Sari direct la conținut

VIDEO Cum a prezentat la Putna Liga Studentilor Romani din Strainatate principalele idei pentru dezvoltarea Romaniei pe urmatorii 30 de ani

"Romania Juna" la Putna, Foto: Hotnews
"Romania Juna" la Putna, Foto: Hotnews

Liga Studentilor Romani din Strainatate a marcat luni, 15 august, la Manastirea Putna, implinirea a 140 de ani de la primul congres al studentilor romani de pretutindeni. Aproximativ 100 de reprezentanti LSRS, imbracati in costume populare sau purtand drapelul, au prezentat concluziile preliminare ale unui forum desfasurat la Bucuresti, prin care acestia incearca sa lanseze o viziune pentru dezvoltarea Romaniei pe urmatorii 30 de ani. In cadrul evenimentului, studentii au dezvelit o placa comemorativa, au depus coroane de flori la bustul lui Mihai Eminescu si la mormantul lui Stefan cel Mare.

Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) a organizat in perioada 12-15 august evenimentul „Romania Juna”. In primele trei zile ale evenimentului, la Institutul Bancar Roman s-a desfasurat „Forumul Romania Juna” care a reunit „experti romani (…) care au ca scop trasarea Programului Romania Juna, un document care va sintetiza principalele directii de dezvoltare pentru Romania”, potrivit Ligii. Luni, 15 august, in cadrul aceluiasi eveniment a avut loc Pelerinajul la Manastirea Putna, unde reprezentantii LSRS au prezentat concluziile preliminare ale Forumului, au depus coroane de flori si au serbat implinirea a 140 de ani de la primul congres al studentilor romani de pretutindeni.

Reprezentantii Ligii s-au adunat luni, 15 august, la ora 9:00 la Manastirea Putna, unde au participat la Liturghie. Imbracati in costume populare sau afisand steagul Romaniei, o parte dintre cei aproximativ 100 de tineri prezenti la Pelerinaj au mers apoi la masa campeneasca din livada Manastirii, pe care au inceput-o cu rugaciunea „Tatal nostru”. La ora 15:00, conform programului, la Manastirea Putna a inceput congresul „Romania Juna”, cu o rugaciune de deschidere rostita de IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, a continuat cu intonarea imnului national de catre inaltele fete bisericesti si studentii prezenti la adunare, dupa care a fost citit mesajul Patriarhului Daniel.

Mesajul Patriarhului Daniel

Mesajul transmis de Patriarhul Daniel s-a intitulat „Tinerii romani in rugaciune si cooperare” si a inceput cu binecuvantarea tututor organizatorilor si participantilor la congresul LSRS. „Ne bucuram cand tinerii bisericii noastre, in pofida crizei materiale si spirituale pe care o traverseaza societatea actuala tot mai secularizata, intensifica viata lor duhovniceasca, prin marturie si misiune crestina, cu fidelitate si dragoste fata de valorile perene ale credintei si neamului romanesc”, se arata in mesajul Patriarhului. Acesta a precizat ca initiativa Ligii „arata ca iubirea de patrie inseamna in acelasi timp rugaciune si gandire creatoare, afectiune si actiune pentru Romania.”

„Ne rugam bunului Dumnezeu sa ocroteasca pe toti tinerii care s-au intalnit in rugaciune la Manastirea Putna, sa le daruiasca sanatate si mantuire, pace si bucurie sufleteasca, intelepciune si spor de fapte bune”, a incheiat Patriarhul Daniel.

Mesajul transmis de acesta a fost urmat de o declaratie rostita de IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, care a indemnat la „unitate, unire in gand, in simtire si in lucrare pentru ca suntem fiii aceluiasi pamant”.

Presedintele LSRS: Romania Juna este un demers pur civic, fara niciun fel de aspiratii politice

Presedintele LSRS, Sebastian Burduja, a continuat seria discursurilor, amintind ca in urma cu 140 de ani a avut loc primul congres al studentilor romani. „Atunci, pe aceste locuri sfinte, istorice, au raspuns chemarii lui Eminescu, Slavici si Xenopol peste 3.000 de tineri romani din toate provinciile romanesti”, a declarat Burduja. „Fara a indrazni vreodata sa ne ridicam la inaltimea faptelor inaintasilor nostri, sustinem ca un nou moment Putna 1871, adaptat contextului actual, modern si democratic, este absolut necesar in contextul unor schimbari profunde in plan national si mondial”, a continuat presedintele Ligii.

Acesta a precizat ca „Romania Juna este un demers pur civic, fara niciun fel de aspiratii politice”, declarand ca in urmatoarele decenii „generatiei tinere de astazi ii va veni inevitabil, inevitabil randul de a ocupa pozitii de decizie in procese de dezvoltare a Romaniei”. „Dorinta noastra este ca rezultatul forumului Romania Juna de la Bucuresti (…) sa fie o platforma deschisa de idei viabile pentru Romania urmatoarelor decenii”, a continuat Sebastian Burduja.

Concluzii preliminare ale Forumului Romania juna de la Bucuresti, anuntate de presedintele LSRS:

  • Identitatea noastra nationala are la baza cinci atribute esentiale: respectul de sine, munca, libertatea, cumpatarea si demnitatea. Identitatea noastra se manifesta prin limba romana, constiinta si memoria istorica, credinta si morala, traditiile, obiceiurile si simbolurile nationale.
  • Pledam pentru stimularea interesului pentru lectura, pentru cenzura vulgaritatii, recunoastem rolul educational si spiritual al Bisericii in istoria Romaniei, incurajam prezenta reala a simbolurilor nationale in spatiul public: imn, drapel si stema.
  • Aspiram la o Romanie a noastra, a cetatenilor, a oamenilor, cu o justitie predictibila si institutii functionale, transparente si corecte.
  • Romania viitorului poate redeveni granarul Europei, asa cum a fost multi ani, prin ferme competitive la scara mare. Romania viitorului va fi una in care intreprinzatorii privati vor reprezenta dinamica unei economii echilibrate si puternice.
  • Pe scena internationala, Romania isi poate redobandi respectul, isi poate asuma un rol diplomatic activ si fructifica pozitia deosebita de care se bucura in plan regional.
  • In ceea ce priveste sfera energetica si mediul, Romania nu mai poate ignora solutiile de eficientizare si liberalizare a pietii de energie si va arata un interes sporit pentru prezervarea diversitatii mediului si recupararea cat mai multor paduri afectate de interventii abuzive.
  • Sustinem de asemenea un referendum national pe tema Rosia Montana, militand pentru pastrarea bogatiilor si istoriei acestei tari.

Sorana Mihaela Serban, vicepresedinte adjunct LSRS: Incercam sa oferim o viziune pentru dezvoltarea Romaniei pe urmatorii 30 de ani

Vicepresedintele adjunct pe comunicare si informare al LSRS, Sorana Mihaela Serban, a declarat pentru HotNews.ro ca in urmatoarele doua saptamani fiecare grup de expertiza va cizela concluziile Forumului si le va oferi publicului spre dezbatere. „La final vom avea un document reprezentativ cu care incercam sa oferim o viziune pentru dezvoltarea Romaniei pe urmatorii 30 de ani. (…) Nu se doreste a fi o strategie nationala, nu se poate elabora o strategie nationala in trei zile”, a explicat aceasta.

Declaratiile liderilor LSRS

Sebastian Burduja, presedintele LSRS: Nu am primit niciodata vreo finantare de a domnul Dan Voiculescu / Mandatul meu se incheie anul viitor

„Am dorit sa trimitem un semnal mai mult civic, nu este un demers cu niciun fel de implicatii politice, nici acum, nici pe viitor”, a declarat pentru HotNews.ro Sebastian Burduja, presedintele Ligii. In ce priveste acuzatiile de bigotism si de nationalism lansate la adresa LSRS de un alt grup de studenti din diaspora, presedintele Ligii a declarat ca invita aceste voci la dialog, „sa vedem unde am gresit, daca am gresit; suntem absolut dispusi sa invatam din greselile noastre”.

„Nu am primit niciodata vreo finantare de la domnul Dan Voiculescu”, a precizat Dan Burduja. Acesta a declarat ca organizatia traieste din finantari de la sponsori si ca nu a acceptat niciodata un compromis. „Astept si eu sa vad exact cu ce l-am ajutat pe dl. Dinu Patriciu sau pe dl. Dan Voiculescu sau pe alti domni si doamne care ne-au ajutat de-a lungul timpului”, a continuat liderul organizatiei.

Referitor la acuzatiile potrivit carora conducerea LSRS nu este transparenta, fiind numita si nu aleasa, Burduja a declarat ca aceasta conducere este cea care a constituit liga juridic. „La finalul primului an de mandat, am mers peste ceea ce a cerut legea si am solicitat un vot de incredere din partea membrilor, in sedinta online, unde s-a obtinut vot de incredere, cu voturi, ce e drept, relativ putine, dar conform statutului este legal”, sustine Sebastian Burduja. „Nu incercam sa fim dictatoriali sau lipsiti de transparenta, de altfel toate sedintele sunt vizibile online, toate documentele ligii sunt vizibile online si veti vedea vom preda stafeta destul de curand”, a anuntat presedintele LSRS. Acesta a explicat ca mandatul sau se incheie anul viitor, insa daca Liga va avea un alt presedinte „atunci sau daca va fi mai devreme vom vedea, dar in orice caz este un termen apropiat”. In orice caz, de aceasta data „vor avea loc alegeri”, a anuntat Burduja.

Acesta a precizat ca, potrivit statutului Ligii, „calitatea de membru al ligii este deschisa oricarui cetatean roman si am asigurat intotdeauna drepturi egale si beneficii egale pentru toti cetatenii Romaniei, indiferent de religie, orientare sexuale, etnie, sex samd”.

Amintim ca grupul de pe Facebook „Pe mine NU ma reprezinta Liga Studentilor Romani din Strainatate – LSRS” a lansat saptamana trecuta o scrisoare deschisa in care acuza LSRS ca promoveaza opinii „bigote si impregnate de nationalism”. „Avand in vedere ideologia esentialista si nationalista promovata in opinia noastra de LSRS prin Romania Juna, ne intrebam cum de sunt sustinuti si finantati de institutii ale statului. Pelerinajul la Putna este organizat chiar sub inaltul patronaj al BNR”, se arata in comunicatul realizat pe Facebook de peste 100 de studenti romani din strainatate. Citeste aici scrisoarea deschisa

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro