VIDEO Cel mai mare proiect – fantoma al lui Sorin Oprescu: cum s-a pierdut pe drum autostrada suspendata promisa in 2008 si cine a avut de castigat pana acum 12 milioane de lei
In campania electorala din 2008, Sorin Oprescu, candidat la primarie, promitea bucurestenilor ca va face in 2 ani o autostrada suspendata care va traversa Capitala de la Nord la Sud pentru a scapa urbea de traficul sufocant. Dupa ce a fost ales primar general, Oprescu a mutat proiectul autostradazii suspendate la sol, pe bd. Buzesti, unde se faceau lucrari de largire a strazii, pana la Vasile Parvan. Intrucat presa si electoratul nu au fost multumiti de aceasta varianta, dupa 4 ani de mandat Oprescu a prezentat alt proiect – inelul median al Capitalei – o sosea de 13,5 km, paralela cu inelul de cale ferata, intre Colentina si Lacul Morii. Acest proiect a fost aprobat de Consiliul General al municipiului Bucuresti in noiembrie 2013 si costa nu mai putin de 1,6 miliarde de euro. Intrucat este o suma colosala pentru bugetul Capitalei, Oprescu a declarat ca o va face cu investitori chinezi. Dupa noiembrie 2013 nu s-a mai auzit insa nimic de proiect. Singurele care au avut de castigat pana acum sunt doar firmele care au facut proiectul si care primesc pentru el 12 milioane de lei – circa 3 milioane de euro.
Proiectul inelului median este realizat de un consortiu de 5 birouri de proiectare: Proiect Bucuresti, Ecoterra, Metroul SA, Western Outdoor si Alpha Studio. Acest consortiu a fost desemnat in urma unei licitatii publice, valoarea de proiectare fiind de circa 12 milioane de lei. La firmele Wester Outdoor si Alpha Studio sunt actionari doi dintre membri Comisiei Tehnice de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei: Sorin Gabrea si Vlad Cavarnali.
Promisiunile primarului Oprescu legate de autostrada suspendata
12 mai 2008: „Voi incerca aducerea unei autostrazi suspendate care sa traverseze Bucurestiul de la Nord la Sud. Avem de facut doar 25 de km de autostrada, iar strainii fac 1 km intr-o luna. Rezolvam problema in 2 ani”, a spus candidatul Sorin Oprescu.
14 iunie 2009: Primarul Capitalei a anuntat, la prezentarea bilantului unui an de mandat, ca intentioneaza ca, in urmatorii 3 ani, sa construiasca „macar” 11 kilometri de autostrada suspendata. „Studiul de prefezabilitate este terminat, se fac calcule de pret pe module, imi propun ca in urmatorii 3 ani sa finalizez macar 11 kilometri”, a afirmat Sorin Oprescu, potrivit NewsIn.
26 octombrie 2009: Studiul de fezabilitate pentru autostrada suspendata e gata, a fost realizat de sase firme, a costat 170 de mii de euro, „bani primiti”, anul viitor al putea sa apara primii stalpi in Bucuresti, proiectul total se ridica la un miliard de euro iar chinezii s-ar arata dispusi sa dea 850 de milioane, a declarat candidatul independent, Sorin Oprescu, la Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI si realizata de Dan Tapalaga.
„Am pregatit tot ceea ce este legat de autostrada introdusa in oras, de inelul periferic interior, si de cateva luni de zile sunt in negocieri pentru a putea sa incepem, pentru ca dimensiunea financiara este extrem de mare. Un miliard de euro, si miliardul asta e fara exproprieri. Pentru ca, daca era cu exproprieri numeroase, asa cum era gandita de altii, ducea la o valoare acum de aproape 4 sau 5 miliarde, si e clar ca nu avem banii astia”, a declarat Oprescu.
3 februarie 2010: Primarul general a declarat ca lucrarile la primele trei module ale autostrazii suspendate vor incepe in 2010 si vor fi finalizate in 2011, potrivit Mediafax.
4 septembrie 2010: Sorin Oprescu a declarat la Realitatea TV ca va mai candida pentru un nou mandat, daca va constata ca promisiunile facute bucurestenilor in campanie au fost respectate. Intrebat fiind de autostrada suspendata, Oprescu a replicat scurt: „O fac!”, dupa care a continuat:”…nu vorbesc despre asta, ca la cat se vorbeste in tara asta…acum umblu dupa bani…”.
2 martie 2011: Primarul general, Sorin Oprescu, a declarat ca vrea sa inceapa cat mai repede lucrarile la autostrada suspendata dupa ce a vizitat autostrada suspendata care traverseaza centrul capitalei chineze, Beijing. Mai mult, edilul spunea ca Beijing Municipal Construction Group Co, compania care construieste autostrada de acolo, i-a dat asigurari ca un proiect asemanator se poate face si la noi.
„Este foarte clar ca autostrada suspendata se poate face. Iata! Avem dovada vie a faptului ca 10 km au fost realizati in 2 ani de aceasta firma si am primit asigurari ca modelul poate fi implementat si la Bucuresti. Continuam discutiile, iar dorinta mea este aceea de a demara cat mai curand cu putinta acest proiect de fluidizare a traficului si in Capitala Romaniei”, a declarat Sorin Oprescu.
29 iunie 2011: Primaria Capitalei a prezentat primele variante cu traseul inelului median.
„Cu ocazia vizitei in China am stabilit masuri concrete si un calendar de lucru pe termen scurt, mediu si lung impreuna cu cele mai mari companii chineze, respectiv Beijing Municipal Construction Group, Shanghai Construction Group, China Communications Construction Company, inclusiv cu Banca de Dezvoltare a Chinei”, a explicat Oprescu.
Potrivit reprezentantilor municipalitatii, lucrarile la autostrada suspendata ar putea incepe din Nordul Capitalei. „Ar fi vorba despre zona Petricani – Chitila, care are 18,2 kilometri, iar lucrarile ar putea dura doi ani”, a declarat Madalin Dumitru, directorul departamentului de infrastructura din Primaria Bucuresti.
22 februarie 2012: „Drumul expres va fi construit in parteneriat public privat, cu investitorii chinezi cu care am purtat negocieri anul trecut. Pentru recuperarea investitiei, avem in vedere trei metode: mentenanta drumului va fi facuta pe cheltuiala Primariei, si se va institui o bovinieta (echivalentul unei taxe de drum – n.red.) pentru cei care vor circula pe acolo. O parte din investitie va fi asigurata si din fonduri guvernamentale”, a declarat Oprescu.
Exproprierile, acolo unde este cazul, vor fi facute tot pe cheltuiala municipalitatii. “Pentru tronsoanele unu si doi nu este nevoie de exproprieri (bucata cuprinsa intre Soseaua Colentina si Parcul Herastrau). Nici pentru tronsonul trei, deoarece este vorba de tunelul subteran de sub parcul Herastrau. Doar la tronsonul patru vom avea aceasta problema (n.r. bucata cuprinsa intre Casa Presei si Lacul Morii)”, a explicat edilul.
30 august 2012: Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat cheltuirea a 1,57 miliarde de euro pentru „Inchiderea Inelului Median de circulatie la zona nord/autostrada urbana – tronsonul Lacul Morii-Soseaua Colentina” (Austostrada suspendata).
Primarul Sorin Oprescu a declarat dupa sedinta CGMB ca lucrarile la Autostrada suspendata vor incepe in primavara 2013, iar aceasta suma nu va fi platita de la bugetul local, ci dintr-un parteneriat public-privat.
„Da. Este cea mai scumpa autostrada de pe pamant si interplanetar. Am avut o comunicare, nu eu personal, ci cei din jurul meu cu cei de pe luna si asa mi-au zis si ei. As vrea sa intelegeti un singur lucru. Stiti foarte bine ca nu exista bani in buget pentru a putea sa intram intr-o asemenea aventura. Si atunci aceasta autostrada va fi construita, si o spun a zecea mia oara… Ca nu va fi un efort financiar pe umerii primariei sau a primariilor de sector pentru ca ea va fi realizata printr-un parteneriat public-privat. Nu este obligatoriu sa faci intai autostrada. Ea este, cum sunt acolo trecute preturile, si la ceea ce inseamna ariile de servicii din jurul autostrazii, tocmai ca dupa aceea sa poata cel care investeste sa recupereze banii. Autostrada face parte, daca vreti, dintr-o simulare a unui business plan legat de cei care investesc. S-au aratat interesati chinezi, rusi, americani si coreeni sa realizeze autostrada”, a declarat Oprescu.
12 septembrie 2012: Primarul Capitalei s-a intalnit cu reprezentantii firmei de constructii China Communication Constructions Company Limited pentru a obtine finantare pentru acest proiect.
’’China Communication Constructions Company Limited este interesata de finantarea acestui proiect de o lunga perioada de timp. Avand in vedere acest lucru, ne dorim sa concretizam aceasta investitie. Avem experienta bogata in privinta proiectelor realizate in parteneriat public privat si avem si sprijinul Guvernului Chinez si al bancilor’’, au declarat reprezentantii companiei.
12 octombrie 2012: Oprescu s-a intalnit cu o compania chineza si una turca pentru a prezenta proiectul autostrazii suspendate. Municipalitatea spunea ca ambele firme au fost interesate insa nu s-a stabilit nimic concret.
„Primarul General a primit astazi, la sediul Primariei Municipiului Bucuresti, vizita unei delegatii chineze, formata din reprezentanti ai grupului Shanghai Urban Construction Group (SUCG) International Engineering Co. Ltd. cu care a discutat despre posibilitatea incheierii unui parteneriat public-privat pentru realizarea proiectului „Inchidere Inelul Median de circulatie la Zona Nord-Autostrada Urbana-tronson Lacul Morii – Soseaua Colentina“. In cadrul intrevederii, Yu Qiu, unul dintre reprezentantii SUCG International Engineering, a explicat faptul ca sunt interesati de acest proiect si ca, avand in vedere complexitatea si dimensiunea lucrarii, se va analiza posibilitatea formarii unui consortiu de firme chinezesti interesate sa poata prelua realizarea intregului proiect”, precizeaza Primaria Capitalei. SUCG International Engineering are o cifra de afaceri de 5 miliarde de euro pe an si este specializata in lucrari de infrastructura si constructii de poduri.
In aceeasi zi, Oprescu s-a intalnit si cu reprezentantii companiei Artimpeks LTD si le-a prezentat proiectul autostrazii suspendate. „Membrii delegatiei turce s-au declarat interesati de acest proiect si au solicitat toate informatiile tehnice aferente. In viitorul apropiat urmeaza sa aiba loc o noua intalnire in care sa se discute si alte detalii, inclusiv identificarea solutiilor optime de finantare. Bucurestiul reprezinta o piata credibila si atractiva, firme importante din intreaga lume dorind sa dezvolte proiecte de investitii in parteneriat public-privat in Romania si in primul rand in Bucuresti”, sustin reprezentantii municipalitatii.
31 martie 2013: Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca va face „pe dracu-n patru” ca autostrada suspendata pe care a promis ca o va construi sa treaca prin strada Mihaileanu, unde presedintele Traian Basescu detine un apartament: „Lasa, dom’ne, ca o sa vada dom’ Basescu si aia (autostrada – n.r.). Si daca n-o sa fac pe dracu-n patru s-o trec prin Mihaileanu (…) Uite asa, de-al naibii, asa, s-o trec p-acolo…”, a spus Oprescu la emisiunea „Dupa 20 de ani” de la Pro TV.
Traseul autostrazii suspendate, aprobat in 2013 de Consiliul general:
– autostrada suspendata incepe de la capatul Soselei Colentina, la intersectia cu calea ferata, si continua de o parte si de alta a caii ferate, cate un sens de circulatie pe fiecare parte, pana la intersectia cu Soseaua Stefanesti si Soseaua Andronache. Aici, inelul median ramane la sol, iar peste el este construit un pasaj suprateran care leaga Soseaua Andronache cu Soseaua Stefanesti.
– la circa 100 de metri de aceasta intersectie, pe partea cu Cimitirul Andronache, se construieste un pasaj suprateran, de circa 900 metri lungime, pentru a traversa cimitirul. Partea inelului din Nordul caii ferate ramane la sol.
– dupa terminarea pasajului, inelul de pe ambele parti ale caii ferate merge la sol inca 500 de metri, pana la intersectia cu Autostrada Bucuresti Brasov. Si aici inelul ramane la sol, iar autostrada il va traversa printr-un pasaj suprateran conectat prin bretele cu acesta. Dupa aceasta intersectie, inelul mai merge inca circa 700 de metri la sol, paralel cu Pepiniera Petricani, pe ambele parti ale caii ferate.
– la intersectia cu Soseaua Petricani, inelul ramane la sol, iar Soseaua Petricani il sub-traverseaza. De asemenea va mai exista un al doilea pasaj subteran, care il subtraverseaza pe primul, si care face legatura intre soseaua Petricani si inel. La aceasta intersectie, proiectantii au prevazut si o gara. La circa 600 metri de aceasta intersectie urmeaza intersectia cu Soseaua Pipera Tunari. Inelul ramane la sol iar Soseaua Pipera-Tunari il traverseaza prin pasajul suprateran existent.
– dupa aceasta intersectie inelul mai merge circa 900 de metri la sol pana la intersectia cu strada Avionului, care va fi largita. Aici, inelul ramane la sol, iar strada Avionului il traverseaza printr-un pasaj suprateran.
– la circa 200 de metri de intersectia cu strada Avionului, partea inelului aflata la Nordul caii ferate intra in subteran. Partea Sudica ramane la sol pana dupa intersectia cu bulevardul Aerogarii, dupa care va intra si ea in subteran. Linia de cale ferata ramane la suprafata si este traversata de bd Aerogarii si Soseaua Nordului prin doua pasaje supraterane. Pasajul de la bd Aerogarii deja exista. Cele doua ramuri ale inelului median, o data intrate in subteran vor subtraversa parcul Herastrau si vor iesi din nou la suprafata, cu ambele sensuri pe partea de Nord a caii ferate, inainte de intersectia cu bd. Poligrafiei. Tunelul lung are circa 3 km, iar cel scurt 2,2 km. Relatiile intre inel si bd Poligrafiei se vor face prin doua pasaje, unul subteran pentru directia E si unul suprateran pentru directia Vest.
– dupa ce iese la suprafata, inelul isi continua traseul pe langa calea ferata pana la intersectia cu Calea Grivitei pe care o va supratraversa prin modificarea podului existent.
– la intersectia cu liniile de cale ferata, inelul le va traversa printr-un pasaj suprateran si va forma un mare nod rutier. Aici proiectantii au discutat si amplasarea unei gari internationale. Dupa traversarea liniilor de cale ferata inelul va intra pe bd. Constructorilor si ajunge in Soseaua Virtutii la Piata Crangasi. Proiectantii au propus si varianta de a ocoli Lacul Morii pe la Vest, ca sa existe o alternativa la Soseaua Virtutii si sa ajunga in viitoarea penetratie spre A1.