VIDEO Cronica de film: "Last Vegas" – Marea mahmureala dupa o betie cu suc
In ceea ce e evident o pastisa la „The Hangover”, patru pensionari se intalnesc in Las Vegas pentru petrecerea de burlaci a unuia dintre ei inainte de a se insura cu o copila de 30 de ani. Printre tinerii care traiesc in alta paradigma si intr-un Las Vegas suprarealist pensionarii arata ca din alt film, chiar daca sunt interpretati de Robert De Niro, Michael Douglas, Morgan Freeman si Kevin Kline.
Nu par sa se simta bine nici impreuna, nici separat, nici vii, nici morti. Patru personaje in cautarea unui scenarist.
Unul (Robert De Niro) e pe post de „grumpy old man” pentru ca i-a murit sotia de un an si s-a izolat, altul (Morgan Freeman) e dadacit de fiu dupa un preinfarct si n-are voie sa faca mai nimic, al treilea (Kevin Kline) se plictiseste alaturi de sotie in Malibu, iar al patrulea (Michael Douglas) se decide brusc, la o inmormantare, sa se casatoreasca cu iubita care are jumatate varsta lui. (Frica de moarte, evident…).
Daca cei patru actori erau predestinati pentru rolurile lor, vei avea de la inceput impresia ca stii de-o viata personajele, senzatie care se transforma intr-un soi de politete semi-amuzata pentru ca la final sa devina ca o mana moale pe care trebuie s-o strangi desi nu iti face placere.
E de asteptat ca filmul sa mearga bine in sali, cel putin la noi, unde in perioada asta oamenii sunt chititi sa se distreze cu orice pret si mai mult ca in restul anului. Mai e si faptul ca unii vor intra la film doar pentru actori – si atunci, din nou, de ce sa nu se amuze? Am platit, mancam tot.
Dan Fogelman, care anterior a fost co-scenarist la reusitul film de animatie „Cars”, e cel care trebuie matrasit primul. Cu asa actori pe mana, ar fi destul de greu s-o festelesti. E pur si muove!
Nea Dan s-a ferit si de un film dur cu pensionari (in genul lui „Greu de pensionat”/”RED” care e mult mai amuzant pentru ca demonstreaza ritos ca „60s are the new 30s”), dar s-a ferit si de o parodie curata si rea la „Marea mahmureala”.
Ca sa nu i se faca rau nimanui, a preferat glumite de larga respiratie (fara aparat), mizand pe simpla prezenta a vedetelor si pe genul de personaj pe care fiecare il ocupa in imaginarul colectiv, desi in singurul moment cand o ia pe aratura si incearca sa fie mai dezinhibat, devine grosolan de-a binelea (cred ca lui De Niro i s-a intors stomacul pe dos la scena respectiva).
Cu fiecare poanta filmul incearca sa satisfaca discret spectatorul ca un catel care te linge pe deget ca sa nu-i dai un picior in fund. Glumele sunt ieftine si de mica amplitudine, personajele cat de schematice se poate, iar povestea extrem de stravezie. Ai spune ca publicul-tinta al filmului sunt spectatorii de 80 de ani.
Cum sa se distreze bietii oameni? Urmand linia scenariului, regia face astfel incat personajele sa para mereu ca sunt in alt loc decat unde ar fi trebuit sa fie iar atitudinea prietenoasa pe care o au unul fata de celalalt sa sune fals.
Atmosfera se mai coloreaza cand apare Mary Steenburgen, care o joaca pe cantareata de la bar. Steenburgen, si ea sexagenara, are aici un personaj olecuta mai tanar, o femeie independenta si relaxata care pare dispusa sa ii ia sub aripa ei pe cei patru barbati pierduti si sa ii ajute sa-si gaseasca busola.
Dominandu-i cu glume cu „doua lecute” (sic!) mai inteligente decat cele pe care le fac intre ei, femeia se introduce de fapt ca obiect al dorintei, repetand situatia conflictuala din trecut, cand personajele lui Michael Douglas si Robert De Niro iubisera aceeasi fata (asta e miezul dur al povestii).
Investirea lui Steenburgen in personaj ar fi putut ajuta filmul sa fie ceva mai mult decat un soi de „Mica mahmureala” pentru pensionari care pretind ca se distreaza cu grupul, dar e regretabil ca scenariul nu i-a facut mai mult loc preferand sa ii puna pe cei patru sa faca bai de sange tanar, unde acestia sunt surprinzator de bine primiti la cat de putin simpatici sunt.
Integrandu-i stramb pe pensionari in lumea tinerilor, filmul mai face un compromis bunelor sentimente. Ar fi fost mult mai amuzant un film rau in care pensionarii sa faca tot ce nu ne asteptam – sa se destrabaleze pe bune in statiunile de bai termale sau sa prinda la usa degetele nepoteilor obraznici. Mai bine un „Bad Grandpa” decat un „Buni de pensionat”.
Daca sa imbatranesti inseamna sa devii tot mai liber, atunci „Last Vegas” e un film pentru copii.
Trailer:
„Burlaci intarziati”/”Last Vegas” – de Jon Turteltaub, cu: Robert De Niro, Michael Douglas, Morgan Freeman, Kevin Kline, Mary Steenburgen, Michael Ealy