Sari direct la conținut

VIDEO Ce spune Melescanu azi despre acuzatia adusa in 2005 ca a fost ofiter acoperit, cum plecau romanii la studii in anii 60 si cum a ajuns coleg de doctorat la Geneva cu Patriarhul Daniel

HotNews.ro
Teodor Melescanu (foto arhiva), Foto: HotNews.ro
Teodor Melescanu (foto arhiva), Foto: HotNews.ro

Teodor Melescanu, candidat independent la presedintia Romaniei afirma ca nu l-a mai dat in judecata pe fostul diplomat Mircea Raceanu, care il acuzase in 2005 ca a fost ofiter acoperit al fostei Securitati, deoarece nu a putut obtine hartii oficiale de la SRI si SIE care sa nege. „Mi s-a spus ca nu figurez in evidente si nu puteam pe aceasta baza sa incep o actiune” a explicat Melescanu. Fostul sef SIE sustine ca nu a fost nici informator, nici ofiter activ, nici acoperit al fostei Securitati.

  • Melescanu afirma, intr-un interviu pentru HotNews.ro realizat de Cristian Pantazi si Dan Tapalaga, ca a ajuns la Geneva, unde a urmat studii doctorale in anii 60, doar cu aprobare de la partid, fara  vreo legatura cu fosta Securitate. El sustine ca sute daca nu mii de romani puteau pleca liberi la studii in strainatate in anii 60′ deoarece era o perioada de dezghet si ca printre cei care au studiat in acea perioada teologia la Geneva se numara si Patriarhul Daniel. 

Interviul a fost realizat cu echipament NIKON

Rep: Si dvs ati fost protagonismul unui scandal „oftier acoperit”. Acum aproape zece ani. In septembrie 2005, fostul diplomat Mircea Raceanu, condamnat la moarte de Ceausescu in 1989 sub acuzatia de spionaj in favoarea SUA, a scris intr-o carte ca dvs, intre altii, ati fi fost ofiter acoperit al fostei securitati. Ati spus atunci ca il actionati in judecata dar n-ati mai facut-o. De ce?

T.M: N-am facut-o pentru ca mi s-a parut stupid si n-am putut sa obtin hartiile necesare care sa nege, nici de la SIE, nici de la SRI.

Rep: Cum adica n-ati putut sa obtineti hartiile necesare?

TM: Am facut niste adrese oficiale si mi s-a spus ca nu figurez in evidente. Atat. Dar altceva nu mi-au spus nimic si nu puteam pe aceasta baza sa incep o actiune. Dar de fapt lucrul e foarte simplu. Nu inteleg care-i problema. Inteleg ca acuzatia domnului Raceanu era referitoare la activitatea mea dinainte de 90, totul este deconspirat, se gasesc materiale la CNSAS. Am candidat de patru ori la Senat, de fiecare data am fost verificat. Au mai fost si altii care au verificat direct in arhivele serviciului. Fosti sefi care au avut aceasta curiozitate. Asa ca nu este nici o problema, va rog sa ma credeti.

Rep: Nu e nici o problema in ce sens?

TM: Nici o problema ca as fi avut vreo legatura cu securitatea nici ca informator, nici ca ofiter activ, nici ca ofiter acoperit.

Rep: Va rog sa-mi satisfaceti o curiozitate de om mult mai tanar. Cum putea cineva in anii 60 sa faca facultate la Geneva, ca dvs, fara aprobare din partea Securitatii? Din ce am citit, nu se prea putea face asta.

TM: Foarte simplu. Am avut nevoie ca sa plec la studii in strainatate de o singura aprobare. Aprobarea sectiei relatii externe a CC a PCR pentru ca nu eram membru de partid. Aceasta aprobare mi-a fost data si nimeni nu mi-a cerut niciodata o alta aprobare.

Rep: Deci nu ati avut aprobarea Securitatii? Se putea pleca la studii in afara asa, la Geneva, oricine?

TM: Au plecat foarte multi, daca aveti impresia ca eu sunt singurul..

Rep: Din generatia dvs cine a mai facut studii afara, din ce va amintiti?

TM: Cum sa spun, cei care au fost cu mine la insitut. Dar au fost sute de oameni in strainatate la studii. Eu am fost nu la studii la facultate, la studii doctorale. Deci am facut un doctorat, nu era vorba de facultate. Au fost sute daca nu mii de oameni. Ganditi-va ca anii 60′ au reprezentat in Romania o perioada de deschidere. Am fost la doctorat impreuna cu … Nu vreau sa invoc ca dupa aceea ma trezesc cu cine stie ce… Dar pot sa va dau un singur exemplu. Am fost cu actualul Patriarh in aceeasi perioada, dansul facea doctorat in teologie, eu faceam in studii sociale si politice.

Rep: Cu dl Ilie Sarbu?

TM: Nu, nu l-am cunoscut niciodata inainte de a fi in Parlament.

Rep: Tot in discutia despre ofiterul acoperit in ultimele zile pe televiziuni a fost adus in discutie numele fostului mare spion Mihai Caraman, invocat ca somitate. Ce parere aveti despre domnul Caraman?

TM: Nu i-am cunoscut activitatea. Stiu doar ca a fost implicat probabil dupa plecarea lui Pacepa, nu-mi dau seama cum a fost, cu spionaj la NATO. Este singurul lucru pe care-l stiu. Nu l-am cunoscut. L-am cunoscut dupa 1990, pentru ca odata pe an, la ziua Serviciului de Informatii Externe, sunt invitati toti fostii sefi ai Serviciului de Informatii Externe. Nu pot sa-mi fac o parere, sa spunem, despre partea profesionala, ce a facut. Este un om obisnuit, un om normal, cu care se poate discuta foarte bine dar nu sunt un specialist in materie de istoria spionajului roman si nici macar un specialist in spionajul Serviciului de Informatii Externe.

Rep: Curiozitatea mai precisa era daca dvs considerati ca ce a facut in anii 60, adica penetrarea NATO, a fost o performanta sau nu.

TM: Din punct de vedere profesional a fost o performanta. Din punct de vedere politic nu cred ca ne-a adus foarte multe mai ales ca Romania nu cred ca avea probleme reale in relatia cu NATO. Cei care aveau probleme reale in relatia cu NATO erau cei din fosta Uniune Sovietica, nu noi. Dar inca o data, sa fac aprecieri mi se pare hazardat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro