Sari direct la conținut

VIDEO AUDIO Adrian Nastase: Victor Ponta este mai potrivit decat mine/ Nu doresc nici sa devin un lider de facto al partidului, nici lider de drept

HotNews.ro
Adrian Nastase, Foto: Hotnews
Adrian Nastase, Foto: Hotnews

„Cred ca Victor Ponta este mai potrivit decat mine, intr-o societate cum este cea romaneasca in care Traian Basescu foloseste un anumit stil, o anumita conduita”, a declarat Adrian Nastase, comentand o afirmatie facuta de Ponta la Consiliul National: “Ii admir pe Adrian Nastase si pe Ion Iliescu dar eu nu pot fi si nu am cum sa fiu ca Adrian Nastase si ca Ion Iliescu pentru ca lumea si Romania s-au schimbat”. Nastase a afirmat, la Discutia de Luni, ca Victor Ponta, „fiind mai impulsiv, raspunde mai bine asteptarilor unui electorat care s-a radicalizat in zona noastra”. Intrebat de ce a spus despre actualul lider PSD ca „a reusit pana acum destul de bine”, Nastase a explicat ca Ponta mai are de rezolvat „castigarea alegerilor” si consensualizarea pozitiilor in USL.

Descarca aici interviul integral cu Adrian Nastase

Descarca fisierul audio in format MP3

Cele mai importante declaratii facute de Adrian Nastase la Discutia de Luni:

De ce credeti ca va spuneau asa: Insusi, Imparatul?

  • Cred ca nu descoperisera inca formula Zeus. Cred, in continuare, ca o administratie trebuie sa functioneze ierarhic, trebuie sa functioneze disciplinat. Cred in fermitatea actului de guvernare. Cred intr-o munca si un efort foarte sustinute. Cred in cei care incep ziua de munca dimineata si lucreaza pana seara. Nu cred foarte mult in cei care merg sa faca bai de multime.
  • Cred ca randamentul, performanta in actul de guvernare, tin de capacitatea de a fi in control, de a urmari, de a sti ca cei din jur se uita la birourile din Piata Victoriei sa vada daca este lumina la ora zece sau unsprezece si numai dupa aceea sa plece acasa.

Ati mai conduce astazi PSD la fel ca acum sapte- zece ani, cu o mana de fier?

  • Lucrul acesta nu mai este posibil. Si nici n-a mai fost posibil. Unii chiar s-au speriat ca lucrul acesta s-ar fi putut intampla din nou. In 2010 in mod evident asa s-a intamplat. Atunci cand eu am incercat, am dorit sa candidez, si unii dintre colegi, obisnuiti cu o formula mai laxa in 2005 – 2010 au considerat ca e bine sa se mearga in continuare pe o astfel de formula.
  • Dincolo de asta cred ca s-au schimbat o multime de lucruri, odata cu modificarile la nivel teritorial, la nivelul consiliilor judetene. Nu cred ca ceea ce era valabil in urma cu zece ani mai poate fi aplicat acum. 

Cu fraza asta “Ii admir pe Adrian Nastase si pe Ion Iliescu dar eu nu pot fi si nu am cum sa fiu ca Adrian Nastase si ca Ion Iliescu pentru ca lumea si Romania s-au schimbat” – stiti ce inteleg personal, poate ma insel, Ponta va spune ca timpul dvs, a lui Ion Iliescu, a cam trecut.

  • Eu am inteles ca suntem diferiti si accept lucrul asta. Este un lucru important, accept si ca lumea s-a schimbat, constat lucrul asta cu bune si cu rele de sapte ani de zile. Cred ca o discutie despre profilul de lideri in noul context romanesc este utila. Cred ca Victor Ponta este mai potrivit decat mine intr-o societate cum este cea romaneasca in care Traian Basescu foloseste un anumit stil, o anumita conduita.

De ce e mai potrivit?

  • Pentru ca are o reactie mai rapida si pentru ca, fiind mai impulsiv, raspunde mai bine, cred, asteptarilor unui electorat care s-a radicalizat in zona noastra. In ceea ce ma priveste fac parte dintr-o generatie care s-a construit dupa alte criterii. Nu stiu, mai bune, mai rele, dar in orice caz altfel. Asa incat ceea ce spune Victor Ponta este pe deplin adevarat, cu bune si cu rele.

Ce a vrut sa spuna Ion Iliescu cu “Adrian Nastase este omul bun la toate” iar despre Victor Ponta ca “se profileaza ca premier”?

  • Exista in mod evident o compatibilitate de abordari (cu Ion Iliescu -n.r.). El vine si din aceasta experienta comuna, nu stiu daca ea mai este utila acum, putem sa discutam. Deci eu am interpretat acea declaratie a lui Ion Iliescu ca o forma de prietenie, ca o forma de apreciere la un anumit tip de raportare pe care l-am avut. Ion Iliescu a spus foarte clar la Consiliul National ca il sprijina pe Victor Ponta ca viitor prim-ministru. (…)
  • Consiliul National a fost important in relansarea partidului.  Eu insa nu imi doresc mai mult. Eu nu doresc nici sa devin un lider de facto al partidului, nici lider de drept. Eu cred ca dintr-un anumit punct de vedere Victor Ponta avea dreptate. Cred ca si Ion Iliescu si eu putem sa avem un anumit tip de influenta in interiorul partidului dar deciziile si actiunea in teritoriu in principal trebuie sa se deruleze cu o echipa mai tanara, mai dinamica, si cred lucrul acesta foarte sincer.

Spuneati despre Victor Ponta ca a reusit pana acum “destul de bine”. De ce nu bine sau foarte bine? Ce mai are de rezolvat?

  • Mai are de rezolvat castigarea alegerilor. Mai are de castigat realizarea unor peformante de consensualizare la nivelul partidului si de negociere de succes cu PNL-ul, cu PC-ul. Este vorba despre ceea ce se intampla la nivel local. Sunt o multime de chestiuni concrete care trebuie rezolvate. La Giurgiu, va dau un exemplu ca am fost zilele trecute acolo. Organizatia PNL este mai puternica, nu reusim deocamdata sa avem un dialog foarte bun.
  • La Buzau, la Iasi au fost probleme. Sunt probleme in Transilvania unde posturile sau candidatii ar trebui sa vina de la PNL si sunt nemultumiri in interiorul partidului. Ca sa explici ca, de fapt, candidatii nu vor fi nici de la PSD, PNL sau PC ci vor fi ai USL-ului, candidatii opozitiei unite, este complicat. Te lovesti si de orgolii personale si de abordari la nivelul organizatiilor locale care, fiecare, ar dori sa se mobilizeze in spatele unui candidat propriu.

Mi s-a parut ca in ultima saptamana, prin declaratiile pe care le-ati facut dvs, Ion Iliescu, i-ati subminat usor autoritatea liderului PSD. Va spun prin ce: n-ati vorbit ca despre un lider incontestabil.

  • Imi pare rau ca n-ati fost la Consiliul National, pentru ca sunt convins ca nu mi-ati fi pus aceasta intrebare. Acolo lucrurile au fost foarte clar exprimate si de Ion Iliescu si de mine. Nu exista nici un fel de semn de intrebare din acest punct de vedere. Si eu si dansul si ceilalti colegi il sprijinim in aceste eforturi pentru ca obiectivul nostru este – a fost la Consiliul National si este in continuare – crearea unei platforme si ideologice si de solutii cu care sa ne prezentam la alegerile viitoare. Adversarul nostru este in afara partidului. Este in afara aliantei cu liberalii si cu PC-ul.

Deciziile de la Bruxelles

O evaluare de ordin general: sunt bune sau proaste deciziile adoptate miercuri noaptea, la Bruxelles, de liderii europeni?

  • Sunt bune pentru ca ele arata ca, in final, ideea de a mentine proiectul european, aceasta dorinta a prevalat. Si chiar daca negocierile au fost foarte dure s-a ajuns la aceasta solutie.
  • Doi: S-a consacrat o departajare neta intre cei 17 din zona euro si restul de 10 din UE care nu fac parte din zona euro. 
  • Trei: S-au luat niste masuri care sunt bune pentru Grecia si care beneficiaza intr-un fel, la fel ca si Polonia la inceputul anilor ’90, de o iertare de datorie semnificativa. Pe de alta parte, inseamna un sprijin mare pentru bancile principale din Europa Occidentala, din zona euro.

Ceea ce este bine sau rau?

  • Ceea ce este bine pentru tarile respective, este bine si pentru filialele lor din Romania.
  • Dar sa nu ne facem iluzii, Romania functioneaza cu un deficit bugetar mai mare, mai mic, noi credem ca 3% e mic, in realitate el este mai mare pentru ca sunt sume suplimentare care nu se inregistreaza aici. Anul viitor, ideea ca vom reusi sa-l scadem la 2, 2,4%, ceea ce ar fi  foarte bine… 
  • Va dati seama, in afara datoriilor care s-au rostogolit pentru anul viitor, va fi aceasta presiune pe cheltuieli, pe generarea de venituri, pentru a compensa scaderea de la 4, 5 sau 6 cat e in realitate la 2 si ceva. Banii pentru a acoperi deficitul vor fi tot mai scumpi. Si mai ales pentru imprumuturile pe termen scurt, absolut necesare, deja suntem la 7% dobanda. Probabil ca, in conditiile in care bancile nu vor mai avea asa multe disponibilitati – deja ele sunt implicate in aceasta operatiune cu Grecia – imprumuturile vor fi tot mai scumpe. 

Va marturisesc ca sunt descumpanit. Ati spus ca deciziile de la Bruxelles sunt bune. Liderul PSD, Victor Ponta spunea despre ce s-a intamplat la Bruxelles: “luam bani de la oameni si dam la banci. Pentru ca domnul Sarkozy are alegeri in 2012, pentru ca doamna Merkel are alegeri in 2013, pentru ca Berlusconi are alegeri in 2013, si ei tin mai mult la banci decat la oameni”. Impartasiti acest punct de vedere?

  • Eu am dat un raspuns in trepte. Si primul meu raspuns viza semnificatia politica. Nu cred ca cineva isi doreste destructurarea UE. Un mesaj ca tarile din zona euro, Franta si Germania in mod deosebit, nu s-ar fi inteles s-ar fi propagat si ar fi dus nu numai la evolutii periculoase in ceea ce priveste pozitia Marii  Britanii (…) Mentinerea institutionala si credibilitatea institutiilor europene.

Seful dvs de partid, Victor Ponta, proiecteaza un mesaj usor conspirationist. Acesti lideri europeni au luat bani de la cetateni si i-au dat la banci ca sa castige alegerile, nu? Pe scurt, eu asta inteleg.

  • Putem sa comentam si este mult adevar in ce a spus Victor Ponta. Si, intr-un fel, si Traian Basescu a spus lucrul asta. Exista mult adevar in aceasta chestiune. Bancile au declansat, in primul rand, in Statele Unite o anumita evolutie care s-a transformat intr-o criza financiara puternica, statele au intervenit, si sigur ca statele  intervin in continuare pentru a rezolva o parte din aceste dificultati. (…)
  • Traian Basescu a spus si el intr-un fel lucrul asta: dom’ne nu am vrea ca voi sa extrageti sangele din filialele din Romania sa-l duceti pentru transfuzii de sange in bancile mama, pentru a recapitaliza aceste banci.

Apropo, e o reusita a lui Traian Basescu?

  • Discutiile pe aceste teme s-au purtat in sala de teatru in care participau cei 17. Nu stiu daca vocea de pe culoar a lui Traian Basescu, din zona non euro a contat. A contat banuiesc mai mult pentru consum intern.

Presedintele sustine ca a reusit sa impuna acest punct de vedere al Romaniei de pe urma caruia beneficiaza si alte state din zona non euro.

  • Fara indoiala ca exista foarte multi naivi care considera ca o astfel de chestiune poate fi controlata. Dar, in mod evident, fluxurile interne dintr-o banca nu au fost nici pana acum atent controlate, nu vor fi nici de acum incolo controlate foarte bine. Era un punct de vedere corect, dar din punct de vedere practic nu va avea semnificatii deosebite. Eu cred ca asta este marea problema a lui Traian Basescu. El crede ca lucurile astea se rezolva, in momentul in care te duci la Bruxelles, faci o conferinta inainte, trimiti buzduganul dinainte de la Bucuresti acolo, tipii aia se sperie si iau masuri. Evident ca nu se intampla asa lucrurile. (…)
  • Romania practic nu prea mai are acest gen de diplomatie bilaterala la nivel de prim-ministru in nici un caz. L-ati vazut pe Emil Boc mergand in vizite bilaterale,  cred au fost doua trei in total, e foarte putin. Pe urma, e o poveste aiurea. Nu era normal ca primul ministru sa fie prezent acolo si pe urma sa discute cu ministrul de finante etc? S-a dus Traian Basescu si pe urma a venit la Bucuresti, i-a chemat pe Emil Boc si Guvernul sa le spuna ce a inteles el din toata povestea de acolo. Astea sunt lucruri care tin de o functionare foarte proasta a modelului de republica pe care-l avem.

Revenind la Victor Ponta. Luam bani de la oameni si ii dam la banci. Nu e si acesta un exemplu de pripeala sa spui ca asta a fost tot.

  • Discursul lui e mai direct, pe care oameni il inteleg mai bine. Ce v-am spus eu pana acum poate e inteles mai usor de catre cei obisnuiti cu acest gen de dezbatere. Dar pentru omul de pe strada mesajul trebuie sa fie mult mai simplu. Iar Victor Ponta da mesajul asta intr-un mod mult mai simplu.
  • Iar el spune foarte clar: dom’ne, ca sa se rezolve problemele unor banci se platesc dobanzile mai mari, banii vin de la oameni si in felul asta unele dintre state au inteles sa rezolve problema Greciei. Deci el a spus in cateva cuvinte ceea ce eu am spus mult mai sofisticat si probabil ca asta este si una dintre diferente.

Cu diferenta ca din ce spune Ponta se intelege ca nu sunt decizii bune, ca sunt impotriva oamenilor iar ce spuneti dvs are o nota pozitiva, spuneti ca sunt decizii bune.

  • Eu n-am spus asta. Am spus ca faptul ca s-a ajuns la o decizie a fost un lucru bun. Despre continutul deciziilor nu am comentat foarte mult. Si aici ar fi foarte mult de discutat.

NOTA: Interviul poate fi ascultat in varianta integrala si pe frecventele Radio France International incepand cu ora 19.10 (Bucuresti – 93, 5 FM)

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro