Sari direct la conținut

VIDEO Comisia Iordache: Discuții generale pe modificările la Codul penal și de procedură penală / Tudorel Toader: Vom propune abrogarea reglementărilor privind Camera preliminară

HotNews.ro

Comisia specială parlamentară pentru legislația din domeniul justiției condusă de Florin Iordache a avut miercuri dezbateri generale pe modificările propuse la Codul penal, Codul de procedură penală și Codul de procedură civilă. La ședință au participat și ministrul Justiției Tudorel Toader, președintele CSM Simona Marcu și președintele UNJR, Dana Gârbovan, dar și reprezentanți ai Parchetului General, Forumului Judecătorilor și Asociației Magistraților.

Urmărește transmisiunea VIDEO:

Consultă aici tabelul de lucru cu modificările propuse la Codul penal

Consultă aici tabelul de lucru cu modificările propuse la Codul de procedură penală

Desfășurarea LIVE Text:

13.50 Iordache: Marți la ora 15.00 va avea loc următoarea ședință, începem cu Codul penal. Dacă până atunci CCR publică motivarea la Legea 303, vă voi convoca pentru modificarea definiției la „eroarea judiciară”. Înțeleg că președintele va retrimite la Curte legile, foarte bine că va exista un control la Curte.

La abuz în serviciu, avem 14 variante. Ținând cont de amendamente, când vom ajunge la 297, vă vom anunța.

13.44 Toader: Apreciez aprecierile vizând proiectele de lege trecute prin guvern care se află la dvs pentru transpunerea directivelor privind confiscarea extinsă și prezumția de nevinovăție. Acolo unde se pune problema transpunerea directivei ne păstrăm pucntul de vedere din proiect. Cu privire la raportul GRECO, m-am obisnuit cu unele afirmatii care uneori nu au acoperire. Cel putin patru subiecți m-au „somat” să public imediat raportul GRECO că dacă nu este clar că am ceva de ascuns. M-au somat cei care cred că știu procedura că nu min Justiției aprobă ci guvernul. Mai știu că se transmite la GRECO, ei publică și apoi și guvernul.

Am purtat cel puțin 5 discuții cu sindicatele grefierilor, am ajuns la o varianta finală.

13.35 Eugen Nicolicea (PSD): Ne-am trezit în toate MCV-uri și raportul GRECO să apărăm independența sistemului judiciar. O apărăm, dacă o are.

13.00 Stelian Ion, USR: Aceste proiecte de lege sunt un regres, sunt deosebit de periculoase si trebuie sa avem mare atentie la forma care va fi votata in parlament. Care este grupul de persoane care a venit cu aceste inițiative? Nu se pot identifica foarte ușor. Este o decizie politică pe care ați luat-o, dar vreau să nu uitați un lucru, îl mai spun cât încă pot. Aceste persoane, observați că dl Dragnea lipsește de la semnatari, au grave probleme de natură penală. Vedeți dacă are sau nu relevanță. Dar este o realitate. În mod normal, politica penală nu se face pe genunchi.

12.55 Cătălin Predoiu, PNL: „Sunt amestecate texte benefice cu texte păcălite. Sub pretextul ajustarii codurilor si echilibrarii raportuirlor acuzare apararea in procesul penal, vreti sa inchideti dosarele penale ale unor politicieni. Sustin ca deja acest pr ne costa deja zeci de miliarde de euro din fonduri europene. Ar fi trebuit sa incepem cu evaluarea codurilor si sistemului judidicar, e paradoxal sa modificam codurile in timp ce facem evaluare sistemului judiciar la minister.”

12.51: Gârbovan, UNJR: „Ceea ce este cel mai important este faptul că există o nevoie reală de modificare a acestor legi. Este mult de muncă. Problema semnăturii, există o problemă reală din sistem. Au existat cazuri în care un judecător a fost scos din sistem pentru că nu și-a motivat hotărârile, a lăsat sute de hotărâri. Și cursul judecății este blocat.”

12.37 Un alt reprezentant al Forumului Judecătorilor de la Craiova cere sesizarea Comisiei de la Veneția.

Citește aici textul cererii adresate de FRJ Parlamentului

12.29 Forumul Judecătorilor: „Am observat în primul rând ca avem chestiuni care tin de relaxarea codului penal – termenul de prescriptie, liberarea conditionata. O parte din propuneri contin si o serie de inexactități. I se acordă Curții Constituționale posibilitatea de a dezincrimina. Restrângerea notiunii de grup infractional, de functionar public…”

12.17 Irina Kuglay, Parchetul General: „Cea mai mare parte a modificărilor reclamă discuții măcar la nivel de principiu. Unele pun probleme de constituționalitate.”

12.13 Ministrul Justiției: „Considerăm și noi că este necesară evaluarea acestor coduri și modificarea lor sub anumite aspecte. Noi am transmis modificările la Codul penal, în zilele următoare vom transmite și propunerile la Codul de procedură penală și codul de procedură civilă. Cameră preliminară creează multe incompatibilități și nu și-a atins scopul de reducere a timpului (de soluționare – n.r.), ceea ce vom trimite in scris va fi de eliminare, de abrogare a reglementărilor privind camera preliminară.”

Citește aici care sunt principalele modificari ale Codului penal și de procedură penală: Atac la instituția denunțătorului; Se redefinește mărturia mincinoasă si grupul infracțional; Conversații interceptate care nu mai pot fi folosite; O nouă cale de revizuire a sentințelor; Urmează abuzul in serviciu

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro