VIDEO Avanpremiera: Corneliu Porumboiu duce fotbalul la Berlin
Cele mai interesante filme ale Berlinalei par sa se fi strans in acest an in sectiunea Forum, unde Corneliu Porumboiu isi prezinta din 11 februarie eseul cinematografic „Al doilea joc” – un meci de fotbal dintre Steaua si Dinamo arbitrat in 1988 de tatal sau si comentat acum din off de tata si fiu. Mai putin glamorous si mai literara decat de obicei, Berlinala se deschide in 6 februarie cu alaiul de vedete din „The Grand Budapest Hotel”. Iata cateva filme asteptate.
In primul rand trebuie spus ca in acest an prezenta romaneasca e mai discreta. Pe langa filmul lui Corneliu Porumboiu, tot in sectiunea Forum va fi prezentat documentarul „Padurea e ca muntele, vezi?”, regizat de Christiane Schmidt si Didier Guillian, care e o coproductie germano-romana despre existenta unui sat de tigani de langa Sfantu Gheorghe.
Filmul lui Corneliu Porumboiu are proiectia de presa in 12 februarie, premiera in 13 februarie si alte trei proiectii in zilele de 13, 14 si 16 februarie. Documentarul lui Christiane Schmidt si Didier Guillian va fi prezentat in zilele de 10, 12, 13, 14 si 15 februarie.
Un alt treilea film interesant din Forum – si nu doar pentru Romania, este „Le beau danger”, o incursiune in viata si creatia scriitorului Norman Manea care pleaca de la doua texte ale acestuia, povestirea „Puteam fi patru” si un fragment din romanul „Plicul negru”, construind un ansamblu in care cuvantul, imaginea si sunetele comunica la fel cum comunica amintirile si prezentul.
„Le beau danger”, care e un documentar de 100 de minute, este o productie germana semnata de René Frölke. Proiectia lui de presa are loc in 11 februarie, premiera in 12 februarie, iar urmatoarele trei proiectii in zilele de 13, 15 si 16 februarie.
Nu am auzit ca Norman Manea sa vina la Berlin, in schimb e asteptat Michel Houellebecq, protagonistul unui film de fictiune bazat pe o stire care la vremea respectiva a facut inconjurul lumii: anul 2011 cand scriitorul, aflat intr-un turneu de promovare a romanului „Harta si teritoriul” in Olanda si Belgia, a disparut fara urma reaparand la scurt timp fara sa ofere vreo explicatie. Guillaume Nicloux da in „L’enlèvement de Michel Houellebecq” propria teorie, iar Michel Houellebecq se joaca in acest film pe sine.
Berlinala literara e completata de documentarul neterminat „Untitled New York Review Of Books Documentary”, de Martin Scorsese si David Tedeschi, care va fi prezentat ca work in progress in Berlinale Special, proiectia lui fiind urmata de o discutie la care, pe langa cei doi cineasti, vor lua parte si cateva personalitati literare neanuntate pana in prezent.
Literatura patrunde si in competitie, unde filmul german „Beloved Sister”/”Die geliebten Schwestern”, de Dominik Graf, il urmareste pe tanarul poet Friedrich Schiller in anul 1788 experimentand o forma neconventionala de iubire, adica indragostindu-se de doua surori. Filmul constituie pastila de film de epoca din competitie.
In Panorama Dokumente, Michel Gondry – care e si membru al juriului international, va prezenta un alt documentar interesant, bazat pe dialogurile sale cu lingvistul Noam Chomsky si intitulat „Is the Man Who Is Tall Happy?”.
In ultimul moment a fost anuntata proiectia, in 10 februarie, a documentarului „Edward Snowden – Das Interview “ (de Hubert Seipel), care reprezinta primul interviu pe care Edward Snowden l-a dat de cand a ramas in Rusia si care a fost filmat in locul necunoscut in care acesta se gaseste acum. A 64-a editie a Berlinalei numara in acest an 64 de documentare.
Filmul care deschide festivalul, „The Grand Budapest Hotel”, in regia lui Wes Anderson, are o distributie impresionantă – vreo 20 de nume cunoscute care au la dispozitie doar 100 de minute de film. Ralph Fiennes, F. Murray Abraham, Mathieu Amalric, Adrien Brody, Tilda Swinton sunt cativa dintre ei. Interesul lui Dieter Kosslick, directorul festivalului, e ca un numar cat mai mare de vedete sa vina pe covorul rosu pentru a mai compensa latura mai putin glamorous a acestei editii. Sa vedem cate vor fi disponibile. (Filmul ajunge la noi in 21 martie.).
Trailer „The Grand Budapest Hotel”:
Oricum, in competitia internationala o vom vedea pe Jennifer Connelly alaturi de Cillian Murphy si de Oona Chaplin (nepoata lui Charlie Chaplin) in „Aloft” de Claudia Llosa (Spania/Canada/Franta), iar Ethan Hawke si Patricia Arquette joaca in filmul lui Richard Linklater „Boyhood” care e o incursiune in viata unui copil si care a fost filmat incepand din anul 2002.
Putin probabil ca Alain Resnais mai aduce ceva nou cu „Aimer, boire, chanter” (unde o distribuie din nou pe sotia sa, Sabine Azema), dar e de laudat ca la 91 de ani mai are energia sa lucreze. In schimb, filmul de debut al lui Benjamin Naishtat, pretentios intitulat „History of Fear”/”Historia del miedo” (coproductie Argentina / Uruguay / Germania / Franta), s-ar putea numara printre revelatiile festivalului.
In „La voie de l’ennemi”/”Two Men in Town” franco-algerianul Rachid Bouchareb adapteaza thriller lui José Giovanni „Deux hommes dans la ville” (1973), mutand actiunea din Franta in SUA si distribuindu-i pe Forest Whitaker si Harvey Keitel in rolurile unui fost puscarias si al ofiterului care ii supravegheaza conduita dupa eliberare. Filmul e in competitie.
Din juriul internaţional condus de producatorul american James Schamus fac parte: producatorul Barbara Broccoli, actrita daneza Trine Dyrholm, pictorita si cineasta iraniana Mitra Faharani, actrita americana Greta Gerwig, cineastul francez Michel Gondry, actorul chinez Tony Leung si actorul austriac Christoph Waltz.
In afara competitiei, dar in selectia oficiala vor fi prezentate varianta uncut a volumului 1 din „Nymphomaniac”, care are 145 de minute (cu 25 de minute in plus fata de ce a intrat in sali), precum si „Eroii monumentelor „/”The Monuments Men”, al cincilea film regizat de George Clooney pentru care sunt asteptati pe covorul rosu, alaturi de regizorul-interpret, Matt Damon, Bill Murray si John Goodman. Filmul intra pe ecranele romanesti in 14 februarie.
„American Hustler” va avea o proiectie speciala, in premiera germana si in avanpremiera Oscarurilor din 2 martie.
Trailer „The Monuments Men”:
In sectiunea Panorama, filmul de deschidere ar putea fi interesant, filmul-catastrofa vietnamez Nước/2030 de Nghiêm-Minh Nguyễn-Võ. Printre highlight-urile sectiunii se mai numara „20 000 Days on Earth”, de Iain Forsyth şi Jane Pollard, un documentar care imaginează o zi din viaţa lui Nick Cave, precum si horror-ul „The Midnight After”, de Fruit Chan, adaptare a bestseller-ului „Lost on a Minibus from Mongkok to Taipo” si pe a carei coloana sonora figureaza David Bowie.
… Si romanii
Ceilalti romani de la Berlinala sunt Cosmina Stratan, care participa in programul Shooting Stars (destinat promovarii tinerilor actori europeni), Nae Caranfil care isi „pitch”-uieste noul proiect, „6.9 pe scara Richter”, in Berlinale Co-production Market, Ada Solomon, Corneliu Porumboiu si Razvan Radulescu – invitati sa le vorbeasca tinerilor din Berlinale Talente (fost Talent Campus), printre acestia numarandu-se si editorul Alexandru Petru, producatoarea Gabriela Suciu, regizoarea Adina Istrate si actrita Elena Andreea Vasile.
Criticul de film Mihai Fulger face parte din juriul FIPRESCI, jurizand filmele din sectiunea Forum, iar standul Romaniei nu va mai fi organizat in acest an de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc, ci de Centrul National al Cinematografiei, directorul interimar al acestuia, Mihail Ioan Kogalniceanu, aflandu-se la Berlin in perioada 11-15 februarie.
De fapt, in Shooting Stars se afla si o alta romanca, Maria-Victoria Dragus, lansata de filmul lui Michael Haneke Panglica albă/Das weisse Band si care reprezinta Germania, tara unde s-a stabilit.
Festivalul ia sfarsit in 16 februarie. Pana atunci, iata starurile deja anuntate: Sabine Azéma, Christian Bale, Pierce Brosnan, Toni Collette, Bradley Cooper, Jennifer Connelly, George Clooney, Charlotte Gainsbourg, Matt Damon, Catherine Deneuve, Ralph Fiennes, Bruno Ganz, Hannah Herzsprung, Oscar Isaac, Diane Kruger, Mélanie Laurent, Viggo Mortensen, Cillian Murphy, Bill Murray, Edward Norton, Clemens Schick, Léa Seydoux, Tilda Swinton, Uma Thurman, Forest Whitaker, Ronald Zehrfeld.
In zilele urmatoare, HotNews.ro va va tine la curent cu evenimentele, de la fata locului. Festivalul se incheie pe 16 februarie.