VIDEO Comisia Europeana vrea sa lupte impotriva utilizarii pungilor de plastic subtiri
Comisia Europeana a adoptat luni o propunere care ar urma sa impuna statelor membre sa reduca utilizarea pungilor de transport din plastic subtiri, anunta reprezentanta CE in Romania, intr-un comunicat.
Comisia isi argumenteaza propunerea prin faptul ca „de multe ori, pungile din plastic subtiri sunt utilizate o singura data, dar pot ramane in mediul inconjurator sute de ani, adesea ca particule microscopice nocive care s-a demonstrat ca sunt periculoase in special pentru flora si fauna marina”.
„Luam masuri pentru a rezolva o problema de mediu foarte grava si foarte vizibila. In fiecare an, peste 8 miliarde de pungi din plastic devin deseuri in Europa, provocand daune enorme mediului inconjurator. Unele state membre au obtinut deja rezultate foarte bune in ceea ce priveste reducerea utilizarii pungilor din plastic. Daca si alte tari le urmeaza exemplul, am putea reduce consumul global actual din Uniunea Europeana cu pana la 80%”, afirma Janez Potocnik, comisarul european pentru mediu, citat in acest comunicat.
Propunerea, daca va fi adoptata de cele 28 de state membre si de Parlamentul European, va impune tarilor UE sa adopte masuri pentru reducerea acestor pungi de plastic, precizeaza Les Echos.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/1ee50e8bcc1f633b9d34015c7f8e21ec/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
Masurile pot merge de la perceperea unor taxe, introducerea unor obiective nationale de reducere si pana la interzicerea utilizarii pungilor in anumite conditii.
Potrivit Comisiei Europene, estimarile arata ca, in 2010, 98,6 miliarde de pungi de transport din plastic au fost introduse pe piata UE, ceea ce corespunde utilizarii anuale a 198 de pungi de transport din plastic de catre fiecare cetatean al UE.
Din aceste aproape 100 de miliarde de pungi, marea majoritate sunt pungi subtiri, care sunt refolosite mai rar decat pungile mai groase. Cifrele referitoare la consum variaza in mod semnificativ intre statele membre, consumul anual de pungi de transport din plastic subtiri pe cap de locuitor fiind cuprins intre un numar estimat de 4 pungi in Danemarca si Finlanda si 466 de pungi in Polonia, Portugalia si Slovacia.