VIDEO Ce poți să cumperi la alegerile din Republica Moldova cu 10 euro? Dezvăluirile unei votante
1.000 de ruble echivalează cu 10 euro. O alegătoare din Republica Moldova a explicat pentru BBC la ieșirea de la urne cum i-au fost promise o mie de ruble în schimbul votului de duminică: Ea a spus că a fost păcălită să voteze de un bărbat care „nu s-a mai întors” să își onoreze promisiunea.
Jurnalista Sarah Rainsford, corespondenta BBC pentru alegerile ce au avut loc în Republica Moldova duminică, a relatat că interviul a fost luat femeii după ce aceasta tocmai votase în regiunea separatistă Transnistria. Potrivit numărătorii de luni dimineața, 62% din locuitorii de aici au votat împotriva aderării la Uniunea Europeană.
Jurnaliștii de la BBC spun că au abordat-o pe femeie după ce au auzit-o întrebându-l pe un supraveghetor de la secția de votare când va fi plătită pentru exprimarea votului. Jurnalista Sarah Rainsford a publicat o înregistrare video cu momentul:
This woman voted in Moldova’s election on Sunday, then asked a surprised election monitor where she gets paid. So I decided to ask what she’d been promised…
— Sarah Rainsford (@sarahrainsford) October 21, 2024
The authorities believe Russia has been channeling-in money to buy votes: that Moscow has not ‘let go’ of #Moldova pic.twitter.com/7bsDO3grwz
„-Îmi veți spune cât trebuiau să vă plătească?
– Ei au spus 1.000 de ruble (n.r. aproximativ 10 euro).
– Pentru a vota, da?
– Da.
– Cine a promis asta?
– Un bărbat. A plecat. A spus că se va întoarce. Dar tot nu s-a întors încă”, explică femeia nervoasă.
Moldoveanca a confirmat că nu a fost singura căreia i s-au promis ruble în schimbul votului
Ea nu a vrut să răspundă pentru cine a votat. Întrebată cum i s-a cerut să voteze la referendum, ea a declarat că:
„- Ei au spus [că vor plăti] 500 de ruble. Apoi bărbatul a spus 1.000”.
„- Am votat cu cine ne-au spus. Nu vreau să spun pentru cine”, adaugă ea, după ce a dezvăluit că nu a fost singura care a primit această ofertă.
„- Pentru UE a fost ‘da’ sau ‘nu’?”, insistă jurnalista de la BBC.
„- Asta e treaba mea. Nu o să spun”, se încheie dialogul purtat în limba rusă.
Maia Sandu a denunțat „fraudarea” votului în Republica Moldova
„Moldova s-a confruntat azi și în ultimele luni cu un atac fără precedent asupra democrației. Grupări criminale au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni și propagandă pentru a ne duce într-o zonă de incertitudine și instabilitate”, a declarat duminică noapte președinta moldoveană Maia Sandu.
„Avem probe și informații precum că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300 mii de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent. Scopul a fost compromiterea unui exercițiu democratic. Scopul lor a fost să inducă frică și panică în societate. Nu vom renunța să apărăm libertatea și democrația. Așteptăm rezultatele finale și vom reveni cu decizii”, a subliniat ea în condițiile în care poliția și alte autorități din Republica Moldova au avertizat de luni de zile că Moscova încearcă să influențeze votul.
Luni după-amiaza ea a afirmat că Republica Moldova „și-a salvat democrația și cursul spre progres”, într-o reacție la cald după rezultatele care au confirmat victoria taberei „DA” în referendumul pentru aderarea la UE, la o diferență de câteva mii de voturi.
Președinta a acuzat tentativele de cumpărare de voturi atribuite Rusiei și a subliniat că aceste acțiuni reprezintă „un atentat asupra democrației, un atentat supra aspirației poporului nostru de a fi parte a familiei europene“.
Urmărește ultimele evoluții legate de alegerile din Republica Moldova LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.