Sari direct la conținut

VIDEO AUDIO Povestea tiganului Liviu teleportat de langa algeriana Aisha. Proteste in fata ambasadei Frantei la Bucuresti: Libertate, egalitate, fraternitate, gaze si electricitate! Stop Sarkozy!

HotNews.ro
Tiganul Liviu Caldarariu, “teleportat” din Franta, Foto: Hotnews
Tiganul Liviu Caldarariu, “teleportat” din Franta, Foto: Hotnews

“Libertate, egalitate, fraternitate, gaze si electricitate! Stop Sarkozy! Hai, sefu’ galeriei, ce mai zicem?” Asa a inceput protestul romilor din fata Ambasadei Frantei din Bucuresti, unde aproximativ 60 de tigani au cerut guvernului roman sa ia atitudine fata de „repatrierile voluntare” efectuate de statul francez. Printre protestatari s-a aflat si un tanar “proaspat teleportat” din Franta, pentru care decizia autoritatilor franceze are o incarcatura aparte: “Domnul Sarko” l-a despartit de iubita lui frantuzoaica. Suparat ca a fost expulzat, s-a alaturat protestatarilor care au venit pregatiti cu mesaje scrise cu grija pe pancarte, cu tricouri inscriptionate cu textul “rom pakivalo”, cu flori, un tomberon si produse frantuzesti pe care le-au aruncat “sub ochiul public”.

Misterul cuvintelor: “rom pakivalo”. Primele intrebari ale celor care s-au oprit sa le asculte oful au fost indreptate asupra inscriptiei de pe tricouri. Doua cuvinte, care insa de la 11.30 cand a inceput protestul au avut aproape tot atatea intelesuri cate persoane au fost prezente. “Romani amprentati”, s-a auzit prima oara din multime. A venit apoi corectura rapida a sefului de galerie: “rom respectabil, mai, retine!” Cuvintele s-au uitat rapid, intrebarea s-a reluat mai tarziu, iar raspunsul a variat: “ Romi discriminati”.

Nici sloganul updatat cu „gaze si electricitate” nu a scapat fara a fi comentat in mica adunare. „Arata clar conditiile pe care comunitatea roma le are in tara si nu numai”, au precizat organizatorii protestului.

Imagini de la proteste:

A fost doar un amanunt, peste care protestatarii au trecut rapid. Cu adevarat important a fost motivul prezentei lor: “Suntem aici pentru a protesta impotriva guvernului francez, impotriva guvernului Romaniei, pentru lipsa de preocupare in ceea ce priveste gasirea de solutii si identificarea unor programe pe termen lung de integrare socio-economica a romilor, nu doar din Romania, ci din Europa. Simplul ping-pong realizat intre tari cu populatie de etnie roma, trimisul si adusul romilor dintr-o parte in alta reprezinta solutii de criza, care nu aduc nimic bun, ci doar un prejudiciu de imagine asupra politicienilor care decid aceste masuri”, a explicat Marian Daragiu, membru in Consiliul Director al Aliantei Civice a Romilor din Romania.

Povestea unui expulzat – Liviu Caldarariu. Asculta interviul in varianta audio

Descarca fisierul audio in format MP3

Explicatia nemultumirii a venit insa, pe intelesul tuturor, de la Liviu Caldarariu. Un tanar “expulzat pe nedrept” dintr-o tara in care avea “o situatie ok, un apartament, drept de munca” si, mai important decat orice, o iubita frantuzoaica. “Sau, ma rog, ca nici ea nu avea acte, o algerianca”. Dupa opt ani de stat in Hexagon, de “socializat cu lumea”, de muncit si de planificat un viitor, “domnul Sarko” a venit sa destrame totul. “Pentru mine, Franta a fost tara mea, mama si tatal meu care m-au crescut. (…) Este un soc, nu pot sa inteleg. Franceza am invatat acolo, aici am 7 clase, nu am studii terminate. Dar vorbesc limba franceza mai bine decat limba romana”, povesteste Liviu, cu mandria de a fi privit de toti cei prezenti la protest.

Cam toata lumea adunata in fata ambasadei Frantei stia cine este si care este supararea lui. Asa ca tanarul a vorbit tare si apasat, ca sa se faca si mai bine inteles. Cu iubita sa, frantuzoaica cu care impartea un mic apartament din Lyon, mai vorbeste “doar pe mess, singurul intermediu care este mai ieftin, ca telefonia mobila costa in Franta”. Este constient ca iubirea lor are toate sansele sa se fi terminat aici, pentru ca, “deh, ochii nevazuti se uita”.

Expulzare dupa socializare. Pe scurt, iata de ce a fost expulzat: intr-o seara in care nu lucra, in timp ce “socializa” intr-o casa parasita unde se aflau multi romani, a fost legitimat si incatusat “ca cel mai mare traficant”. “Am fost acolo pentru ca acolo erau romani. Trebuie sa si socializezi in viata asta, sa comunici, nu stiu daca unii oameni pot sa inteleaga ca socializarea cu oamenii din jurul tau e foarte importanta in ziua de astazi”. In acest context, autoritatile au descoperit ca Liviu nu are cetatenie franceza, pentru ca “nu am facut cererea aia cand eram minor”. Dar a “obtinut un drept de munca” si a fost expulzat “doar pentru ca am fost in vizita, desi aveam domicil stabil”.

Sosirea in tara i-a bucurat insa pe parintii sai, care l-au vazut de doar trei ori in opt ani. In primii trei ani, in Franta, a lucrat la negru, “dupa care cu contract, in restaurant, ospatar”. Dupa care a venit un ordin in urma caruia francezii “mi-au riscat libertatea, m-au sechestrat. Am dreptul de a circula si de a comunica si de a socializa si de a munci oriunde si orice”. Si bucuria parintilor a fost de scurta durata, pentru ca atunci “cand au aflat tratamentul pe care l-am avut acolo si cum am fost luat doar pentru ca am fost intr-o casa abandonata, parasita”, s-au indignat si ei.

Teleportarea de langa Aisha. Avea planuri de viitor, era aproape sa-si obtina actele (“pentru ca in Franta e greu, se cer rendez-vous-uri, cum ar fi la noi in tara programari. Nu e simplu”), iar cu Aisha (iubita frantuzoaica de origine algeriana) nu apucase sa vina in Romania. “Si ea a fost in stare de soc, nu putea sa-si explice”, pentru ca asa ceva i se poate intampla oricui, explica Liviu. Daca se vor mai vedea sau nu, nimeni nu poate sa stie. Un singur lucru este, insa, clar: francezii au incalcat dreptul la libertate a “sute de oameni care s-au teleportat in Romania”. ​

In luna august, autoritatile din Franta au daramat 128 de tabere ilegale si au repatriat peste 900 de persoane catre Romania si Bulgaria, provocand reactia dura a opozitiei de la Paris si a organizatiilor pentru apararea drepturilor omului. Campania declansata de oficialii de la Paris a fost considerata „ilegala” si „rasista”.

Autoritatile franceze sustin ca nu este vorba despre expulzari, ci despre repatrieri voluntare. Repatrieri care au loc in schimbul a 300 de euro de adult si a 100 de euro de copil minor. Masurile guvernului francez au fost criticate dur de Natiunile Unite, de Consiliul Europei si de Liga franceza a Drepturilor Omului, care sustine ca este vorba despre „rasism institutionalizat”. Pe de alta parte, Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminarii Rasiale investigheaza modul in care sunt tratate comunitătile rome, potrivit Mediafax.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro