Sari direct la conținut

VIDEO Cîțu, către primari: Vom subvenționa o parte din gigacalorie cu bani de la buget în această iarnă, dar nu vom da bani pentru amenzi sau plăți restante / Cum ar putea fi alocați banii

HotNews.ro
Florin Citu, discutii cu primarii, Foto: Captura Guvern
Florin Citu, discutii cu primarii, Foto: Captura Guvern

Premierul Florin Cîțu le-a transmis luni primarilor că statul va subvenționa o parte din gigacalorie în această iarnă, dar că trebuie stabilite exact principiile de alocare, în condițiile în care unele localități, precum Timișoara ori Iași, cer sume mai mari. „Pentru ce facem alocari de la fondul de rezerva, din bugetul de stat? O facem pentru a susține o parte din subvenția la gigacalorie, nu pentru amenzi, plăți restante etc. Asta nu vom face.”, a spus Cîțu care a cerut stabilirea unor principii clare de alocare a banilor către primării.

  • „Cred că în această săptămână vom aloca o parte din sume și de aceea voiam să discutăm pentru că sunt câteva zone unde sumele sunt cam mari. Am văzut la Timișoara, Iași și mai sunt vreo 2-3 localități unde mi se par sumele puțin mai mari și atunci as vrea sa agreăm niste principii. Pentru ce facem alocari de la fondul de rezerva, din bugetul de stat? O facem pentru a susține o parte din subvenția la gigacalorie, nu pentru amenzi, plăți restante etc. Asta nu vom face. Vom face pentru a susține o parte din subvenția la gigacalorie pentru a trece în această iarnă și a vă ajuta să treceți peste această perioadă.
  • Vreau sa cădem de acord asupra principiilor dupa aceea lucrurile vor fi mult mai simple. Putem sa discutăm, nu stiu, cât să dăm pentru fiecare gospodărie. Avem o suma X pe care o alocăm din fondul de rezerva, sunt nu știu cîte, Y familii, care vor beneficia, împărțim suma la numărul de familii și atunci poate să fie echitabil. Sunt mai multe variante, dar vreau să agreăm principiile pentru alocarea acestor sume ca să nu avem după aceea discuții că la un UAT se duc mai mulți bani decât la altul și profităm de situația pe care o avem acum.
  • Despre asta voiam sa vorbim azi, despre principii, cum alocam aceste sume, vreau să fie clar targhetate să meargă exact acolo unde este problema. Și ele vor face parte din pachetul mai mare pe care-l avem discutat acum în Parlamentul României cu plafonare la preturi cu supaimpozitare profituri etc.”, a spus Florin Cîțu.

Dominic Fritz: Avem nevoie de circa 200 de milioane de lei de la Guvern / Fără o intervenție a Guvernului, nici Timișoara, nici Arad, Oradea sau Focșani nu vor putea trece peste iarnă

Primăria Timișoara are nevoie de la Guvern de circa 200 de milioane lei ajutor pentru încălzire, pentru a putea trece iarna cu bine, în contextul scumpirii gazului, a declarat săptămâna trecută primarul Dominic Fritz într-un interviu acordat HotNews.ro. În aceeași situație se află și alte orașe mari din țară: Arad, Oradea, Iași, Focșani, primarii de municipii cerând încă de săptămâna trecută ajutorul Guvernului.

  • ”Soluția, pe termen mediu este ca și Guvernul să contribuie în contextul exploziei prețurilor și majorării tarifului pentru populație. În total, Timișoara are nevoie de la guvern de 150-200 de milioane de lei pentru a trece de această iarnă. Am propus dublarea prețului gigacaloriei pentru abonați, de la 204 lei la 408.
  • Dacă nu va exista o intervenție a Guvernului, nici Timișoara, nici Arad, Oradea sau Focșani nu vor putea trece peste iarnă. Avem nevoie de o strategie națională de termoficare. Nu se poate ca în fiecare iarnă administrațiile locale să se trezească cu aceste probleme. România, ca țară, trebuie să definească ce vrea cu acest sistem”, a declarat Domnic Fritz în interviul acordat HotNews.ro.

Sistemul de termoficare din Timișoara ar putea fi repornit miercuri, măcar în sistem de avarie, a declarat primarul orașului, Dominic Fritz, invitat miercuri la interviurile HotNews.ro LIVE. El speră că va găsi astăzi să cumpere de pe piață o cantitate suficientă de gaz și folosind cărbune să poată furniza apă caldă și căldură spitalelor și locuințelor măcar pe timp de noapte. Pentru a trece iarna, Primăria însă are nevoie de ajutor de la Guvern, circa 200 milioane de lei, ca să încheie un contract pe termen lung pentru furnizarea gazului. În spitale, situația este critică, dar deocamdată nu sunt soluții deoarece rețeaua electrică este foarte veche și nu suportă folosirea unor surse de căldură pe energie electrică, iar aducerea și instalarea unor centrale nu se poate face de pe o zi pe alta, a mai spus primarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro