Sari direct la conținut

VIDEO Dr. Andrei Haidar, gastroenterolog la MedLife: "Toate cazurile trebuie să se discute până la epuizare“

Smile Media
Dr. Andrei Haidar, Foto: MedLife
Dr. Andrei Haidar, Foto: MedLife

„Să știți că lucrurile în viață nu le-am ales, eu m-am adaptat“, spune dr. Andrei Haidar. Născut în Siria, al șaptelea copil din 11, el nu și-a propus să devină competitiv, dar cu șapte frați și trei surori, totul e concurență. Orientarea către Medicină a fost mai mult o revelație, la 13 ani, când a decis că vrea neapărat să salveze vieți. Apoi a ajuns în România când avea 17 ani pentru că țara noastră era singura țară socialistă care accepta studenți din Orientul Mijlociu, fără bursă, care să-și achite singuri taxa școlară, bursele fiind acordate doar pe criterii politice la vremea aceea. Și nu a fost singurul din familie, încă cinci dintre frații săi au devenit medici. Însă, în toate aspectele vieții sale, chiar dacă nu a fost vorba de alegeri propriu-zise, dr. Haidar nu doar că s-a adaptat, dar a învins, pentru că „asta e frumusețea vieții: să învingi!“.

Mulți dintre noi visează în copilărie să devină medici, puțini sunt cei care chiar fac pasul de a da admitere la Medicină, și mai puțini cei care chiar „sunt pentru Medicină“ și pot să practice meseria de medic fără să obosească. Dr. Andrei Haidar este unul dintre cei mai puțini. Este medic primar gastroenterolog, doctor în științe medicale și coordonatorul Centrului de Excelență în Gastroenterologie MedLife și îi place atât de mult ceea ce face, încât simte că nu obosește. „Eu, la sfârșitul zilei, sunt mai proaspăt decât la începutul zilei. Dacă mă vezi, juri că n-am lucrat 12 ore, pentru că îmi place mult ce fac“, spune el.

De altfel, în viziunea medicului Andrei Haidar, aceasta este una dintre cele trei mari calități ale unui medic bun: să-i placă foarte mult ceea ce face. „Când alegi să fii medic, ești foarte tânăr, nu prea știi în ce te bagi. După 18 ani, totul se poate schimba: noțiunea de talent, noțiunea de frumos, noțiunea de partener, totul se poate schimba. Și atunci, te trezești că nu ești făcut pentru medicină. Uneori, te trezești prea târziu și atunci e dezastru și pentru tine, și pentru pacienții tăi. Trebuie să-ți placă, să fii pentru medicină.“

Responsabilitate și rigoare pe toate planurile

Ca medic, ceea ce faci în viața privată este aproape la fel de important ca activitatea din timpul programului de lucru. Mai exact, „să fii mereu foarte responsabil și foarte riguros“ – aceasta este a doua condiție pentru a fi un medic bun în percepția dr. Haidar. Iar ca să ajungi astfel, trebuie să te lupți foarte mult cu tine, să-ți stăpânești instinctele: „Dacă ai ajuns să-ți stăpânești instinctele, nu există nimic care să te domine“.

Odată ce și-a stăpânit instinctele, unui medic îi va fi mult mai ușor să îndeplinească al treilea atribut pentru a deveni bun: „să fie un exemplu pentru pacienți, din convingere“.

O atenție specială la detalii și munca în echipă

Față de acum câteva zeci de ani, medicina a evoluat foarte mult, inclusiv în România. În prezent, ghidurile terapeutice au standardizat într-o bună măsură actul medical. Dar nu au anulat flerul și expertiza medicului și a echipei sale.

Ca să ia deciziile corecte, dr. Haidar este foarte atent la detalii, la discuția cu pacientul și se bazează pe echipa sa. „Fiecare pacient e unic. Ghidurile te ajută, dar, de multe ori, nu poți să aplici ghidurile. Aici intervine arta medicală sau analiza corectă a datelor și întotdeauna e bine să ai o echipă cu care să discuți. Întotdeauna există un diagnostic principal și cel puțin patru-cinci diagnostice diferențiale. Pentru fiecare boală există abordări diferite. De aceea, trebuie să fie comisii, trebuie să se discute toate cazurile până la epuizare“, consideră dr. Andrei Haidar.

Totul pentru ca „pacientul să nu sufere“. Acesta este unul dintre crezurile medicului gastroenterolog, care face tot ce-i stă în putere pentru confortul pacienților săi. Indiferent că este vorba despre a-și alege foarte bine cuvintele și momentele în care să dea veștile mai puțin bune sau despre a le da medicamentele necesare ca să le atenueze suferința, dr. Haidar e convins de acest lucru: „Confortul pacienților este foarte important, primordial“.

România sirianului Andrei Haidar

România nu a fost o alegere pentru tânărul sirian Andrei Haidar, însă nu i-a fost deloc greu să se adapteze aici.

„Poporul român este foarte apropiat de cultura mea de origine. Acest popor, cum este poporul din Siria, n-a avut șansa istorică, a fost nedreptățit. Deci nu poți să faci comparații în condiții diferite. România, la ora actuală, cu toate criticile – știu foarte bine istoria țării – trăiește o perioadă de aur.“

Așa că, deși a profesat, de-a lungul carierei în nici mai mult, nici mai puțin de 11 țări, doar în România se simte ca acasă. Iar România este norocoasă să aibă medici ca Andrei Haidar, care nu este doar sprijin pentru pacienții săi, ci și îndrumător pentru tinerii specialiști din domeniul gastroenterologiei și endoscopiei digestive.

***

Articolul face parte din campania „Știi un medic bun”, un demers MedLife care își propune să portretizeze medicii care fac zi de zi România bine, construind un mâine mai bun. Sunt mii sau poate zeci de mii de medici buni în România, care, dincolo de talent, vocație, experiență, intuiție și abilități, sunt în primul rând OAMENI.

Medicii MedLife nu sunt doar buni profesioniști, ci și oameni buni, cărora le pasă și care iubesc, la rândul lor, oamenii. Medici pentru care îngrijirea sănătății tale e mai mult decât o profesie, e o chemare.

Articol susținut de MedLife

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII