VIDEO Ce se află în spatele atacurilor cu drone de la Moscova? – contraofensiva ucraineană explicată pentru HotNews.ro de un fost oficial al Ministerului Apărării de la Kiev
Fostul purtător de cuvânt al Armatei din Ucraina, colonelul în rezervă Vladislav Selezniov, a explicat într-un interviu pentru HotNews.ro ce se întâmplă acum pe front, cum colaborează voluntarii ruși cu serviciile de informații ale Kievului, de ce au aruncat rușii în aer barajul de la Nova Kahovka și multe altele.
„Rușii sunt convinși că aruncând în aer barajul din Nova Kahovka și-au asigurat securitate în sudul regiunii Herson”, susține expertul militar Vladislav Selezniov, fost purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Ucraina.
Acesta a acordat un interviu HotNews.ro în care a explicat ce se întâmplă în acest moment pe front și dacă a început sau nu cu adevărat contraofensiva.
„Contraofensiva nu este o tăiere de panglică, când se dă o comandă generală și trupele merg înainte. Nu, în primul rând presupune pregătirea viitorului câmp de lupte”, explică Selezniov.
Prima noastră întrebare este despre contraofensiva Ucrainei, despre mesajul că, totuși, aceasta a început. Ce se poate spune despre primele rezultate?
Vladislav Selezniov: Este evident faptul că Statul Major al Ucrainei respectă un anumit regim al tăcerii. Asta pentru că mesajele de la comunicatorii oficiali sunt extrem de succinte și nu reflectă întregul tablou al evenimentelor care au loc pe diferite segmente ale frontului.
De asemenea, este evident și faptul că Statul Major al Ucrainei pune accent pe luptele dure în patru direcții tradiționale. În toate sintezele comunicatorilor Statului Major întotdeauna sunt indicate direcții precum Kupin, Liman, Bahmut și lupte în direcția Avdeevka.
Informațiile despre direcția spre Zaporojie practic nu există. În același timp, atât propagandiștii ruși, cât și unii experți occidentali gândesc că în direcția Zaporojie se desfășoară cele mai active acțiuni militare.
Nu înseamnă foarte mult dacă eliberezi de la inamic o localitate sau alta. Este necesar să întărești pozițiile pe aceste teritorii. Evident că toate acestea iau timp și nu întotdeauna contraofensiva ucraineană poate avea succes, pentru că armata rusă poate să atragă surse suplimentare.
De asemenea, cunoaștem că în partea de sud a Ucrainei, pe teritoriul Crimeei, inamicul a concentrat până la 90 de avioane de atac și până la 60 de elicoptere de atac.
Evident, acest lucru a fost făcut pentru a susține, din aer, acțiunile trupelor ruse de ocupație.
În ceea ce privește perioada în care a început această contraofensivă: o vedeți la timp sau cu o anumită întârziere?
Există opinia că aceasta ar fi trebuit să aibă loc cu câteva luni în urmă. Noi toți trăim în așteptare. Aproximativ la sfârșitul lunii martie a acestui an, generalul Kiril Budanov, care este șeful serviciului militar de informație, a declarat că în perioada dintre mijlocul lunii aprilie și sfârșitul lunii mai, armata ucraineană va obține rezultate uimitoare.
Și noi toți am decis că exact în această perioadă va începe contraofensiva, care va avea un anumit format, dimensiune și ne va aduce anumite teritorii care vor fi recuperate.
Președintele Vladimir Zelensky a spus că această contraofensivă a Ucrainei va începe atunci când armata ucraineană va fi gata pentru asta. Este absolut clar: cu mâinile goale este imposibil să lupți contra tancurilor rusești.
Amânarea contraofensivei (sau a anumitor componente ale acesteia) a fost legată de următoarele lucruri: livrarea de ajutor tehnico-militar de la partenerii noștri din Vest și de condițiile meteo, pentru că lunile aprilie și mai au fost destul de ploioase pe întreg teritoriul Ucrainei.
Contraofensiva nu este un proces legat de tăierea de panglică, când se dă o comandă generală și trupele merg înainte. Nu. Contraofensiva, în primul rând, presupune pregătirea viitorului câmp de lupte.
Ce include aceasta? Acesta include bombardamente de artilerie și rachete asupra pozițiilor inamicului. De la început, este necesar să fie distruse depozite cu armament, punctele de concentrare ale personalului, tehnicii blindate și armamentului, dar și să fie distruse căile de comunicare ale inamicului.
Ministrul Apărării din Federația Rusă, Serghei Șoigu, pentru prima dată din ultimele nouă luni, așa cum au notat unii experți și jurnaliști din Rusia, a ieșit în public cu informații privind pierderile ambelor părți.
Potrivit acestuia, în urma contraofensivei, au murit în jur de 70 de soldați ruși, iar numărul victimelor printre militarii ucraineni se estimează la mii de oameni. Cum apreciați dumneavoastră această ieșire și cât de veridice sunt aceste cifre?
Am o datorie veche față de Serghei Șoigu. Încă în februarie 2014, când ministrul Apărării din Rusia, generalul armatei ruse, declara că în Crimeea nu sunt militari ruși, eu l-am întrebat direct: „Mama mea m-a învățat să nu mint. Dar ce v-a învățat mama dumneavoastră?” Nici până în ziua de astăzi nu am primit vreun răspuns.
Însă răspunsul mi se pare unul absolut evident. Ministrul Apărării al Federației Ruse minte de fiecare dată când deschide gura. Așa și în acest caz când el a anunțat cifre privind pierderile Rusiei, acestea nu sunt legate în niciun fel de evenimentele reale pe câmpul de luptă.
Noi putem să fim sceptici în privința sintezelor Statului Major al Ucrainei, care estimează că peste 215 de mii de soldați ruși deja au fost uciși, însă putem să tratăm cu mare încredere datele prezentate de serviciile de informații americane și cele din Marea Britanie. Acestea spun că pierderile rușilor se ridică la 200 de mii de persoane, morți și răniți. Președintele SUA, John Biden, vorbea despre un număr de 100 de mii de soldați ruși, morți și răniți, doar în regiunea Bahmut.
„Rușii sunt convinși că aruncând în aer barajul din Nova Kahovka, ei și-au asigurat securitate în sudul regiunii Herson”
Atacurile asupra hidrocentralei de la Kahovka. În spațiul public se discută despre trei versiuni. Pentru că trebuie să le discutăm pe toate, o să le numesc: prima este că bombardamentele au fost din partea Rusiei, despre asta au declarat, evident, oficialii de la Kiev, dar și unii reprezentanți ai instituțiilor europene.
A doua versiune este că Ucraina ar fi creat această diversiune. Și a treia că barajul s-a distrus acum ca urmare a bombardamentelor ce au avut loc cu ceva timp în urmă. În care dintre aceste ipoteze credeți și cum argumentați această opinie?
O să încep cu cea de-a doua versiune: partea rusă acuză armata ucraineană de aruncarea în aer a hidrocentralei de la Nova Kahovka. Începem cu faptul că, tehnic, asta este imposibil, deoarece acest obiectiv se află sub control total al armatei ruse de ocupație.
Pentru aruncarea în aer a unei astfel de construcții, este nevoie de câteva tone de trotil și să aduci acolo aceste cantități este imposibil.
Este posibil însă în cazul armatei ruse, care a adus câteva camioane de trotil în încăperile tehnice ale hidrocentralei din Kahovka, încă în septembrie-octombrie anul trecut, când cei care au rămas din armata rusă au fugit din nordul regiunii Herson.
Atunci au minat în totalitate hidrocentrala din Nova Kahovka. Astfel, să spui că ucrainenii au făcut asta este cel puțin incorect.
În ceea ce privește varianta precum că barajul s-a distrus singur – aceasta este o istorie despre extratereștri. Poate și Ucraina s-a atacat pe ea însăși, iar locuitorii din Bucea, Hostopel, Irpin și alte orașe mici și mari s-au ucis singuri.
Ce scop a avut distrugerea barajului de la Nova Kahovka?
Scopul este absolut evident și rezultatul îl vedem pe câmpul de luptă. Ei scot în grabă trupele de desant care se aflau în sudul regiunii Herson și le trimit acolo unde ei au nevoie de întărirea pozițiilor și anume în regiunea Zaporojie.
Rușii sunt convinși de faptul că, aruncând în aer barajul din Nova Kahovka, ei și-au asigurat securitate în sudul regiunii Herson, în contextul încercărilor forțelor armate de a riposta.
Atacurile cu drone la Moscova. Ce se află în spatele acestor acțiuni: intenția de a demonstra ceva sau încercări de a întreprinde unele acțiuni mult mai serioase?
Evident că aceste acțiuni reprezintă un fel de culegere de informații prin lupte. Propaganda rusă de 20 de ani povestește că pe teritoriul Rusiei există un sistem antiaerian, iar cel mai eficient este în zona Moscovei și Podmoscovie.
După cum vedem, ca și în restul lucrurilor, sistemul antiaerian rusesc are mai multe probleme grave. Nu are o eficiență de 100% să distrugă ținte în spațiul aerian.
Noi încă ținem minte atacurile asupra Kremlinului. Este clar că ruta este stabilită, dar mai departe e vorba doar despre aspectul tehnic și raționamentul militar, dar este evident faptul că bombardamentele cu drone kamikaze asupra caselor de pe teritoriul Moscovei este absolut inutil.
Despre situația din regiunea Belgorod (Federația Rusă – n.r.), în special în orașul Șebekino. Acum apare informația că acolo, practic, toți localnicii au fost evacuați. Orașul este pustiu și închis la propriu, așa cum se spune.
Ce se întâmplă, de fapt, acolo și cine organizează aceste atacuri? Sau cine reprezintă aceste așa-zise subdiviziuni speciale?
Dumnezeu are un simț al umorului special. Vă explic de ce: s-a întâmplat în așa fel că în Șebekino locuiesc rudele mele, iar în componența Corpului Voluntarilor Ruși luptă prietenii mei. Ei sunt ruși.
De facto, ceea ce se întâmplă acum pe teritoriul regiunii Belgorod este un război civil. Astfel, el îndemână cetățeni ai Federației Ruse să se răscoale împotriva regimului lui Putin. Este absolut clar că atâta timp când Putin și cercul său de oameni sunt la putere, Rusia nu are nicio perspectivă.
Chiar armata rusă, încercând să deconspire și să distrugă subdiviziunele Corpului Voluntarilor Ruși și cele din „Legiunea Libertate Rusiei”, nivelează cu nisip, pământ, casele unde locuiesc oameni de rând din regiunea Belgorod, locuitori ai Federației Ruse.
În ce măsură există o comunicare, dacă putem să spunem așa, între serviciile speciale ucrainene și aceste subdiviziuni ale voluntarilor?
Răspunzând la întrebarea dumneavoastră, din start am spus că eu îi cunosc pe unii dintre acești băieți. Evident, ei au început rezistența lor încă în luptele din regiunea Kiev, nimicind inamicul care, cu arma în mână a venit să ucidă, să fure, să violeze, să incendieze oamenii noștri.
Da, ei colaborează cu reprezentanți ai direcției generale de spionaj privind schimbul de date, echiparea, deși necesitățile cruciale logistice ei și le acoperă singuri.
Despre prognozele privind contraofensiva, cum se va încheia această. Publicația Politico a scris că un eventual eșec al acesteia va influența ajutorul partenerilor Ucrainei din Occident, țărilor europene, dar și soarta președintelui Biden.
The Wall Street Journal scria că unul dintre scopurile contraofensivei Ucrainei este pregătirea pentru negocieri cu Rusia. Cum ați comenta aceste versiuni dar și altele pe care le-ați auzit? Pe care o susțineți și de ce?
Mizez pe faptul că peninsula Crimeea va fi eliberată. Reprezentantul direcției generale de informații susține că armata ucraineană va intra în Crimeea și o va prelua de la ocupanții ruși când încă afară va fi cald.
Eu foarte bine înțeleg că în octombrie și chiar la începutul lunii noiembrie în Crimeea este încă sezonul de catifea. Mă orientez la aceste termene.
Nu am niciun dubiu că Crimeea va fi eliberată. Întrebările sunt în ce termene și cu ce preț. Este necesară o înfrângere militară critică a armatei ruse, pentru ca, în perspectivă, aceasta să nu mai poată amenința pe nimeni de pe această planetă.
„Dragonul trebuie nimicit, ori dragonul ne va nimici pe noi toți”
Vladislav Selezniov, expert militar Ucraina. FOTO: Arhiva personală
Ce poate însemna prelungirea acestui conflict sau înghețarea acestuia pentru securitatea din Europa?
Noi deja am trecut odată peste asta. Pe 15 februarie 2015 președintele Ucrainei de atunci, Petro Poroșenko, a semnat al doilea acord de la Minsk, când conflictul militar, de jure, a fost înghețat, însă de facto, acțiunile militare au avut loc cu diferite intensități. Și în fiecare zi armata ucraineană suporta pierderi semnificate. Și luptele se desfășurau permanent.
Cu ce scop a fost semnat acordul de la Minsk? Aveam nevoie de timp. Pentru organizarea armatei ucrainene, pentru organizarea colaborării cu partenerii noștri externi. Aveam nevoie să acumulăm putere, resurse și capacități.
După cum vedeți, noua etapă a războiului a venit. Nu noi am pornit pe 24 februarie a anului trecut agresiunea pe scară largă. Această agresiune a armatei lui Putin nu a fost provocată. Putin însă a decis că va avea capacități și resurse de a ocupa o țară cu o populație de 40 de milioane.
El are ambiții mult mai mari decât ocuparea Ucrainei. Pentru el este important să distrugă Ucraina ca stat, iar pe ucraineni să-i elimine dintre popoarele lumii. Ori noi, ori ei.
Este o frază bună: nu trebuie să mori pentru Ucraina, trebuie să ucizi pentru a trăi în continuare în pace, liniște și bunăstare.
Și totuși, dacă e posibil foarte pe scurt, există sau nu un pericol direct pentru țările din vecinătate Ucrainei? Și în general cât de fragilă sau nu este securitate în Europa?
Evident, situația în Europa este extrem de instabilă. Dacă Ucraina va cădea, în zona de risc vor ajunge țările baltice, Moldova, Polonia, România, posibil, chiar și țările scandinave. Dragonul trebuie nimicit, ori dragonul ne va nimici pe noi toți.
Când poate fi considerat războiul din Ucraina încheiat?
Războiul din Ucraina se va încheia cu eliberarea teritoriilor Ucrainei în hotarele din 1991 și prin distrugerea obiectelor militare de bază de pe teritoriul Federației Ruse, reducerea maximă a potențialului de luptă a armatei lui Putin.
Când se va putea întâmpla asta? Dacă eliberarea Crimeei se va întâmpla în octombrie sau începutul lunii noiembrie, sfârșitul războiului când va avea loc?
Experții importanți în care am încredere spun că până la sfârșitul acestui an această întrebarea poate fi rezolvată complet, în condițiile livrărilor stabile de armament din partea partenerilor noștri din Occident.
Din 24 februarie a anului trecut și până acum cum s-a schimbat sau se schimbă situația economică, dar mai ales situația socială și politică în interiorul Ucrainei?Există anumite momente de tensiune în interiorul Ucrainei?
În prezent, societatea ucraineană este consolidată. Dacă sunt anumite dispute politice – da, anumite momente apar, dar nu sunt critice pentru unificare națiunii. Acum, în viața noastră, momentul crucial este dacă vom supraviețui sau nu în această confruntare. Dacă nu vom supraviețui, vor muri toți. Despre faptul că Ucraina va învinge în această confruntare cu Rusia lui Putin, nu am niciun dubiu.
„Ucraina și noi” este o secțiune dezvoltată în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer. Opiniile prezentate în materialele proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția partenerului nostru.
Citește și alte materiale din seria „Ucraina și noi”: