VIDEO Cum s-au purtat Traian Basescu si Andrei Marga la o intalnire cu romanii din Chicago cu o zi inaintea summit-ului NATO
Relatia tensionata dintre presedintele Traian Basescu si ministrul de externe Andrei Marga a cunoscut un nou episod, sambata seara, la Chicago, in timpul unei intalniri cu cateva zeci de romani la hotelul The Drake, unde este cazata delegatia Romaniei. Pentru prima data de la instalarea Guvernului Ponta, cei doi merg impreuna la un eveniment de politica externa: summit-ul NATO, care incepe oficial duminica. Cu Marga alaturi, Traian Basescu a declarat ca “seful politicii externe este seful statului roman”, a subliniat in repetate randuri ca “parteneriatul strategic este cu SUA” si s-a limitat sa spuna despre Federatia Rusa ca “este vecin”.
- In timp ce Andrei Marga isi explica declaratiile despre Vladimir Putin, seful statului a plecat de langa ministrul de externe, intorcandu-i spatele si vorbind in mod ostentativ cu cineva din sala. A preferat sa faca poze cu un copil si nu parea catusi de putin interesat de explicatiile ministrului Marga.
- In fata unei adunari evident pro Basescu, ministrul de externe a parut sa bata in retragere in razboiul declaratiilor pe tema celui care decide in politica externa, afirmand ca “presedintele este cel care, conform Constitutiei, are întreaga autoritate în acest domeniu’
Tensiunile dintre cei doi s-au manifestat inca din ziua depunerii juramantului, cand Traian Basescu a refuzat in prima faza sa-i intinda mana lui Andrei Marga. Ulterior, ministrul de externe a explicat ca seful statului i-a reprosat comparatia cu Mussolini facuta in timpul audierii in Parlament, insa a spus ca afirmatiile sale au fost scoase din context.
Surse diplomatice au declarat pentru HotNews.ro ca, dupa acest episod, Traian Basescu ar fi dorit ca ministrul de Externe, Andrei Marga si ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu, sa nu mearga la Chicago, cerand sa fie insotit doar de Seful de Stat Major si de consilierii de la Cotroceni insa de nimeni altcineva din partea Guvernului. In cele din urma, pentru a evita un conflict deschis,Traian Basescu ar fi acceptat coabitarea pe durata summit-ului NATO cu cei doi ministri din Guvernul Ponta, care s-au si aflat in avionul prezidential.
Inainte de intalnirea cu romanii din Chicago, programul presedintelui a inclus si o vizita la Biserica Ortodoxa Sfintii Constantin si Elena din Chicago, la care ministrii Marga si Dobritoiu nu au participat. Prezenta la acest eveniment a fost, la randul ei, extrem de redusa. Cativa romani au sustinut ca “nu s-a stiut ca vine Basescu la Biserica”. Traian Basescu a luat in brate, la sfarsitul slujbei, un copil si s-a folosit de prilej pentru a spune ca „tanjeste dupa un nepotel”.
A doua intalnire din program, la care au participat cateva zeci de romani din Chicago, a inceput sambata seara la orele 19.00. Discursul presedintelui a durat mai bine de o ora. Traian Basescu a fost aplaudat si felicitat in mai multe randuri. I-au fost puse mai multe intrebari din public, insa abordarile critice au fost cvasi-absente.
Potrivit surselor HotNews.ro, precizarile presedintelui Traian Basescu referitoare la politica externa au fost facute fara ca seful statului sa cunoasca noul atac al premierului Victor Ponta pe tema reprezentarii externe.
Victor Ponta a declarat, sambata, la lansarea candidatilor USL pentru judetul Cluj: “Pe domnul Marga l-am rugat sa mearga la Chicago, impreuna cu presedintele tarii, pentru ca stiti ca presedintele tarii merge in general in strainatate si nu reprezinta pe nimeni, decat pe el. M-am gandit sa fie acolo doi ministri – dl Marga si dl Dobritoiu – ca sa inteleaga partenerii nostri internationali ca exista oameni seriosi in Romania. Asa ca va rog sa-l scuzati, e vina mea ca nu se afla aici in acest moment. Sunt convins ca drumul pana la Chicago va fi extrem de lung pentru domnul presedinte Basescu”.
Ce a spus Traian Basescu pe tema politicii externe la intalnirea cu romanii de la Chicago:
- In ce priveste relatia cu Statele Unite: Este o relatie pe care eu am mizat dincolo de apartenenta noastra la UE. Pentru securitatea Romaniei am considerat ca parteneriatul strategic cu Statele Unite este unul de esenta si pentru prima data in istorie poate da Romaniei siguranta de a se dezvolta in libertate. Miezul securitatii noastre este, dincolo de institutiile statului roman, parteneriatul cu Statele Unite. Un parteneriat strategic pe care l-am agreat cu presedintel Obama chiar anul trecut. Un parteneriat care nu vizeaza numai securitatea Romaniei, ci si un parteneriat care vizeaza si educatia, si cultura si, mai ales, transferul de tehnologie. Nu numai tehnologie militara dar si tehnologie industriala.
- Dupa agrearea parteneriatului nostru strategic s-au activat in Romania firme ca Exxon, Chevron. Fordul, iata, din luna iunie, va produce cel mai modern automobil de mic litraj in Romania. Sunt alte firme ca Smithfield si alte firme care opereaza pe piata romaneasca. Acest parteneriat nu este destinat sa ne aduca numai securitate ci si transfer de tehnologie si sprijin pentru ca Romania sa-si dobandeasca securitatea energetica. Deci, pentru noi relatia cu Statele Unite este o miza majora.
- Nu cooperam numai in Afganistan, cooperam extrem de strans si in lupta antiterorista, sunt parteneri ce au avut succese ce pot fi prezentate mai putin dar ne-am legat unii de altii in a ne proteja popoarele in lupta anti-terorista. In cateva cuvinte, tara in care lucrati si traiti este unul din partenerii nostri de cursa lunga mai ales ca parteneriatul strategic agreat cu presedintele Obama se numeste parteneriat pentru Secolul 21. Maine, parteneriatul nostru strategic pe probleme de securitate va fi consfintit si la nivel NATO. Pentru prima data in istoria sa Romania va fi aparata si de orice atatc cu rachete, deci ceea ce construim impreuna este temeinic, in folosul ambelor tari.
- Seful politicii externe a statului roman este seful statului român. Deci, parteneriatul strategic este cu SUA. Federatia Rusa ne este vecin, avem interese economice si de securitate în zona dar parteneriatul nostru definitiv, parteneriatul nostru strategic este cu Statele Unite, plus calitatea de membri ai Uniunii Europene. Din acest punct de vedere v-a raspuns cea mai autorizata voce a statului român
Ce a raspuns Andrei Marga la intrebarea unui roman din sala, care cerea sa-i explice declaratiile admirative fata de Rusia si Putin:
- S-a extras un fragment dintr-o depozitie la Parlament. Si nici din depozitie, dintr-o întrebare pusa la parlament. Depozitia a fost axata pe problemele de politica externa a României si am spus acolo: fundamental este ca România sa fructifice avantajele apartenentei la NATO si ale calitatii de membru al Uniunii Europene. Aceasta este o achizitie istorica a Romaniei la care au aspirat multe generatii
- Sigur am pus întrebarea. Oare în relatia cu America folosim, dincolo de excelentele relatii politice, militare, folosim destul prezenta economica americana? Este destul de mare aceasta prezenta in România, folosim si alte aspecte, cum spunea si domnul presedinte, educatia, cercetarea, tehnologia.
- Dupa aceea am spus ca sunt capitole care trebuie relansate in politica externa a Romaniei si anume: relatia cu Rusia, cu China, cu alte puteri sau supraputeri, daca vreti, emergente in lume. S-a scos din context. Daca vreti, referinta la liderul de la Kremlin a fost in context foarte precis. Am spus ca am avut ocazia sa-l insotesc pe premierul de atunci Radu Vasile la Kremlin si ca trebuie reluate contactele personale, de ce nu, si ele fac parte din politica externa. Doi, trebuie folosite ofertele care sunt, si pot sa va spun, atunci, conducerea de la Kremlin oferea venirea pe piata rusa cu exporturi substantiale, mobila, sticla, portelan, multe alte produse. Îmi pare rau ca s-a preluat decupat si s-a misinterpretat , ca sa folosesc un termen englezesc.
- Cum spunea si domnul presedinte, sigur, directia politicii externe o stabileste Parlamentul, autoritatile si, sigur, presedintele este cel care conform Constitutiei are intreaga autoritate în acest domeniu.