Sari direct la conținut

VIDEO Cati copaci sunt in intreaga lume?

HotNews.ro
Cati copaci exista pe Pamant, Foto: Captura YouTube
Cati copaci exista pe Pamant, Foto: Captura YouTube

Astfel de statistici sunt greu de intreprins, avand in vedere defrisarile care au avut loc in ultimii zeci de ani in intreaga lume, insa, conform unui studiu publicat recent in revista Nature, cercetatorii s-au folosit de-a lungul timpului de imagini facute de sateliti pentru a estima care este numarul total de copaci pe Pamant, scrie mentalfloss.com.

Cel mai recent studiu, in acest sens, a fost facut de Thomas Crowther, cercetator in cadrul Institutului Ecologic din Olanda, care a fost inspirat in cercetarea sa de proiectul lansat de un prieten ce avea ca scop plantarea a 1 bilion de copaci, ca actiune de combatere a incalzirii globale.

Ideea studiului a pornit, mai exact, de la problema ca nimeni nu stia precis daca 1 bilion de copaci va face o diferenta.

Dupa ce Thomas Crowther a inceput cercetarea sa, a fost surprins sa afle ca, in acord cu cercetarile anterioare intreprinse pe baza imaginilor facute de sateliti, numarul estimat pentru totalul de copaci din intreaga lume era de 400 de bilioane, desi, conform altor cercetari intreprinse pe teren, cifrele se ridicau la 390 de bilioane de copaci numai in regiunea Bazinului Amazonian.

Din dorinta de a obtine cifre cat mai exacte,Thomas Crowther s-a concentrat pe studiile intreprinse la sol, cercetand, impreuna cu echipa sa, situatia departamentelor forestiere din intreaga lume. Dupa ce a evaluat circa 400.000 de parcele de padure, timp de 2 ani, echipa lui Thomas Crowther a reusit sa dea un raspuns cat mai aproape de situatia reala.

Conform studiului acestora, cea mai mare densitate forestiera se gaseste in Rusia, Scandinavia si America de Nord, aceste regiuni insumand 24% din totalul de 3,4 trilioane de copaci din intreaga lume.

Desi 3 trilioane de copaci este un numar aparent mare, Thomas Crowther considera ca nu exista o justificare pentru continuarea defrisarilor ce au loc in intreaga lume, intrucat in urma cu 12.000 de ani existau de 2 ori mai multi copaci decat exista in prezent.

In fiecare an pierdem circa 15 bilioane de copaci in urma defrisarilor, sustine Thomas Crowther, motiv pentru care, in cadrul actiunii organizate pentru combatere a incalzirii globale, cifra de copaci ce urmeaza sa fie plantati a fost ridicata de la 1 bilion la 1 trilion.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro