VIDEO Don Lothrop, initiatorul RomaniaOne: Influenta Americii aici va fi foarte mare. Pentru ca acolo unde vin multi soldati de-ai nostri vin si multi reporteri si se schimba pozitia comutatorului de lumina, se aprinde becul
Initiatorul RomaniaOne, Don Lothrop, afirma, intr-un interviu pentru HotNews.ro ca influenta americana in Romania va fi foarte mare in contextul tendintei Rusiei de a-si recupera sferele de influenta in Europa de Est. „America a parasit regiunea in 2006, a pasat-o UE. Ne intoarcem”, a spus Lothrop. RomaniaOne este o initiativa menita sa sustina dezvoltarea societatii civile in Romania. Lothrop, care este si un influent om de afaceri american, este convins ca Victoria Nuland s-a referit inlcusiv la Romania cand a criticat recent lideri din Europa Centrala.
- „Primul lucru la care m-am gandit a fost Romania. Nu traiesc in Ungaria. M-am gandit in primul rand la acest loc. Pentru ca in continuare avem un guvern care nu-si ridica poporul”, a declarat Lothrop, precizand ca vorbele Victoriei Nuland „striga” Romania.
- Despre alegerile prezidentiale: „Va fi oribil daca va fi in continuare un presedinte care vine din acelasi partid politic cu cei care domina Parlamentul. Pentru ca e vorba de checks and balances.
Dan Tapalaga: Ultimul nostru interviu a avut loc acum doi ani si ceva, in iunie 2012. Imi aduc aminte ca la acea data erai la cea de-a 58-a vizita in Romania. Calculezi in continuare?
Don Lothrop: Da.
D.T.: La cate vizite ai ajuns?
D.L.: 89.
D.T.: Inseamna ca esti in continuare interesat foarte mult de ce se intampla in Romania.
D.L.: Mereu am fost interesat. Sunt fericit ca mult mai multi americani sunt la randul lor interesati, comparativ cu momentul vizitei mele cu numarul 58.
D.T.: Ce s-a intamplat?
D.L.: Rusia si invazia in Ucraina…
D.T.: Dar noi, aici in Romania, nu simtim foarte mult acest lucru, as zice. As zice ca problema Ucrainei nu este inca problema noastra.
D.L.: Pe 4 Iulie am urmarit discursul lui Obama, la CNN. De fapt, ca sa citez corect, la 70 de ani de cand, in al doilea razboi mondial, Romania s-a alaturat Aliatilor gandindu-se ca vin americanii, Presedintele american a spus in cele din urma: Romani, suntem impreuna, acum si pentru totdeauna, pentru ca libertatea voastra e si libertatea noastra; Romania nu va fi niciodata singura. Cu tot haosul unor alegeri, cu toate ca Americii ii ia multa vreme sa se miste, aceasta este o declaratie care poate duce la un veac de pace si prosperitate aici.
D.T.: Esti inca optimist, la fel de optimist ca acum doi ani…
D.L.: Mai mult!
D.T.: Dar circumstantele… n-as spune ca ai motive sa fii.
D.L.: In primul rand, optimismul meu a fost legat partial de faptul ca, in cele din urma, rusii aveau sa faca ceva prostesc, care sa implice energia, iar SUA sa se implice din nou in aceasta regiune, mai ales in Romania si Polonia. Ne implicam din nou si in Baltice. America a lasat efectiv Europa Centrala si de Est in 2006, a lasat-o in grija Uniunii Europene. Si noi – cand spun noi nu ma refer la guvernul SUA, dar am fost la cateva conferinte unde acest lucru mi-a fost confirmat – noi a trebuit sa spunem ca democratia a esuat in Irak si Afganistan, am irosit mii de miliarde de dolari acolo, ce vom face acum? Iar informatiile sunt foarte clare: Rusia va recastiga tot ceea ce a pierdut in 1989, daca America nu o opreste.
D.T.: Nu doar Ucraina…
D.L.: Totul.
D.T.: Asta include Moldova…
D.L.: Romania, Lituania, Estonia, totul. Si nu sunt in serviciile de informatii, dar pe 2-3 octombrie am fost, la Washington, la o conferinta a Centrului pentru Politici si Analize Europene, cel mai important think tank de profil. Acolo erau germani, lituanieni, francezi si toti au ajuns la concluzia ca ei (rusii – n.red.) vor lua tot ce vor putea, pana in momentul in care americanii ii opresc.
D.T.: Unii analisti spun ca nu ar fi asa usor pentru Rusia sa-si recastige influenta asupra spatiului de influenta pierdut de fosta URSS, pentru ca economia nu merge prea bine, pentru ca, dupa sanctiuni, oamenii de rand simt deja efectele. Iar dl. Putin nu ar avea putere, pe termen lung, sa sustina un astfel de razboi complex si costisitor sa recastige influenta asupra atator state. Cum vezi lucrurile in acest sens?
D.L.: Multi oameni profita de ocazii. Cred ca Rusia va avea multe probleme in zece ani – probleme demografice, resurse energetice in scadere, tehnologie depasita… Ucraina i-a permis (lui Putin – n.red.) sa profite de asta cata vreme avea ocazia. Nu cred ca stie sigur ce va face, dar toate informatiile spun ca el va lua cat va putea pana in momentul in care americanii spun „atat!” Am vorbit in Parlamentul vostru acum cateva saptamani si atunci am avut placerea sa fiu invitat la Washington, la o sesiune comuna a camerelor Congresului, pentru a-l asculta pe presedintele Ucrainei, Porosenko. Iar el a fost foarte miscat de unitatea celor 435 de congressmani, 200 senatori, ridicandu-se sa aplaude. Un lucru interesant, real in America este ca daca te opui rusilor in Europa castigi voturi. In cazul Romaniei, am decis: venim. Iar cand venim, Obama arata si alte lucruri, legate de democratie. Anume, ca Romania are nevoie de o societate civila care sa responsabilizeze guvernul. In Romania nu e democratie. Pentru mine, un lucru interesant este ca (Viktor) Orban si oameni de aici spun ca Rusia si China sunt modelul de urmat. Rusii si chinezii sunt mai saraci ca romanii! Modelul este Taiwan, este Coreea de Sud. Sunt tari mici unde oamenii castiga, in medie, 22-24.000 de dolari pe an. In China, media este de 6.000. La urma urmei, e vorba de prosperitate. Oamenii din Taiwan castiga de patru ori mai mult decat cei din China, ei ar trebui sa fie modelul. Iar in acele tari, democratiile sunt caracterizate de birocratii foarte eficiente: fara perioade lungi de asteptare; cu o infrastructura foarte buna, care iti permite sa te misti; cu sisteme judiciare de mare incredere; cu sisteme politice deschise, unde e usor sa infiintezi un nou partid; cu o societate civila care incurajeaza gandirea; cu institutii de invatamant foarte bune. Nu gasim aceste lucruri in Romania, inca. Dar aceasta este legatura intre democratie si prosperitate. Iar chinezii si rusii nu o fac si nici aici nu o facem, inca.
D.T.: Ai spus ca rusii nu se vor opri pana cand americanii spun „stop!” Vineri, aici in Romania va avea loc un eveniment istoric: Stars and Stripes a scris ca Marina americana preia oficial comanda bazei militare din Romania. Este vorba despre una dintre cele doua baze terestre de interceptare din Europa pentru scutul antiracheta NATO, caruia Rusia i se opune vehement. Baza reprezinta o extindere cum rar se petrece a prezentei americane in Europa si – cum si mai rar se petrece – construirea din temelii a unei baze navale. Ce inseamna aceste lucruri pentru tine? Face parte acest lucru din raspunsul american?
D.L.: Cred ca este o parte enorma a raspunsului. La conferinta CEPA, James Townsend, unul dintre cei mai importanti oameni din Departamentul Apararii, a fost intrebat: Obama a spus cuvinte grele, ca „libertatea voastra e si libertatea noastra”, ca „va tinem spatele”, dar acestea sunt doar cuvinte de imbrobodire, America nu face nimic. Si tipul asta, James Townsend – puteai sa-i citesti in privire si pe chip – a spus fiecare divizie care e trimisa in Romania sau in Polonia, aratand: astea nu sunt divizii de imbrobodit, nu sunt arme de imbrobodit. El nu e in situatia sa vrea sa spuna oricui ce facem noi aici. El nu a mentionat aceasta baza militara. Dar puteai sa-i vezi scanteia din ochi, sa vezi ca si atunci cand nu spunem toate cele, acele cuvinte se vor sustine prin fapte in Romania.
D.T.: Care e importanta acestui eveniment?
D.L.: Cel legat de baza navala? Nu stiu care e exact, dar stiu ca este parte a unei miscari majore de logistica americana, de rachete americane, nave si avioane militare americane aici, in Romania. E uimitor, e ceea ce Romania a asteptat timp de 70 de ani.
D.T.: Vreau sa ma refer la ceea ce dna Nuland a spus saptamana trecuta. Citez: „azi apelez la liderii lor – se referea la lideri din Europa Centrala si de Est – cum puteti dormi sub patura Articolului 5 al NATO in timp ce promovati „democratia neliberala”, incurajati nationalismul, limitati presa libera, demonizati societatea civila! In intreb acelasi lucru si pe cei care apara oficiali corupti in fata justitiei, care ocolesc Parlamentul cand le convine, care incheie intelegeri murdare ce intaresc dependenta tarilor lor de o singura sursa de energie, in pofida politicii lor declarate de deversificare”. Noi credem ca Victoria Nuland s-a referit exact la Viktor Orban si Victor Ponta? Tu ce crezi, cum interpretezi declaratia ei?
D.L.: Victoria a vorbit la conferinta CEPA si s-a referit la pasii inapoi pe calea democratiei si la coruptie in Europa Centrala si de Est. A fost limpede – nu a spus Ungaria, a spus Europa Centrala. Lucruri cum ar fi o tara care are un referendum si care cheltuie 20 de milioane de euro – din banii contribuabililor – pe un referendum, in 2009, intreband: „vrei sa micsorezi Parlamentul la mai putin de 300 de membri”? Iar oamenii voteaza, cu o majoritate de 88%, dar Parlamentul ignora votul. Asta nu e o democratie. Astfel de lucruri devin evidente pentru America in acest moment, cand ne intarim angajamentul fata de aceasta tara. Si putem continua. Sunt multi reporteri care au fost redusi la tacere in timpul acestor alegeri – suntem atenti la asemenea lucruri. Legea defrisarilor – cand au cerut oamenii din Romania reprezentantilor lor, guvernului, sa ia masuri care sa ajute defrisarile, sa permita defrisari in albiile raurilor ca sa fie mai multe inundatii? Astfel de politici nu provin din interesele poporului. Nu este o democratie. Este pre-democratie. Iar comentariul Victoriei este ca am incercat sa facem astfel de lucruri in Irak si Afganistan, am incercat sa impunem lucruri in tari care nu le vroiau si nu vom lupta pentru un sistem represiv fata de oameni.
D.T.: Cand ai auzit cuvintele Victoriei Nuland…
D.L.: Primul lucru la care m-am gandit a fost Romania. Nu traiesc in Ungaria. M-am gandit in primul rand la acest loc. Pentru ca in continuare avem un guvern care nu-si ridica poporul. Pentru a infiinta o companie aici, e mai usor sa mergi la Londra decat sa stai in tara ta, din cauza birocratiei. Nu avem un sistem care construieste sosele pentru ca oamenii sa faca mai usor comert, nu avem un sistem care sa ridice poporul. Ci ii pune la pamant. Sunt cuvintele lui Obama. Avem nevoie de guverne care sa-si ridice popoarele, nu sa-i tina jos.
D.T.: Deci ai recunoscut Romania in vorbele Victoriei Nuland…
D.L.: Ele striga „Romania”!
Sunt mult mai optimist in privinta Romaniei si, in ceea ce ma priveste, lucrul ce diferentiaza Romania – aceasta e parerea mea personala – tine de faptul ca liderul Ungariei, din ce citesc, are o viziune foarte clara pentru directia pe care vrea sa o apuce. Si nu e un lucru bun.
D.T.: Orban a spus deschis ca Putin, Rusia sunt modelul.
D.L.: Exact. Din foarte multe motive – nu poti restrictiona presa, oamenii sunt saraci acolo. Taiwan si Coreea de Sud ar fi modelul daca vrea prosperitate. Romania nu are aceasta certitudine. Dar aici ne lipsesc enorm ideile, o viziune, principii despre directia pe care sa o ia aceasta tara. Ce avem in Romania, iar aici e sursa optimismului meu, este poporul incredibil. Am auzit doi generali ai Armatei americane, vorbind despre venirea americanilor aici, iar ei spuneau ca romanii sunt soldatii cei mai de incredere cu care am colaborat. Avem companii de IT americane care au mai multi angajati in Romania decat oriunde in Europa. Pentru ca romanii au cea mai multa creativitate in rezolvarea problemelor. Si avem directori de afaceri, profesori universitari care spun ca romanii invata cel mai bine, pun intrebari, sunt un burete de invatatura. Acestia sunt romanii: oameni de incredere, care solutioneaza creativ probleme si care invata rapid.
D.T.: Intrebarea este: cum poate Romania sa reziste in regiune, avand in vedere ca Ungaria pare sa fie total sub influenta lui Putin, iar procesul de luare a deciziilor in Bulgaria este controlat puternic de Moscova sau cel putin asa pare?
D.L.: Influenta Americii aici va fi foarte mare. Pentru ca acolo unde vin multi soldati de-ai nostri vin si multi reporteri si se schimba pozitia comutatorului de lumina, se aprinde becul. In pofida a ceea ce ne place sa credem, America a parasit regiunea in 2006, a pasat-o UE. Ne intoarcem. Acesta este un lucru. Al doilea lucru, care foarte important si care a fost spus de presedintele Obama, este ca democratia nu inseamna doar alegeri, inseamna si societate civila. Si din ce vad in randul tinerilor de 20 de ani, cultura se schimba, acestia sunt acum foarte dornici sa se ofere ca voluntar, sa se implice. De aceea am creat Romania One, pentru ca oamenii trebuie sa inteleaga mai intai ce inseamna democratia: un grup de cetateni – ne spunem societate – care stiu multe lucruri si care-si asuma responsabilitatea sa vina cu solutii pentru probleme si sa responsabilizeze guvernul. Asta fac oamenii intr-o democratie. Nu avem o cultura in acest sens, inca, aici in Romania. Cei mai multi romani nu stiu legea, multi politicieni si politisti nu stiu legea. Dar trebuie sa invatam legea. Si apoi trebuie sa intelegem ca intr-o democratie politicienii strang bani, strang maini, tin discursuri si negociaza. Ei nu rezolva probleme. Nu in tara mea. In America, toate solutiile la problemele pe care le avem vin din partea societatii. De aceea trebuie sa construim o societate civila. Nu vad o societate civila formata din oameni de 40 de ani sau de 50 de ani. Vad cum se formeaza chiar acum o societate civila in randul celor de 20 si 30 de ani.
D.T.: Cred ca esti implicat in astfel de proiecte. Am vazut ca esti foarte implicat in unele evenimente din Romania, de exemplu te-am vazut la conferinta CEPA de acum cateva saptamani, iti urmaresc activitatea in cadrul Romania One. Ne poti spune ce inseamna aceasta?
D.L.: Romania One ia ceea ce romanii fac deja in materie de societate civila si intaresc acel ceva. Acum un an, am luat 10 romani la Hollywood si la San Francisco sa discute despre schimbarea culturii – pentru ca politica reflecta cultura, daca aceasta cultura spune ca „nu ma intereseaza, nu vin eu cu solutii”, asa vor face si politicienii. Pe langa asta, am fost la intalniri orasenesti in multe locuri din Romania, am vorbit cu sute, poate mii de romani si am vazut foarte multi romani facand lucruri, ca societate civila. Dar le faceau pe cont propriu, fara sa stie exact litera legii – o cladire ilegala de exemplu. Se duceau pe cont propriu, fara sa stie prea multe, sa discute cu cineva de la guvern. Asa ca, in prezent, exista un instinct al actiunii. Mai ales in randul mamelor, in ideea ca „le-ai facut-o parintilor mei, mi-ai facut-o mie, nu le-o vei face si copiilor mei”. Ce spunem noi e ca acest instinct e bun, dar il vom imbunatati. Romania One va dezvolta o aplicatie cu o serie de module ce-ti va spune legea, te sprijina sa formezi un grup – pentru ca societatea civila functioneaza pe baza de grupuri, te sprijina sa pui pe hartie o idee bine conceputa, nu doar critici sau plangeri. Si-ti permite sa o faci publica. Niciodata, in tara asta, nu castigi daca te lupti pe cont propriu, cu usa inchisa, rugand un oficial al guvernului sa faca ceva. De obicei, castigi daca stii legea, actionezi in grup si ai o idee pusa la punct si o faci publica. Daca mergi pe site-ul Romania One, Romaniaone.org, descriem acolo ce facem, vezi primul modul cu studii de caz, vom spune povestile unor grupuri care au o idee constructiva, nu doar o critica sau plangere, grupuri ce se implica in lupta si castiga. Multe dintre acestea apar in strada. Luni, cand am vorbit la Babes-Bolyai, am folosit un citat din Teddy Roosevelt care, dupa ce si-a incheiat mandatul de presedinte al Americii, s-a dus la Universitate, la Sorbona, la tinerii francezi care incercau sa inteleaga cum sa intemeieze o republica reala, in care puterea sa fie a poporului. SI acolo a tinut acel clasic discurs in care a spus ca meritul este al omului care coboara in arena, care face ceva, care atunci cand are succes intelege triumful realizarii lui, iar daca esueaza stie ca locul lui nu va fi printre sufletele reci si timide care nu stiu ce inseamna nici victoria, nici infrangerea. Ce le spun eu romanilor este ca nu sunteti suflete reci si timide, sunteti un popor rezistent, pasionat, ridicati-va, implicati-va. Si sunt pe deplin convins ca tinerii de 20 de ani din aceasta tara o vor face.
D.T.: Speri ca o vor face…
D.L.: O vor face. Cei de 20 de ani o vor face. O fac deja.
D.T.: La final, revenim la alegeri. Campania electorala a inceput acum cateva zile, iar pe 2 noiembrie romanii vor alege un nou presedinte. Chiar daca nu esti cetatean roman si nu votezi aici, ai o preferinta?
D.L.: Am un punct de vedere foarte clar. Sa revin un pic la website-ul RomaniaOne.org. Acolo e prezentata parabola potcoavei, pe care am invatat-o de la un neamt. Ea descrie opt idei despre libertate, despre libertate prospera. Si am extins-o la 11 idei, le spunem „stejari”. Trei dintre ele sunt deja pe site. Una se refera la echilibrul puterilor. E fundamental in tara mea, unde exista mijloace de control impotriva coruptiei, intr-o institutie sau in alta – presedintele, congresul, sistemul judiciar la nivel national, apoi, la nivel local – cele mai multe scoli, politia sunt administrate local, Washington-ul nu se poate atinge de ele. In aceasta tara, e esential sa existe institutii independente care raspund in fata celorlalte. De aceea, nu cred ca Romania ar trebui, vreodata, sa aiba un presedinte care e in acelasi partid politic care controleaza Parlamentul. Nu cred ca a fost un lucru bun in epoca PDL, cand le controlau pe ambele. Si cred ca va fi oribil daca va fi in continuare un presedinte care vine din acelasi partid politic cu cei care domina Parlamentul. Pentru ca e vorba de checks and balances. Cum inteleg presedintia din aceasta tara? Ei numesc o serie de judecatori importanti la instantele anticoruptie, numesc oameni la DNA, iar daca ma uit la responsabilitatea presedintiei – daca ma duc intr-un liceu din Romania si ii intreb pe elevi ce face presedintele vostru, cei mai multi nu stiu. Din cate inteleg eu care-i sunt atributiile, el este principalul politist impotriva coruptiei din Parlament. De aceea, as vota pentru cineva care ar face cel mai bine acest lucru.