Sari direct la conținut

​VIDEO Cand este recomandat sa ne urmam instinctul

HotNews.ro
Cand este recomandat sa ne urmam instinctul, Foto: captura ecran
Cand este recomandat sa ne urmam instinctul, Foto: captura ecran

​Intelegerea sintaxei unui limbaj de programare, descifrarea unei ecuatii diferentiale, diagnosticarea unei tumori prin intermediul razelor X, distingerea unui tablou autentic de un fals si multe alte astfel de activitati si operatii sunt efectuate rapid de catre expertii in domeniu. Pentru restul oamenilor intuitia este capacitatea de a face alegerea corecta rapid, in mod inconstient si fara a putea explica ce le-a motivat alegerea. Explicatia rationala pentru aceasta miscare vine mult mai tarziu si implica un proces deliberat, scrie scientificamerican.com.

A decide in mod avantajos intr-o situatie complexa necesita, de regula, un rationament ce implica anumite cunostinte legate de domeniul in cauza, precum si calcularea optiunilor de actiune si anticiparea rezultatelor acestor actiuni.

O posibilitate alternativa a fost investigata in studiile de specialitate si aceasta se refera la deciziile luate in mod instinctiv, fara a parcurge procesele de judecata ce iau in calcul cunostintele declarative ale domeniului implicat, scriu autorii unui studiu realizat in 1997 si intitulat Deciding Advantageously Before Knowing the Advantageous Strategy.

In materialul video de mai jos, editorii AsapSCIENCE aduc laolalta rezultatele studiilor efectuate pe diferenta dintre alegerile rationale si cele instinctive pentru a distinge care sunt situatiile in care este recomandat sa ne bazam pe impulsul pe care il simtim in mod natural.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro