florin Costiniu, dar si de oameni de afaceri – Costel Casuneanu si Marius Locic, pentru care Catalin Voicu ar fi intervenit pe langa magistrati ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie si la IGP. Din stenograme reiese si intentia senatorului Voicu de a fi devenit, in cazul in care Mircea Geoana ar fi castigat prezidentialele din 2009, ministru al Internelor, dorinta acestuia privind arestarea lui Neculai Ontanu si „intocmirea unor dosare” pe numele lui Gabriel Oprea.

Catalin Voicu ar fi intervenit folosindu-si influenta asupra magistratilor nu doar in cazurile Casuneanu, Mazare si Locic, dar si pentru Marian Oprisan, vicepresedintele PSD Dolj, Maria Schutz, judecati pentru coruptie, pentru sotia lui Miron Mitrea si in cazul accidentului lui Ludovic Orban.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro