Sari direct la conținut

VIDEO Dmitri Rogozin anunță că Rusia a trimis roboți „ucigași de tancuri” în Ucraina

HotNews.ro
Rusii vor sa transforme UGV-urile „Marker” in sisteme anti-tanc, Foto: mil.ru
Rusii vor sa transforme UGV-urile „Marker” in sisteme anti-tanc, Foto: mil.ru

Dmitri Rogozin, fostul șef al Roscosmos, a anunțat că Rusia a trimis 4 din cele 5 vehicule terestre fără echipaj (UGV) „Marker” pe care le are pe frontul din estul Ucrainei, acestea urmând să fie dotate cu arme antitanc.

„Primii patru roboți ‘Marker’ au sosit în regiune la timp. Începem să încărcăm imagini-țintă, să dezvoltăm algoritmi de luptă ca parte a unui grup de roboți de luptă și să instalăm arme antitanc puternice”, a declarat acesta pe canalul său de Telegram, distribuind o înregistrare video cu UGV-urile Rusiei.

Analistul militar Sam Bendett, specializat în sisteme robotice și inteligență artificială, notează de asemenea că Rogozin ar fi coordonat crearea unor centre întărite în care militarii ruși să fie antrenați în folosirea acestor UGV-uri și în care să fie produse unități suplimentare.

Anunțul privind desfășurarea acestor sisteme de arme în Ucraina vine în contextul în care, după luni de discuții și negocieri, partenerii din Occident ai Ucrainei au aprobat în luna ianuarie trimiterea unor tancuri de fabricație occidentală Kievului.

Printre acestea se numără deocamdată 31 de tancuri Abrams americane, 14 tancuri Challenger 2 fabricate în Marea Britanie și în jur de 80 de tancuri Leopard 2 de fabricație germană.

Dintre modelele promise cel mai probabil tancurile britanice vor fi primele care vor ajunge în Ucraina.

Ce se știe despre roboții anti-tanc ai Rusiei

Săptămâna trecută Dmitri Rogozin, care acum conduce un grup de consilieri militari ruși care își spun „Lupii țarului”, a declarat pentru agenția RIA Novosti că tancurile pe care Occidentul le va trimite Ucrainei se pot aștepta să se confrunte pe câmpul de luptă cu o versiune modificată a UGV-urilor „Marker”, acestea urmând a fi înarmate cu rachete anti-tanc.

„Toată lumea este de acord că [roboții] noștri Marker de atac ar trebui pregătiți pentru distrugerea lor (a tancurilor occidentale) cu tot cu echipaje în timpul rămas înainte de sosirea [tancurilor] Abrams și Leopard în Ucraina”, a subliniat fostul șef al Roscosmos.

Site-ul specializat pe probleme militare Task & Purpose notează că aceste UGV-uri, unele modele fiind proiectate cu șenile, în timp ce altele cu roți, au fost dezvoltate de Android Technologie și Fundația pentru Cercetări Avansate, echivalentul rusesc al Agenției pentru Proiecte de Cercetări Avansate în Apărare (DARPA) din cadrul Pentagonului american.

„Ceea ce este interesant e că Marker a fost mereu prezentat drept un concept, un proiect fanion pentru aplicații generale în domeniul inteligenței artificiale”, a declarat Samuel Bendett pentru Task & Purpose.

Acesta spune că, prin urmare, trimiterea UGV-urilor Marker în Ucraina ridică mai degrabă semne de întrebare în condițiile în care sistemele au fost testate anterior în principal în roluri de strângere de informații și recunoaștere.

Un nou exercițiu de propagandă al armatei ruse?

Bendett explică de asemenea că, deși au fost testate în medii complexe precum pădurile, niciunul dintre acestea nu se compară cu haosul pe care sistemele Marker îl vor confrunta în situații de luptă reale.

„S-ar putea ca ele să fi fost trecute prin testări clasficate despre care nu știm. Dar Donbasul nu este un mediu controlat. El este saturat cu arme și contramăsuri”, afirmă acesta.

Jurnaliștii de la Task & Purpose amintesc însă că Rusia are o tradiție în a testa noi tehnologii pe câmpul de luptă. De exemplu, comandamentul militar de la Moscova a aprobat în 2018 desfășurarea sistemului Uran-9 în Siria, acesta fiind un vehicul de luptă fără echipaj (UCGV).

Însă arma a avut numeroase probleme, de la o autonomie efectivă de operare de doar 300-500 de metri, la defecțiuni frecvente și pierdere a controlului din partea operatorilor umani.

Inclusiv oficialii ruși din domeniul apărării au admis că UCGV-ul Uran 9 nu a putut să îndeplinească sarcinile care i-au fost alocate.

Cu toate acestea, el a intrat în dotarea forțelor armate ruse și presa de stat de la Moscova a anunțat anul trecut că unități Uran-9 au fost trimise în Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 345-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro