Sari direct la conținut

VIDEO Bunica vedea sa bage ata in ac, deci avea cataracta. Interviu cu dr. Silvia Chiotoroiu, medic specialist oftalmolog

MedLive.ro

De la o vreme, bunica a inceput sa isi scoata ochelarii atunci cand citeste. Ba mai mult, chiar reuseste sa bage ata in ac. Poate fi un motiv de bucurie, insa de multe ori acesta este primul semn ca bunica ar putea suferi de cataracta, o boala care apare cel mai frecvent la persoanele trecute de varsta de 60 de ani. Despre cataracta, factorii de risc ai acestei boli si metodele de tratament am discutat cu dr. Silvia Chiotoroiu, medic specialist oftalmolog.

Reporter: Ce este cataracta?

Dr. Silvia Chiotoroiu: Cataracta este opacifierea cristalinului. Cristalinul nu mai este transparent, fibrele isi pierd structura transparenta si se impregneaza cu apa. Daca ar fi sa vorbesc plastic, reprezinta sacrificiul unei structuri care poate fi inlocuita, in favoarea unei structuri de neinlocuit, care este retina.

Reporter: Care sunt factorii de risc?

Dr. Silvia Chiotoroiu: Factorii de risc sunt varsta (dupa 60 de ani, cel mai frecvent, apare cataracta, care evolueaza in functie de pacient), expunerea la radiatiile ultraviolete, radioterapia, alte boli cum ar fi diabetul zaharat, tratamentul cu imunosupresoare, tratamentul cu prednison, fumatul. Exista mai multi factori de risc, i-am enumerat pe cei mai importanti.

Reporter: Care sunt simptomele? Cum isi poate da seama un pacient ca sufera de cataracta?

Dr. Silvia Chiotoroiu: Pacientul nu mai vede clar. Vederea incepe sa fie din ce in ce mai proasta. Vederea devine incetosata si scade la distanta, in prima etapa. Pacientul chiar observa ca vede mai bine la aproape decat la distanta. Exista expresia celebra „bunica vedea sa bage in ac, deci avea cataracta”. Dupa aceasta etapa in care vede prost la distanta, dar vede bine aproape datorita miopizarii ochiului, apare prabusirea totala a vederii.

Reporter: Cum se pune diagnosticul?

Dr. Silvia Chiotoroiu: Trebuie sa se faca un consult oftalmologic de specialitate, unde se evalueaza acuitatea vizuala. Apoi se face examenul biomicroscopic. La examenul cu fanta ingusta, se realizeaza, prin retroiluminare, cristalinul.

Reporter: Care sunt alternativele de tratament?

Dr. Silvia Chiotoroiu: Singurul tratament al cataractei este interventia chirurgicala. Nu exista alt tratament. Trebuie inlaturat cristalinul opac si si introdus un cristalin artificial transparent.

Interviu cu dr. Silvia Chiotoroiu, medic specialist oftalmolog

Reporter: Cat de eficiente sunt aceste interventii chirurgicale? Boala poate reveni?

Dr. Silvia Chiotoroiu: Sunt foarte eficiente. Boala nu poate reveni. Acum se utilizeaza tehnici moderne, interventia este de scurta durata, iar recuperarea vizuala este foarte buna. Odata introdus cristalinul, pacientul beneficiaza de el toata viata. Ceea ce se poate intampla este aparitia cataractei secundare, dar aceasta se trateaza foarte usor prin tratament laser (capsulotomie laseriaca).

Reporter: Exista mai multe tipuri de interventie?

Dr. Silvia Chiotoroiu: Da. Primele interventii pentru cataracta constau in extractia intracapsulara a cristalinului, adica se extragea cristalinul impreuna cu invelisul, capsula acestuia, iar implantul de cristalin artificial se facea in fata irisului. Apoi tehnicile au evoluat: cristalinul se extragea de asemenea intreg, dar fara acest invelis. Aceasta tehnica este denumita extractie extracapsulara a cristalinului. Cele mai noi tehnici sunt reprezentate de operatia de facoemulsificare, in care cristalinul nu mai este extras intreg, ci pe bucati, cu ajutorul energiei ultrasunetelor. Aceasta este cea mai moderna interventie chirurgicala, se utilizeaza incizii foarte mici, de 2,4 – 2,7 mm, la nivelul corneei. Prin aceste incizii se introduce sonda, care emite ultrasunete, se mananca cristalinul. De asemenea, prin aceeasi incizie se introduce cristalinul artificial.

Reporter: Care sunt riscurile unei astfel de operatii?

Dr. Silvia Chiotoroiu: Exista multe riscuri: riscuri intraoperatorii si riscuri postoperatorii. Riscurile intraoperatorii sunt de fapt incidente: ruptura capsulei posterioare, herniere de vitros in camera anterioara, dar cea mai importanta si cea mai grava este reprezentata de luxarea cristalinului in vitros, care necesita un alt tip de interventie iar pacientul trebuie operat de un chirurg specializat in chirurgia polului posterior. In acest caz, cristalinul se „mananca” cu ajutorul fragmatomului prin spatele irisului, deci printr-o incizie la nivelul pars planei. Complicatiile intraoperatorii si postoperatorii sunt eliminate pana la inexistenta prin efectuarea unei interventii chirurgicale corecte.

Reporter: Cat dureaza recuperarea postoperatorie?

Dr. Silvia Chiotoroiu: Vindecarea dupa operatia de cataracta este completa dupa doua luni. Practic, dupa operatie pacientul vede. Daca cataracta nu a fost foarte dura, operatia s-a desfasurat normal, iar tehnica chirurgului a fost buna, pacientul trebuie sa vada bine. Totusi, timp de doua luni, pacientul trebuie sa faca un tratament cu picaturi, sa aiba foarte mare grija de igiena locala: sa nu faca foarte mult efort fizic, sa nu ridice foarte multe greutati, sa aiba mare grija sa nu stea in praf, in funingine, sa nu faca sauna, sa nu mearga la piscina. In rest, nu are nici un fel de restrictie; are o viata absolut normala, poate merge la serviciu, se poate uita la calculator.

Reporter: Pacientul ar trebui sa poarte ochelari dupa operatie?

Dr. Silvia Chiotoroiu: Acum exista mai multe tipuri de cristaline: exista cristaline monofocale, care permit vederea buna la distanta, pacientul necesitand corectie cu ochelari pentru vederea de aproape, si cristaline multifocale, care permit atat vederea la distanta cat si vederea la aproape. Acestea din urma, in schimb, au un cost mai ridicat. Daca se realizeaza o biometrie corecta, pacientul este foarte bine masurat inainte si cristalinul este corespunzator cu ceea ce are el nevoie, in principiu nu va avea nevoie decat de ochelari pentru citit.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro