Sari direct la conținut

VIDEO Ce poți să cumperi la alegerile din Republica Moldova cu 10 euro? Dezvăluirile unei votante

HotNews.ro
VIDEO Ce poți să cumperi la alegerile din Republica Moldova cu 10 euro? Dezvăluirile unei votante
Republica Moldova a votat duminică la limită în favoarea aderării la UE, însă referendumul ar fi căzut fără voturile din diaspora, FOTO: Fotostand / Nieweler / Imago Stock and People / Profimedia

1.000 de ruble echivalează cu 10 euro. O alegătoare din Republica Moldova a explicat pentru BBC la ieșirea de la urne cum i-au fost promise o mie de ruble în schimbul votului de duminică: Ea a spus că a fost păcălită să voteze de un bărbat care „nu s-a mai întors” să își onoreze promisiunea.

Jurnalista Sarah Rainsford, corespondenta BBC pentru alegerile ce au avut loc în Republica Moldova duminică, a relatat că interviul a fost luat femeii după ce aceasta tocmai votase în regiunea separatistă Transnistria. Potrivit numărătorii de luni dimineața, 62% din locuitorii de aici au votat împotriva aderării la Uniunea Europeană.

Jurnaliștii de la BBC spun că au abordat-o pe femeie după ce au auzit-o întrebându-l pe un supraveghetor de la secția de votare când va fi plătită pentru exprimarea votului. Jurnalista Sarah Rainsford a publicat o înregistrare video cu momentul:

„-Îmi veți spune cât trebuiau să vă plătească?

– Ei au spus 1.000 de ruble (n.r. aproximativ 10 euro).

– Pentru a vota, da?

– Da.

– Cine a promis asta?

– Un bărbat. A plecat. A spus că se va întoarce. Dar tot nu s-a întors încă”, explică femeia nervoasă.

Moldoveanca a confirmat că nu a fost singura căreia i s-au promis ruble în schimbul votului

Ea nu a vrut să răspundă pentru cine a votat. Întrebată cum i s-a cerut să voteze la referendum, ea a declarat că:

„- Ei au spus [că vor plăti] 500 de ruble. Apoi bărbatul a spus 1.000”.

„- Am votat cu cine ne-au spus. Nu vreau să spun pentru cine”, adaugă ea, după ce a dezvăluit că nu a fost singura care a primit această ofertă.

„- Pentru UE a fost ‘da’ sau ‘nu’?”, insistă jurnalista de la BBC.

„- Asta e treaba mea. Nu o să spun”, se încheie dialogul purtat în limba rusă.

Maia Sandu a denunțat „fraudarea” votului în Republica Moldova

„Moldova s-a confruntat azi și în ultimele luni cu un atac fără precedent asupra democrației. Grupări criminale au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni și propagandă pentru a ne duce într-o zonă de incertitudine și instabilitate”, a declarat duminică noapte președinta moldoveană Maia Sandu.

„Avem probe și informații precum că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300 mii de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent. Scopul a fost compromiterea unui exercițiu democratic. Scopul lor a fost să inducă frică și panică în societate. Nu vom renunța să apărăm libertatea și democrația. Așteptăm rezultatele finale și vom reveni cu decizii”, a subliniat ea în condițiile în care poliția și alte autorități din Republica Moldova au avertizat de luni de zile că Moscova încearcă să influențeze votul.

Luni după-amiaza ea a afirmat că Republica Moldova „și-a salvat democrația și cursul spre progres”, într-o reacție la cald după rezultatele care au confirmat victoria taberei „DA” în referendumul pentru aderarea la UE, la o diferență de câteva mii de voturi.

Președinta a acuzat tentativele de cumpărare de voturi atribuite Rusiei și a subliniat că aceste acțiuni reprezintă „un atentat asupra democrației, un atentat supra aspirației poporului nostru de a fi parte a familiei europene“.

Urmărește ultimele evoluții legate de alegerile din Republica Moldova LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

INTERVIURILE HotNews.ro