Sari direct la conținut

​VIDEO: Explozia misterioasă din Siberia – adusă în atenția cercetătorilor 110 de ani mai târziu

HotNews.ro
Fenomenul Tunguska, Foto: YouTube
Fenomenul Tunguska, Foto: YouTube

După 110 de ani de la cea mai puternică explozie documentată de istorie, cercetătorii încă încearcă să afle ce s-a întâmplat cu exactitate. În data de 30 iunie 1908, o explozie a avut loc deasupra unei păduri din Siberia, lângă râul Podkamennaya Tunguska, scrie BBC.

Se crede că mingea de foc avea o lățime de aproximativ 50-100 m. A distrus 2 000 de km pătrați din pădurea din zonă, defrisand aproximativ 80 de milioane de copaci. În cel mai apropiat oraș, ferestrele au fost distruse pe o rază de peste 60 km.

Și totuși, la mai bine de o sută de ani mai târziu, cercetătorii încă pun întrebări despre ce s-a întâmplat cu exactitate în acea zi nefericită. Mulți sunt convinși că un asteroid sau o cometă ar putea fi responsabile pentru explozie. Dar există foarte puține dovezi ale acestei teorii, lucru care ridică suspiciuni cu privire la cauzele exploziei.

Unii au sugerat că Fenomenul Tunguska ar fi fost cauzat de un meteorit mare sau de un fragment de cometă si ca ar fi rezultatul unei coliziuni a materiei și a antimateriei- când se întâmplă acest lucru, particulele se anihilează și emit explozii de intensitate.

O altă propunere a fost că o explozie nucleară a provocat explozia. O sugestie și mai neobișnuită a fost că o navă extraterestră s-a prăbușit în timp ce căuta apă proaspătă în lacului Baikal.

S-ar putea să nu aflăm niciodată dacă Fenomenul Tunguska a fost cauzat de un meteorit sau de o cometă, însă oricare ar fi fost cauza, acest lucru a provocat daune serioase, despre care se vorbește la mai bine de un secol distanță.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro