Sari direct la conținut

VIDEO Cronica de film: "The Expendables 3" – Hai pensionare!

HotNews.ro
The Expendables 3 , Foto: MediaPro Distribution
The Expendables 3 , Foto: MediaPro Distribution

Lucrurile nu sunt ce par a fi. Echipa de oldies a lui Stallone e adusa de actiune si la Bucuresti, dar s-a filmat in Bulgaria, iar duzina de vedete inghesuite in doua ore nu reuseste sa impiedice o cadere libera. Dar exista ceva de admirat: desi partea a treia e cel putin la fel de slaba ca primele doua, acesti oameni nu se lasa, ba chiar o anunta pe a patra. Asta da “determinare”!

Sa ne intelegem: vorbim, totusi, despre determinarea (de la verbul “a determina”) cauzata de varsta inaintata care te face mai rigid si mai incapatanat, nu de acel barbarism determinare=hotarare care a sufocat limba romana, ba chiar si pe cea franceza („In nous a manqué la détermination”, spun fotbalistii din Hexagon.).

Iesite cam in acelasi timp, seriile “The Expendables”/”Eroi de sacrificiu” si “RED”/”Greu de pensionat” sunt la fel de diferite ca batranetea petrecuta la azil de cea petrecuta, intr-o forma acceptabila, acasa.

Ce e in ”Greu de pensionat” umor, inventivitate si autoironie e in “The Expendables” moment satiric executat dupa program si cu dintii stransi, adica niste glume atat de inepte incat n-ai rade la ele nici gadilat de asistenta.

Pentru ca “The Expendables” e jucaria lui Sylvester Stallone, el l-a asamblat dupa cum i-a dictat sufletul (a co-scris toate cele trei parti dupa idei proprii, dar regizorii au fost tot timpul altii – de asta data e un anume Patrick Hughes.).

Acuma, depinde in ce dispozitie te prinde filmul. Poate fi jocul unor copii mari care nu se mai satura de pac-pac (si care, cu cat sunt mai multi, cu atat isi dau mai mult curaj) sau poate fi o aglomerare trista de vedete ofilite umflate cu anabolizante sau drese pe masa chirurgului estetician, si care se agata de imaginea unei masculinitati tot mai decrepite.

De fapt, oricat de neutru ai intra in sala de cinema, tot remarci ca aceasta serie se transforma tot mai mult intr-un cimitir al elefantilor. Cum ar fi fost daca ar fi acceptat si Nicolas Cage, Steven Seagal, Mickey Rourke, Bruce Willis si Jackie Chan sa (re)apara alaturi de cei care sunt deja pe generic – “Sly” Stallone, Antonio Banderas, Wesley Snipes, Jet Li, Dolph Lundgren, Mel Gibson, Harrison Ford, Arnold Schwarzenegger?

Nu e vorba de varsta actorilor (Harrison Ford o sa arate bine si peste 20 de ani), ci de faptul ca filmul opereaza cu un dublu standard. Pe de o parte pleaca de la premisa ca eroii sunt inca in putinta desi in etate, pe de alta protagonistii isi neaga varsta si se straduiesc sa semene cat mai bine cu imaginea lor din tinerete: isi canesc parul, isi intind fata, se imbraca la fel ca acum 20 de ani (din nou, nu ma refer aici la Harrison Ford.).

Pentru partea urmatoare sunt vehiculate numele altor colegi de generatie. Ar suna ca o excursie la manastiri cu grupul de pensionari daca publicul-tinta n-ar fi cel de varsta protagonistilor, ci o combinatie de tineri si maturi (se stie ca grosul spectatorilor de cinema e format din adolescenti.).

Filmul are prea multe personaje si prea multe vedete incat nu reuseste, nu are timp sa contureze personaje. Actorii oricum nu apuca sa joace atunci cand nu se bat, fug sau impusca. Aceste momente de pauza le petrec in avion sau in diverse autovehicule, transportati dintr-un loc de cafteala in altul.

Sau stau la masa si se uita unii la altii cu priviri inexpresive, mimand tristetea si ascultandu-l pe Stallone vorbindu-le mai rar decat Klaus Iohannis. Poate ca a existat intentia clara de a-i portretiza ca pe niste eroi de actiune, punct. Ei sunt definiti printr-o singura calitate, de aceea sunt complet inoperabili atunci cand le scoti bateriile.

Filmul incepe cu recuperarea lui Wesley Snipes care fusese tinut captiv timp de opt ani si continua cu o prima operatiune in Somalia, dupa care urmeaza Bucurestiul (dar o sa observati pe fundal o reclama cu Cars.bg!) si multa actiune in tara fictiva Uzmenistan (care tot Bulgaria e.).

Partea a treia incearca sa pompeze sange proaspat prin Kellan Lutz, Ronda Rousey, Glen Powell si Victor Ortiz care joaca niste nou-veniti talentati cooptati de Stallone dupa ce isi pune pe liber fostii colegi de trupa, ca sa-i reprimeasca atunci cand „copiii” sunt luati ostatici de personajul negativ al filmului, interpretat de Mel Gibson.

Antonio Banderas e cel mai viu personaj al filmului, un fost luptator de elita care incearca sa se lipeasca de o orice trupa s-o nimeri, drept pentru care se da mai tanar decat e. Din pacate, personajul lui Banderas e prea agitat ca sa nu para si el destul de fezandat.

Povestea ii imprastie pe toti, tineri si varstnici pe scena actiunii ca sa-i adune la final, in secventa din bar, si sa-i mai dea fiecaruia un prim-plan, ceva, indiferent ce spune la camera. Atunci, cand ii vezi pe “copiii” lui Stallone facand karaoke in jurul microfonului (deci in alta postura decat in miscare) realizezi ca sunt, de fapt, mult mai putin carismatici decat mosii de care facusera misto la un moment dat (si de care am facut si noi, aici, o tzara.).

Le-ai putea uita usor fizionomiile (chiar si pe a lui Kellan Lutz), dar n-ai uita ochii de cocker ai lui Stallone (sau de basset, e totusi lider) sau piruetele de Motan Incaltat ale lui Banderas (chiar daca imprumuta mult din Donkey).

Firul narativ fiind ca o sarma subtire care sustine mult prea numeroasele momente de actiune, ai timp si disponibilitate sa-ti imaginezi filmul ca pe un desen animat in care fiecare interpret e un animal. Dar poate ca jocul asta o sa-l jucati singuri, dupa proiectie.

Daca vreti sa va concentrati pe scenele de actiune, incercati sa treceti cu vederea detalii de genul: eroii se aud unul pe celalalt chiar daca unul e in elicopter iar celalalt pe locomotiva, n-au nevoie de casti ca sa vorbeasca la mansa avionului (chiar si cand au, avionul nu se aude iar vocile lor suna ca in studio), si, last but not least, cele mai spectaculoase cascadorii nu sunt executate totusi de vedetele purii .

Dincolo de ce spune lumea, filmele din seria “The Expendables” sunt facute in primul rand pentru deliciul acestor mosuleti dati in mintea copiilor, care se vad ca pe niste pachete de muschi cu bereta pe-o parte, care arunca cutitul la fix si vorbesc fara sa miste buzele. Arata ca niste rockeri obositi, dar ce conteaza?… Ei sa se simta bine.

Trailer:

„The Expendables 3: Eroi de sacrificiu”/”The Expendables 3”- regia Patrick Hughes, cu: Sylvester Stallone, Jason Statham, Antonio Banderas, Jet Li, Wesley Snipes, Dolph Lundgren, Kelsey Grammer, Randy Couture, Terry Crews, Kellan Lutz, Ronda Rousey, Glen Powell, Victor Ortiz, Robert Davi, Mel Gibson, Harrison Ford, Arnold Schwarzenegger. Premiera romaneasca 29 august 2014

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro