Sari direct la conținut

Video. Dan C. Mihailescu despre disparitia "randuielii" relatiilor umane si despre "mestesugul"cititului

Contributors.ro
Dan C. Mihailescu, Foto: HotNews / DP
Dan C. Mihailescu, Foto: HotNews / DP

Regina Maria, Annie Bentoiu, Zoe Camarasescu, Anita Nandris, Lena Constante, Adriana Georgescu, Jeni Acterian s.a. Despre ele vorbeste Dan C. Mihailescu in noua sa carte, ce inca nu a aparut pe piata, intitulata Castelul, biblioteca, puscaria (cu subtitlul “Trei vami ale feminitatii exemplare”). Sunt femei, “doamne extraordinare, regine sau taranci, studente sau profesoare, fiice, sotii, mame si vaduve, amante de alcov princiar, deportate douazeci de ani in Siberia sau Baragan, detinute in inchisorile comuniste, doamne de onoare ale reginelor Romaniei, ori spirite academice perfect sincrone Occidentului, dialogand de la egal la egal cu somitati de mare calibru.” Fiecare dintre ele ne-ar putea fi un model puternic in lumea aceasta a noastra recenta si “cocosata”. Daca n-am fi atat de orbi.

“Intr-o Romanie (si-o lume) a deriziunii, marlaniei si pustiitorului relativism postmodern, iata ca avemcui ne pleca fruntile, cuminte si recunoscator, cu buna cuviinta datorata celor care ne pot fi (ar trebui sa ne fie) oricand modele de viata : de suferinta, triumf, durere, extazuri si moarte, insa pe care le ignoram cu pagubitoare inconstienta.”

Acum cativa ani, la lansarea volumului Amintiride Zoe Camarasescu (fiica lui Zoe Bengescu, doamna de onoare a Reginei Elisabeta – Carmen Silva)Dan C. Mihailescu ne invita sa ne gandim in ce masura femininul si feminitatea sunt reprezentative simbolic pentru sufletul romanesc. Spunea atunci ca noi, romanii, “nu avem temperament de macho, nu suntem cavaleri teutoni, nu suntem niste luptatori, suntem un popor receptacul, care stie sa traiasca feminin istoria”.

Dan C Mihailescu a fost in redactia Contributors.ro pentru a raspunde intrebarilor voastre.

Din introducerea cartii:

Plecaciune feminitatii exemplare

Insa marea feblete, marile emotii, ceasurile de delectare absoluta mi-au fost prilejuite invariabil de aceste doamne extraordinare, regine sau taranci, studente sau profesoare, fiice, sotii, mame si vaduve, amante de alcov princiar, deportate douazeci de ani in Siberia sau Baragan, detinute in inchisorile comuniste, doamne de onoare ale reginelor Romaniei, ori spirite academice perfect sincrone Occidentului, dialogand de la egal la egal cu somitati de mare calibru.”

Acelasi triptic – castelul, biblioteca, puscaria –  l-am pastrat pentru acest volum de glose care nu se vor decat o suita de plecaciuni in fata unor feminitati de mai multe ori pilduitoare. Adica intens iradiante, sper eu, in cuprinsul neispravirii, nemerniciei si netrebniciei postmoderne.

Feminitatea incoronata, nobletea superb, infantil sau parsiv alintata, cu capricii socante, meandre imprevizibile, cochetarii inofensive, hedonism exploziv, impulsuri contradictorii, adeseori decisive la varful politicii nationale. Sensibilitate, senzualitate, instinct si educatie, deghizament, arta disimularii, one-woman-show cu efecte invariabil seducatoare.

Feminitatea ultragiata, a carei naturala, inocenta vulnerabilitate se vede calcata in copitele unei istorii bestiale, trecand umilitor din avutie, adica din confortul domestic al gospodariei taranesti, sau din efervescenta saloanelor culturale, in animalitatea carcerei, mizeria interogatoriilor si duhorile dormitoarelor colective.

Si feminitatea spirituala, initial etic, apoi afectiv si civic arhitecturata conform oprelistilor, cruzimilor, aberatiilor si malformarilor specifice unei istorii in care omul devenise doar o cifra in statisticile ororii.

Am jubilat, m-am infiorat si m-am vindecat, cu mandrie si suspin, scriind aceste pagini

Mai jos, in premiera, cuprinsul cartii Castelul, biblioteca, puscaria, ce va fi lansata la Targul de Carte Gaudeamus.

Traind regal frumusetea, placerea si daruirea de sine

Regina Maria, fiinta superlativului absolut       .

Maruca, de sarbatori (Maria Cantacuzino-Enescu)

Frumusete, gratie, armonie, noblete. Adica tot ce am pierdut (Zoe Camarasescu)

Impliniti si infranti (Cella Delavrancea)

Intre jubilatie si destramare

Triumful resemnarii (Alice Voinescu)

Abecedar pentru Cartea ratarilor (Jeni Acterian)

Puterea de nebiruit a familiei (Pia si Cornelia Pillat)

Timpul ce ni s-a luat (Annie Bentoiu)

Suferinta ca implinire

Scrisoarea ca jurnal anestezic (Ecaterina Balacioiu Lovinescu)

O treime a feminitatii torturate : Lena Constante,

Adriana Georgescu, Oana Orlea

Anita Nandris, o viata ca o cruce

Pune intrebari pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro