Sari direct la conținut

VIDEO Ce spun Adrian Nastase si Ion Iliescu despre tratatul fiscal: Un protocol intre membrii coalitiei pe marginea tratatului fiscal este lipsit de sens/ Un gest grabit si o aventura

HotNews.ro

Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase a declarat miercuri la o dezbatere publica ca semnarea protocolului de catre Coalitie privind tratatul fiscal este lipsit de sens si are doar semnificatie politica. In opinia lui Nastase, ratificarea Tratatului de guvernanta fiscala se poate face prin lege ordinara si daca Romania nu semneaza in martie, „trenul nu este pierdut”, intrucat acesta ramne deschis pentru aderare. Si presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, este de parere ca guvernantii dau dovada de „o graba fara rost, nemotivata” si o aventura in conditiile in care Romania nu face parte inca din zona euro. Iliescu sustine ca nu este necesara modificarea Constitutiei, ci asumarea tratatului se poate face printr-o lege constitutionala.

Nastase considera ca Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare este lipsit de sens.” In ce masura un protocol incheiat anterior semnarii reprezinta o necesitate care sa aibe o semnificatie juridica? Evident ca n-ar avea decat o semnificatie politica desi un acord, un protocol intre membrii Coalitiei de guvernare este lipsit de sens pentru ca urmatoarea ratiune: aprobarea memorandumului pentru semanarea tratatului se face de catre guvern iar Guvern este reprezentat de Coalitia de guvernare ca atare, in masura in care nu exista o aprobare in Guvern pentru memorandumul respectiv inseamna ca nu exista acord si atunci de ce sa se mai dea un acord in prealabil”, a declarat politicianul social-democrat.

Potrivit liderului PSD, Opozitia considera ca semnarea unui astfel de protocol este grabita in conditiile in care nu se cunosc detaliile tratatului.

„Vreau sa va atrag atentia asupra urmatorului aspect daca nu se semneaza tratatul la 1 martie nu pierdem trenul pentru totdeauna pentru ca exista o prevedere in tratat, la sfarsit, care spune in articolul 15: tratatul va ramane deschis pentru aderare pentru tarile membre ale UE altele decat partile contractate, cele care initial semneaza si aderarea va decurge de la momentul in care vor fi depuse instrumentele de aderarea.

Cu alte cuvinte, acesta nu este un tratat inchis si care vizeaza numai partile care au negociat si care semeaza in faza initiala este clar, ramane deschis chiar in situatia in care Romania nu ar semna tratatul in luna martie. Sunt impotriva celor care incearca sa ne sperie spunand , spunand . Lucrurile sunt mai delicate si eu cred ca trebuie sa facem diferenta. Responsabilitatea este a celor care au pornit negocierile si care cunosc toate detaliile acestor negocieri„, a mai spus Nastase.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/95cbe01d60d40321bcdc4add0aa79bcb/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

Presedintele Consiliului National al PSD subliniaza ca daca Romania va semna Tratatul in martie va trebui ca legea de ratificare sa contina si o declaratie speciala, prin care sa se precizeze ca prevederile documentului intra in vigoare inainte ca tara noastra sa intre in zona euro.

Si presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, sustine ca este o graba si ca Romania trebuie sa analizeze termenii si conditiile. Iliescu afirma ca nu este nevoie de schimbarea Constitutiei pentru adoptarea tratatului.

Ion Iliescu: „Este o graba, nu intreleg de ce se grabesc atat cand toata lumea sta si analizeaza. Cehoslovacia nu semneaza, sigur este o pozitie a presedintelui tarii care este eurosceptic si el este impotriva acestui tratat dar, toata clasa politica cehoslovaca se gandeste ca poate sa ataseze in viitor, toata lumea vrea sa estimeze mai bine. Noi nu suntem grabiti sa facem asta acum, suntem in afara zonei euro, ni se deschide aceasta posibilitate sa venim, sa ne asociem dar de ce atata graba? Trebuie sa vedem despre ce este vorba.

Trebuie sa analizam si sa vedem din punct de vedere economic, constitutional-juridic, nu trebuie sa schimbam Constiutia pentru asa ceva. As vrea o lege de natura constitutionala dar nu trebuie schimbata Constitutia pentru asta, se pot gasi formulele juridice corespunzatoare cu ratificare adica graba este toatal nemotivata. Avem tot timpul.

Noi nu avem rezerve si atitudine negativa fata de acest tratat, dar vrem sa-l intelegem, sa-l descifram mai bine, sa vedem toate concluziile, toate consecintele, pentru a putea sa facem in cunostinta de cauza. Nu ne obliga nimeni. Nu inteleg aceasta graba, nu stiu ce cunostinte are domnul Basescu, care insista pe aceasta chestiune, cata economie cunoaste dl Basescu si cat intelege el din toate consecintele(…)

Nu poti impinge de la spate o tara sa se angajeze (…). Chiar daca mergi cu constiinta ca mergi la taiere, dar macar sa stii de ce si cum. Nu-mi explic (n.r. atitudinea coalitiei), este o aventura la care se angajeaza niste oameni fara sa priceapa. Nu vrem sa fim impotriva, dar hai sa definim intai si sa vedem exact cand si cum si in ce forma si ce anume e de facut„.

Social democratii au organizat miercuri la Palatul Parlamentului, o dezbatere despre Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si convergenta in Uniunea Economica si Monetara, care urmeaza sa fie semnat la Bruxelles la inceputul lunii martie.

La discutii au participat Ion Iliescu, Adrian Nastase si reprezentanti ai societatii civile, specialisti in domeniile economico-financiar si juridic, precum prof. univ. dr. Cristian Parvulescu, prof. univ. dr. Daniel Barbu, conf. univ. dr. Liviu Voinea, prof. univ. dr. Daniel Daianu, dr. Ilie Serbanescu, economistul-sef al BNR, dr. Valentin Lazea, prof. univ. dr. Dan Armeanu si parlamentari din comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro