VIDEO Beau Biden, procuror general al statului Delaware, despre cum functioneaza confiscarea extinsa in Statele Unite: Partea frumoasa e ca uneori ajungem sa folosim in activitatile noastre vehicule folosite anterior de infractori
„Recuperarea sumelor de bani este uneori la fel de importantă ca trimiterea la inchisoare a infractorilor, pentru ca distruge mecanismul de functionare al organizatiei din interior si elimina veniturile obtinute. Atunci cand elimini banii obtinuti din activitatea infractionala, obtii progrese enorme in directia eliminarii coruptiei si capacitatii de organizare a activitatii infractionale”, a declarat Beau Biden, procuror general al statului Delaware, intr-un interviu pentru HotNews.ro. In Romania, confiscarea bunurilor provenite din infractiuni este un proces dificil. Fiecare bun sau suma supusa confiscarii trebuie dovedita ca provine din infractiuni deoarece Constitutia prezuma caracterul licit al averii. Legea confiscarii extinse se afla inca in dezbateri parlamentare.
- Biden: Cetatenii americani sunt prejudiciati anual cu un miliard de dolari ca urmare a infractiunilor informatice cu originea in Romania. Stiu ca este un subiect extrem de important pentru directorul FBI, pentru ambasadorul SUA din Romania si pentru inaltii oficiali de la Washington
Video: Remus Puscariu
Dan Tapalaga: Domnule Biden, o investigatie de presa a relevat faptul ca unii oameni de afaceri si politicieni romani si-au deschis firme off shore in Delawere. Exista indicii ca unele dintre aceste companii ar fi folosite pentru activitati infractionale? (spalare de bani, evaziune fiscala, etc)
Beau Biden: Asa cum cred ca stiti, ca si multi alti procurori, nici noi nu comentam, nu confirmam sau negam existenta unei anchete sau a anumitor chestiuni. Asadar nu pot face comentarii cu privire la situatia pe care ati mentionat-o. Pot spune insa ca stim ca Delaware fiind un stat in care isi desfasoara activitatea atat de multe companii si corporatii americane si internationale (exista peste 1.000.000 de corporatii inregistrate in Delaware, 60% din companiile incluse in top 500 cele mai mari companii) incercam sa ne asiguram ca identitatea companiilor inregistrate in Delaware este reala si ca ele isi desfasoara activitatea intr-un mod legal si transparent. Insa nu pot discuta cazuri specifice referitoare la companii romanesti care sunt sau nu inregistrate in Delaware.
Dan Tapalaga: Exista informatii potrivit carora un cunoscut om de afaceri roman, Sorin Ovidiu Vantu, trimis in judecata pentru diferite infractiuni si cercetat in mai multe dosare penale in Romania, ar fi desfasurat operatiuni financiare inclusiv in Delaware.? Care sunt rezultatele cercetarilor, daca ele au existat?
Beau Biden: Nu pot confirma nimic. Nu pot face comentarii despre acest subiect. Imi cer scuze. Aceasta este procedura, nu discutam situatii specifice.
Dan Tapalaga: Ati fost sesizat vreodata in legatura cu sume de bani provenite din Romania asupra carora ar exista suspiciuni? Daca da, despre ce sume e vorba.
Beau Biden: Toate statele au informatii despre tentativele de spalare de bani prin SUA, initiative pornite din diverse tari. Nu pot mentiona o tara anume. Incercam sa urmarim acest fenomen si sa avem puse la punct modalitati de a opri practica ilegala a spalarii de bani. Din nou, nu pot comenta cazuri specifice si eventuala lor legatura cu Romania.
Dan Tapalaga: Dar aveti in desfasurare anchete care implica cetateni romani?
Beau Biden: Trebuie sa verific. Nu stiu daca exista vreunul in acest moment, dar pot verifica si va pot raspunde ulterior.
Dan Tapalaga: Infractiunile informatice comise de cetateni romani in SUA constituie un alt subiect important.
Beau Biden: Realitatea este ca, asa cum stiti, infractiunile informatice constituie un subiect important in intreaga lume, dar in special in SUA. Exista mai multe corporatii extrem de interesate de acest subiect, atat unele inregistrate in Delaware care desfasoara afaceri in alte parti, cat şi corporaţii inregistrate in Delaware care isi desfasoara activitatea in principal in acest stat, precum corporatia DuPont. DuPont, una dintre cele mai mari, daca nu chiar cea mai mare corporatie din statul Delaware acorda foarte multa atentie infractiunilor informatice de toate tipurile, inclusiv furtul de brevete de inventie si folosirea tehnologiei pentru a incalca drepturile de proprietate intelectuala. Cetatenii americani sunt prejudiciati anual cu un miliard de dolari ca urmare a infractiunilor informatice cu originea in Romania. Stiu ca este un subiect extrem de important pentru directorul FBI, pentru ambasadorul SUA din Romania si pentru inaltii oficiali de la Washington. In statul Delaware, ne indreptam atentia asupra tuturor formelor de infractiuni informatice, indiferent care este originea lor.
Dan Tapalaga: Care este amploarea cyber-crime-ului in Delaware, avand ca autori cetateni romani?
Beau Biden: Nu stim ce procent din suma de un miliard de dolari reprezinta valoarea prejudiciului adus unor cetateni din Delaware, dar presupun ca suma este mai mica. Delaware este penultimul stat ca marime din SUA, este unul dintre statele cu cel mai mic numar de locuitori din Statele Unite, asadar daca situatia este similara cu cea a altor tipuri de infractiuni carora cetatenii americani le cad victime, presupun ca vorbim despre o suma relativ mica. Insa acest lucru nu inseamna ca este mai putin importanta pentru mine ca procuror general al statului Delaware.
Dan Tapalaga: Ati avut cazuri de averi nejustificate, rezultate din infractiuni comise de cetateni romani, si care au fost confiscate? Care e procedura in Delawere, cat dureaza? Se aplica procedura confiscarii extinse? (eventual cateva date statistice din ultimul an)
Beau Biden: Pentru a pune sub acuzare persoane pentru infractiuni de crima organizata si coruptie trebuie nu doar sa fii un procuror care ia masuri agresive in cazul incalcarii legii, fie ca vorbim despre acte violente, trafic de droguri, spalare de bani, trafic de fiinte umane, ci si sa poti elimina castigurile obtinute din asemenea activitati. Confiscarea bunurilor este un instrument vital pentru noi in urmarirea penala pentru infractiuni de criminalitate organizata. Lipsa posibilitatii de a confisca bunurile ar submina capacitatea noastra de actiune. Intrebarea dumneavoastra cu privire la modul in care functioneaza acest proces este extrem de pertinenta. Exista doua cazuri diferite. In SUA, pui sub acuzare o persoana pentru incalcarea legislatiei care interzice traficul si comercializarea de droguri, spalarea de bani, traficul cu femei samd. Se incepe urmarirea penala a persoanei si in final se ajunge la trimiterea respectivei persoane in inchisoare, oprind-o de la a mai comite ilegalitati. In paralel, se initiaza o actiune de confiscare a bunurilor, demers civil care este insa legat de actiunea penala. Este separat si diferit de demersul penal, insa are loc in acelasi timp cu actiunea penala. In statul Delaware si pe tot teritoriul SUA se foloseste constant aceasta procedura, obtinandu-se rezultate foarte bune. Recuperarea sumelor de bani este uneori la fel de importantă ca trimiterea la inchisoare a infractorilor, pentru ca distruge mecanismul de functionare al organizatiei din interior si elimina veniturile obtinute. Asa cum stiti, aceste organizatii sunt afaceri. Sunt ilegale, dar sunt niste afaceri, iar esenta unei afaceri sunt banii. Atunci cand elimini banii obtinuti din activitatea infractionala, obtii progrese enorme in directia eliminarii coruptiei si capacitatii de organizare a activitatii infractionale. In statul Delaware, atunci cand confiscam bunuri, fie in cazuri ce implica trafic de droguri sau criminalitate organizata (insa cele mai multe cazuri au legatura cu traficul de droguri), banii confiscati ajung intr-un fond special, apoi parchetul pe care il conduc se ocupa de alocarea respectivilor bani. Practic ne intalnim o data la trei luni, dupa confiscarea acestor bunuri si primirea de solicitari de fonduri din partea celor 37 de agenţii de poliţie cu care lucrez. Ei solicita o parte din acei bani pentru a-i folosi in continuarea activitatilor de combatere a infractionalitatii. Acesta este al treilea element al procesului. Confiscarea nu doar elimina banii obtinuti si structura organizaţiei infractionale, ci ne si permite sa continuam lupta impotriva infractorilor, ne permite sa ramanem cu un pas inaintea organizatiilor infractionale, sa achizitionam tehnologie de ultima generatie, masini. Partea frumoasa e ca uneori ajungem sa folosim in activitatile noastre vehicule folosite anterior de infractori pentru a-i supraveghea.
Dan Tapalaga: Singura problema este ca in Romania, o astfel de procedura este blocata de o prevedere constitutionala care spune ca „averea se prezuma a fi licita”, ceea ce face aproape imposibila confiscarea extinsa in cazul averilor rezultate din infractiuni. Cum comentati o astfel de prevedere?
Beau Biden: Nu cunosc extrem de bine standardele pe care le aveti pentru a asigura existenta unor proceduri legale juste. Inteleg ca ele sunt ferme si inteleg motivul pentru care sunt construite astfel, ca urmare a evenimentelor petrecute aici in ultimii 30-50 de ani. Asadar inteleg de ce actuala conducere prefera proceduri legale ferme in scopul protejarii drepturilor cetatenilor. Stiu ca ambasadorul SUA este extrem de interesat de acest subiect si ca ati discutat cu el pe aceasta tema. Trebuie sa existe o modalitate de a imbina cele doua aspecte, sa garantati respectarea unor proceduri legale juste, astfel ca persoanele care au obtinut castiguri in mod legal sa le poata pastra si in acelasi timp sa actionati agresiv in cazul castigurilor obtinute in mod ilegal, fie direct, fie indirect. Tocmai aceasta este partea dificila, pentru ca multi dintre membrii acestor grupuri de crima organizata, aceste persoane corupte spala banii prin intermediul rudelor lor. Exista o metoda numita „ignoranta voita” [persoanele care incearca sa evite consecintele legale ale comiterii unei ilegalitati evita voit cunoasterea faptelor care le-ar putea aduce invinuiri]. Nu poti ignora sursa banilor pe care ii obtii. In SUA, nu poti sa te ascunzi in spatele faptului ca nu ai stiut ce se intampla si sa pretinzi ca ai obtinut acei bani in mod legal.
Dan Tapalaga: Ultima intrebare va aborda subiectul coruptiei, pentru ca astazi ati vorbit la conferinta despre aceasta problema extrem de grava. Din experienta dvs de procuror-sef, criza economica a amplificat fenomenul coruptiei? Ce tip de infractiuni a generat sau amplificat criza economica?
Beau Biden: Cei mai multi cercetatori va vor spune ca in perioade de criza economica, numarul infractiunilor creste. Nu am constatat o crestere a numarului de infractiuni violente in SUA. De fapt, numarul lor a scazut. Am constatat insa o crestere a numarului de infractiuni economice. Cu alte cuvinte, atunci cand oamenii sunt depasiti de situatie, cand valoarea casei lor a scazut la jumatate, afacerea lor a dat faliment sau ei si-au pierdut locurile de munca, exista escroci care profita de situatie, transformand aceste persoane in urmatoarele lor victime. Cazurile persoanelor ale caror case erau pe cale de a fi confiscate sau care se straduiau din rasputeri sa-si plateasca ratele constituie un bun exemplu. Am constatat o crestere a numarului de escroci care abordau aceste persoane si le spuneau ca le vor ajuta sa evite confiscarea locuintelor lor daca ele faceau ce li se cerea si anume o instrainare a respectivelor proprietati. Oamenii semnau actele sperand ca se asigura ca nu-si pierd casele, insa de fapt astfel si-au pierdut casele si au pierdut orice drept asupra caselor lor. Am vazut astfel de situatii peste tot in SUA, iar procurorii generali din intreaga tara si autoritatile federale fac toate eforturile pentru a-i prinde pe acesti escroci. Trebuie sa facem mai multe eforturi si sa obtinem rezultate mai bune, insa acestea sunt constatarile noastre.
Dan Tapalaga: Dar care este situatia in cazul licitatiilor publice si al utilizarii banilor publici?
Beau Biden: Nu vorbesc in numele administratiei publice, dar sume consistente de bani din fonduri publice au ajuns in posesia unor companii, indivizi sau organizatii din SUA prin pachetul de stimulente economice. Vorbim despre sute de miliarde de dolari, iar echipa administrativa Obama-Biden s-a asigurat ca acei bani ajung unde trebuie. Asadar extrem de putine fonduri au fost utilizate necorespunzator, in foarte putine cazuri acei bani au fost folositi neadecvat. Acest lucru a fost posibil pentru ca inca dinainte de a acorda acei bani respectivelor companii, indivizi sau organizatii, administratia s-a asigurat ca a creat un sistem foarte detaliat de selectie, astfel ca marea majoritate a banilor a fost acordata corespunzator. Asadar, din acest punct de vedere au existat foarte putine cazuri de coruptie, ca urmare a vigilentei administratiei, care a prevenit aparitia lor inca de la inceput. In loc sa actioneze dupa ce aceste cazuri s-au petrecut, a recunoscut inca din start faptul ca ele ar putea avea loc si a creat un mecanism de control pentru a impiedica aparitia lor.
Nota: Beau Biden, procurorul general al statului Delaware, se afla in aceste zile in Romania, unde a participat la o conferinta pe teme de anticoruptie si justitie. Este fiul vice-presedintelui Statelor Unite, Joe Biden. Vezi in documentul atasat CV-ul complet.