Sari direct la conținut

VIDEO Drumul Expres DX12 Craiova – Pitești: „Lucrări în ritm de melc pe tronsonul 1, între Craiova si Balș”

HotNews.ro
DX12 Craiova - Balș, Foto: Captura YouTube
DX12 Craiova - Balș, Foto: Captura YouTube

Lucrările la primii 17 km din Drumul Expres DX12 Craiova – Pitești, de la Craiova la Balș, se derulează „în ritm de melc”, avertizează Asociația Pro Infrastructura. Constructorul de pe acest tronson este compania italiană Tirrena Scavi companie care în trecut a reușit să finalizeze unele proiecte chiar și înainte de termen, „dar pe acest șantier evoluția este dezamăgitoare”, potrivit API.

„În trecut italienii de la Tirrena Scavi au demonstrat capacitatea de a livra autostrăzi la timp, de exemplu pe A3 (Gilău) și A1 (Timișoara-Lugoj), dar pe acest șantier evoluția este dezamăgitoare. Ieri a fost semnată și ultima autorizație de construire, aproximativ 3,3 km din totalul de 17. Se poate vedea cu ușurință la începutul filmării că suprafața respectivă are diverse culturi agricole nederanjate”, scrie Asociația Pro Infrastructura.

„Fiindcă întreg lotul este acum autorizat, cerem antreprenorului ca în cel mai scurt timp posibil să-și mărească mobilizarea semnificativ. Vara este excelentă pentru lucrări de terasamente, iar un constructor serios ar putea așterne asfalt pe o mare parte din lot în acest an, și ar deschide traficul anul viitor”, mai notează API.

Tronsonul 1: Craiova – Balș

Lungime: 17,7 km

Constructor: Tirrena Scavi

Valoare: 358 milioane lei (fărăr TVA)

Contract semnat: decembrie 2018 (lucrări începute parțial pe final de 2019)

Termen realist de finalizare: Q3-Q4 2022

Stadiu la zi (iunie 2021): 25%

Citește și:

Specificații tehnice pentru Drumul Expres DX12:

Lungime: 121 km

Viteza de proiectare: 120 km/h

Platforma: 22,00 metri

Partea carosabilă: 4 x 3,5 metri

Spațiu median: 3,00 metri

Acostamente: 2 x 1,5 metri

Benzi de încadrare: 4 x 0,5 metri

Drumul expres Craiova – Pitești este împărțit în patru loturi, are o lungime totală de 121 de km, prevede câte două benzi pe sens de câte 3,5 metri lățime fiecare, fără bandă de urgență, acostamente de câte 1,5m pe fiecare parte și o bandă mediană cu separator lată de 3 metri.

Licitațiile pentru cele 4 loturi aferente drumului expres Craiova – Pitești au fost lansate încă din iulie 2017, dar nu toate tronsoanele au fost până acum contractate.

Tronsonul 3 (31,75km) și Tronsonul 4 (31,82 km) au fost contestate, iar procedura lansată de CNAIR a fost infirmată în instanță încă din 2018. Cele două au fost relicitate, iar căștigătorul la licitație a venit la finalul lunii iunie 2020 – UMB pentru ambele tronsoane.

Contractele au fost semnate în septembrie 2020, dar pentru pentru Tronsonul 4 instanța de judecată a întors decizia. În luna februarie CNAIR a decis din nou să atribuie contractul Lotului 4 către UMB, dar și de această dată au fost depuse contestații.

Pentru tronsoanele 1 și 2, CNAIR a semnat contractele de la finele lui 2018, iar din mai 2019 au început primele lucrări pe șantier.

Tronsonul 1 (17,7 km) este executat de către italienii de la Tirrena Scavi pentru circa 76 de milioane de euro, iar Tronsonul 2 (39,85 km), care va ocoli și orașele Balș și Slatina, este construit de asocierea SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL – Consitrans SRL pentru circa 309 milioane de euro. Cele două contracte au termen 12 luni pentru proiectare și apoi 24 de luni pentru execuție.

Vezi și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro