Sari direct la conținut

VIDEO Corespondenta de la Cannes: Bogdan Mirica, the new kid in town

HotNews.ro
Imagine din filmul Caini, Foto: Iulia Weiss
Imagine din filmul Caini, Foto: Iulia Weiss

Trebuie sa am grija sa nu omit vreun roman. Orice e romanesc are bafta anul asta la Cannes. (O sa aiba Klaus Iohannis ce premia!…). Nanau premiat pentru “Toto…” (am si video), “Toni Erdmann”, coproductie Germania/Austria/Romania, e pana acum preferatul criticilor, urmat de “Sieranevada”. “Caini”, al treilea lungmetraj romanesc de la Cannes, a avut azi premiera mondiala, iar autorul lui, debutantul Bogdan Mirica, e “the new kid in Cannes”.

Bine spunea Thierry Frémaux, delegatul general al festivalului, la premiera lui “Caini”: “Romania a devenit o prezenta clasica la Cannes”.

Daca cei doi Cristieni, Mungiu si Puiu, deja au confirmat – cu atat mai mult cu cat nici “Bacalaureat”, nici “Sieranevada” nu inoveaza pe terenul a ceea ce au mai facut cei doi pana acum, surpriza romaneasca a Cannesului 2016 e Bogdan Mirica, al carui prim lungmetraj, “Caini”, a avut azi premiera mondiala in sectiunea Un Certain Regard, a doua sectiune a Selectiei Oficiale (dupa Competitia Oficiala).

Filmul concureaza la premiile sectiunii UCR (al carui juriu e prezidat de actrita elvetiana Marthe Keller), precum si la Premiul de debut Caméra d’Or (al carui juriu e prezidat de Catherine Corsini).

De ce e “Caini” o surpriza foarte placuta? In primul rand pentru ca rupe cu reteta neorealismului romanesc (n-are nici o scena la masa!) si propune un thriller proaspat, altoit pe un soi de “Ion” updatat epocii dar decojit complet de erotica.

Totul se reduce la pamant, dar „poezia consumata” de care vorbeste regizorul in interviuri e legata de un sentiment de apartenenta &posesiune care tine de o animalitate asumata pana in plasele (la propriu si la figurat).

Nu ti se cere sa intelegi ce se intampla pe ecran – povestea nici nu e complicata -, ci sa simti filmul in stomac. Imaginea organica, alteori armonioasa a lui Andrei Butica, excelenta muzica non-diegetica a lui Codrin Lazar si Sorin Romanescu, sunetul fidel al lui Sam Cohen au rolul de a alcatui un univers palpabil, de o frumusete imediata.

Inaintea premierei, pe scena pe care a urcat alaturi de actorul Vlad Ivanov, DoP-ul Andrei Butica si coproducatorii francez si bulgar, Bogdan Mirica a spus ca filmul nu e recomandat femeilor gravide si cardiacilor. (Urmariti inregistarea video AICI).

Era mai degraba o gluma. Filmul nu e un horror si nici nu te umple de spaima, dar are o atmosfera speciala, un soi de suspans asudat care se poate descarca energetic oricand si un aer vag amenintator care persista si dupa deznodamant. E misto nu atat prin ce spune, ci prin ce nu spune.

Scenariul lui Mirica e foarte bun pentru ca se mentine intr-o zona de flou permanent, permitand regiei sa dea viata povestii fara a o intoarce complet cu burta pe-afara. E o realizare pentru un film de debut care, cu mici exceptii, da impresia sigurantei in executie si a un stil omogen.

Povestea e plasata in rama vaga a unui thriller petrecut in Dobrogea, la granita cu Ucraina, si implica mai multe personaje: nepotul (Dragos Bucur) unui localnic venit de la Bucuresti sa vanda terenul mostenit de la bunic, un politist batran si bolnav (Gheorghe Visu), un demonic braconier (Vlad Ivanov) si ajutorul acestuia (Costel Cascaval), iubita nepotului (Raluca Aprodu) care vine sa-l recupereze, administratorul casei bunicului (Constantin Cojocaru), avocatul care-l ajuta pe nepot sa vanda terenul (Emilian Oprea).

Cainii nu sunt doar patrupedele care apar ori se aud in film, ci au mai degraba legatura cu relatiile de putere dintre personaje. Caini sunt mai ales cei care pleaca spinarea si inchid ochii. Prin povestea de pe ecran filmul trimite la Romania de azi lipsita de autoritate si consumata de coruptie, dar si de violente impulsuri inconstiente.

“Caini” este o coproductie Franta, Bulgaria, Romania (adica din Romania a primit cei mai putini bani) intre companiile EZ Films, Argo Film si 42 Km Film, si va intra in salile din Romania in aceasta toamna. Intre timp va fi prezentat in Competitie la TIFF.

Trailer “Caini:

Romania in topul preferintelor criticilor

Clasament critici

Clasament critici

Foto: Iulia Blaga

In poza alaturata am fotografiat clasamentul la zi al celor mai buni critici straini care dau in fiecare zi note (stele) filmelor din Competitia Oficiala. Dupa cum se vede, pe locul intai a trecut “Toni Erdmann”, de Maren Ade, coproductie minoritar romaneasca prin HiFilm Productions, filmata in mare parte in Romania.

S-a scris foarte de bine despre film, “Screen Daily” numindu-l, de pilda, “surprinzator, ciudat, proaspat si, cateodata, teribil de amuzant”. “Acesta e genul de film la care chiar nu stii ce se poate intampla in secunda urmatoare”, mai scrie Lee Marshall.

“Variety” ii acorda o pagina si jumatate, remarcand efectul “devastator” al intalnirii dintre vietile ascunse ale fiicei si tatalui in acest “uimitor de singular film” al cineastei germane. Astfel, “fragila relatie tata-fiica devine o prisma prin care Ade atinge multe alte teme contemporane si, nu in ultimul rand, si coarda feminista evocand greutatile cu care femeile se confrunta la locul de munca”, mai scrie “Variety”.

Ada Solomon, coproducatorul roman al filmului, este si ea prezenta la Cannes. Am vazut-o azi la premiera filmului lui Bogdan Mirica. De altfel, ea puncteaza si prin “Albüm”, debutul in lungmetraj al lui Mehmet Can Mertoglu, care e o coproductie Turcia, Franta, Romania si care a fost prezentat si el cu success in sectiunea paralela Semaine de la Critique, presa straina remarcand ca minimalismul romanesc a invadat Turcia.

Din partea Romaniei la realizarea lui “Albüm” a participat Parada Film prin coproducatorii Oana Iancu si Calin Peter Netzer, Parada Film fiind fondata de Ada Solomon, Calin Peter Netzer si Claudiu Mitcu.

E plin de romani pe Croazeta si mai toti veniti cu treaba, in cadrul festivalului sau nu: Radu Muntean e in juriul Competitiei Scurtmetrajelor si Cinéfondation, Anamaria Antoci participa in programul Producers on the Move (care promoveaza si ajuta tineri producatori europeni), Anca Damian participa in Talents Adami Cannes (program care ajuta la descoperirea tinerilor actori), criticul Bujor Ripeanu e in juriul FIPRESCI (Federatia Internationala a Criticilor de Film).

Adina Sadeanu nu a venit la Cannes doar in calitate de producator al scurtmetrajului “4:15. Sfarsitul lumii” (despre scurtmetraje scriu in zilele urmatoare), ci si ca participant la atelierul anual de scenarii ScripTeast, care isi anunta castigatorii pe Croazeta.

Bobby Paunescu a lansat azi la Cannes in mod oficial Bucharest Film Studios (fostul Buftea) si se pare ca sunt pe teava deja cateva proiecte. Asta in timp ce tot azi s-a semnat la Cannes acordul de cooperare cinematografica dintre CNC-ul francez si cel roman. Corina Suteu, noul ministru al Culturii, si Anca Mitran, directorul general al CNC, au fost prezente la eveniment.

Cam in acelasi timp, din tara, Ministerul Culturii anunta ca pana in decembrie va pune la punct o lege legata de incurajarea fiscala (tax incentives) pentru productiile straine filmate in Romania. In sfarsit!

Alexander Nanau

Alexander Nanau

Foto: Iulia Blaga

Sa nu uit, alaltaieri am dat nas in nas cu Alexander Nanau in le Marché du Film. Asa am aflat ca a doua zi urma sa ia Prix France Culture Cinéma des Etudiants pentru “Toto si surorile lui”, in vreme ce cunoscutul cineast american Frederick Wiseman urma sa primeasca Prix France Culture Cinéma Consécration.

Cum premiul era secret pana a doua zi, a trebuit sa tin si eu secretul. (Aici e interviul cu Alexander Nanau).

In corespondenta de maine promit sa scriu si despre filmele straine vazute in ultimele zile. Cum spunea cineva, trimit corespondente de la Festivalul Filmului Romanesc de la Cannes. À demain!

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro