VIDEO Cine este simbolul luptei anti-imigranti si anti-moschee: un fost calugar de la Manastirea Petru Voda, dezavuat de Biserica Ortodoxa, suporter infocat al Miscarii Legionare si adversar al gazelor de sist
Teodot, un fost calugar la Manastirea Petru Voda din judetul Neamt, a devenit un adevarat simbol al luptei impotriva refugiatilor musulmani si impotriva proiectului de construire a unei moschei in Bucuresti. Teodot, pe numele sau de mirean Marius Rogojina, a fost alungat de la Manastirea Petru Voda dupa ce a provocat un scandal urias prin dezgroparea ilegala a corpului lui Gheorghe Calciu Dumitreasa, si a fost dezavuat de conducerea Bisericii Ortodoxe Romane. Teodot este un inflacarat aparator al Miscarii Legionare si a luptat impotriva gazelor de sist si a pasapoartelor biometrice.
- De remarcat ca Teodot a sustinut in cel putin trei momente pozitii publice similare cu cele promovate de Rusia: lupta anti-gaze de sist, lupta impotriva actelor biometrice si atitudinea dura anti-refugiati.
Teodot, in prima linie a luptei impotriva musulmanilor si moscheei
Teodot a devenit un personaj important in mobilizarea online si offline impotriva primirii in Romania de refugiati sirieni, irakieni sau afgani. Luarile sale de pozitie sunt preluate de zeci de site-uri si conturi de Facebook. De asemenea, fostul calugar de la Manastirea Petru Voda a participat sambata, 19 septembrie, la un protest in Bucuresti impotriva ridicarii unei moschei, alaturi de alte circa 400 de persoane. Protestatarii au adus sute de cruci si au tinut o slujba pe terenul alocat de Guvern pentru construirea moscheei, pentru a face terenul respectiv imposibil de utilizat de credinciosii musulmani.
Teodot, imbracat intr-un costum negru similar cu cel preotesc, a tinut un discurs la locul protestului, discurs in care a spus ca „tara noastra e amenintata de invazia islamica”, adaugand ca „suntem datori sa luptam cu toate armele impotriva moscheei, impotriva acestui plan dracesc”. Teodor a reluat tezele conspirationiste vehiculate pe multe site-uri underground, spunand ca „invazia e pregatita de forte oculte din afara tarii care vor instalarea unui guvern mondial. A venit vremea sa fie dezlegati acesti lucratori ai Satanei si sa puna la incercare credinta in Cristos a europenilor”.
Teodot mai participase la un protest impotriva moscheei pe 14 septembrie, moment in care Patriarhia Romana si-a exprimat dezaprobarea fata de respectiva actiune. Patriarhia a spus intr-un comunicat de presa ca Teodot are un statut necanonic (adica nu mai reprezinta Biserica Ortodoxa Romana) si ca a fost exclus din Manastirea Petru Voda. De asemenea, in comunicat se mai arata ca Teodot a participat in 2013 la protestele anti-gaze de sist din Pungesti (judetul Vaslui). „Acţiunea provocatoare organizată în seara zilei de 14 septembrie 2015 contravine disciplinei canonice a clerului Bisericii Ortodoxe şi Legii Cultelor 489/2006 care stipulează că „în România sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase”, se mai arata in comunicatul Patriarhiei.
Cum a reactionat Teodot la comunicatul de delimitare emis de Patriarhie? A dat si el un comunicat in care il acuza pe Patriarhul Daniel ca este „principalul propovăduitor și susținător al ecumenismului în România” si ca ar fi ajuns pana la gradul 33 in masonerie, numita „organizatie criminala”. Teodot il mai acuza pe Patriarh de „fapte imorale” si „anti-romanesti”.
Cine este Teodot
Primele aparitii publice ale lui Teodot au avut loc cand acesta era calugar la Manastirea Petru Voda (intemeiata de Justin Parvu) si incepuse batalia impotriva pasapoartelor biometrice. Manastirea Petru Voda a fost varf de lance al acestei lupte, cand mai multi calugari, in frunte cu Iustin Parvu, au denuntat „oculta mondiala” care s-ar fi aflat in spatele introducerii noilor acte de identificare.
Teodot s-a mai remarcat si in 2014, cand a protestat vehement impotriva firmei americane Chevron, care incepuse lucrarile de explorare a unui zacamant de gaze de sist la Pungesti, in judetul Vaslui. Teodot a fost unul dintre monahii care au mobilizat masele de localnici impotriva gazelor de sist, denuntand aceleasi presupuse uneltiri ale Occidentului care voia sa „otraveasca” romanii.
Un an mai tarziu, in 2014, Teodot a iesit din nou la rampa. El a tinut un discurs la aniversarea a 87 de ani de la infiintarea Miscarii Legionare in Romania, la cimitirul din Tiganesti (comuna Ciolpani din judetul Ilfov), care adaposteste mormintele a doi dintre intemeietorii Legiunii – Radu Mironovici si Corneliu Georgescu – loc traditional de pelerinaj pentru adeptii Miscarii Legionare.
In discursul sau, calugarul Teodot afirma, printre altele, ca „Trebuie sa avem cu totii convingerea ca Miscarea Legionara a fost o lucrare a Duhului Sfant”, iar miscarea „a fost o organizatie de ridicare a bisericii, de ridicare a neamului de fapt”. Era al doilea moment public in care slujitori ai Manastirii Petru Voda apar legati de miscarea legionara, dupa ce in 2011 un clip postat tot pe Youtube arata cum mai multe maicute de la Manastirea Petru Voda ii cantau parintelui Justin Parvu „Sfinta tinerete legionara”.
Monahul Teodot a mai spus in discursul sau ca „elita luciferica care conduce lumea urmareste reducerea populatiei, unii zic cu 90%, altii cu 50% (…) Asta este masoneria, se inchina direct la diavol.” Teodot a incheiat spunandu-le celor prezenti – adepti ai Miscarii Legionare, care poarta tricouri si steaguri cu insemnele miscarii – ca „noi acuma suntem datori sa mai salvam ce se poate salva, si anume, in primul rand sa ne salvam sufletele noastre de ispite, de pacate, de tot felul de caderi”.
La acel moment, Patriarhia Romania a protestat vehement fata de discursul lui Teodot, spunand ca astfel de „manifestari care indeamna la ura religioasa sau etnica” nu reprezinta opinia oficiala a Bisericii Ortodoxe.
Tot in 2014, Teodot a declansat un scandal major la Manastirea Petru Voda, cand a dezgropat fara autorizatie trupul parintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa. In urma acestui eveniment, el a fost dat afara din manastire.