Sari direct la conținut

VIDEO Fostul primar al Bogotei, Antanas Mockus: "In primul rand mi-am recunoscut foarte multe defecte in relatia pe care o aveam cu legea. Si le-am propus locuitorilor orasului sa ma lase sa invat impreuna cu ei"

HotNews.ro
Antanas Mockus, Foto: Hotnews
Antanas Mockus, Foto: Hotnews

Poate un primar schimba soarta unui oras printr-un set de masuri radicale sau alternative? Si daca da cum? Cum scazi rata criminalitatii intr-un oras de 8 milioane de locuitori cu 70%, mortalitatea in accidentele de circulatie cu 50% si cum reusesti alimentarea caselor cu apa potabila intr-unul din cele mai neprietenoase orase ale Americii de Sud? Fostul primar al Bogotei, Antanas Mockus, a reusit alegand tehnocrati incoruptibili, luptand cu nepotismul si inchizand carciumile noaptea. Intr-un interviu HotNews.ro, profesorul Mockus vorbeste despre orasul urat de care a fost indragostit si pe care a reusit sa-l faca atragator pentru locuitorii sai.

Cum am facut posibila schimbarea in Bogota

Multa vreme am fost o persoana care m-am uitat critic la detalii, si am avut o atitudine distructiva. Am stopat reforma universitatilor, a sistemului scolilor publice. Un rector mi-a spus „esti bun in a distruge, nu vrei sa si construiesti ceva?” Evident ca este mult mai distractiv sa construiesti.

Am inceput ca rector la universitatea din Bogota. Am pornit de la ideea ca pentru tot ce implica bani, exista solutii. Nu e usor sa strangi fonduri, dar se poate aranja. Ca rector n-am avut probleme in a gasi finantare. Dar schimbarea vietii universitare este dificila. Sa va dau un mic exemplu: semestrele erau de 15 saptamani. Si-am vrut sa fie de 14 pentru a avea mai mult timp pentru cursurile scolilor de vara. Am rugat profesorii sa schimbe prima saptamana in care prezinta studentilor bibliografia, se prezinta, le comunica data examenelor etc. N-am reusit sa avem un prim semestru bun, cultura e mult mai greu de schimbat comparativ cu legea sau cu infrastructura.

Cand mi s-a propus sa candidez pentru primaria Bogotei, am spus ca tot ce tine de cultura este afacerea mea, ma intereseaza si ma pricep avand un trecut academic. Ca filozof, in momentul in care cultura este greu de schimbat, ma simt fericit. Deoarece cultura nu-i ca untul, nu poti s-o intinzi pe paine cum doresti.

Ca rector universitar si primar a fost nevoie sa schimb cultura. Devii primar in momentul in care depui juramantul si spui „ma supun si voi face locuitorii orasului sa se supuna legii. Mi-am propus sa folosesc artele si cultura cu grija, dar mi-am dat seama ca va trebui sa schimb lucrurile in asa fel incat sa respect legea. Trebuie sa gasesti modalitati de exprimare a ceea ce se afla dincolo de lege, in spatele constitutiei.

Multi jurnalisti radeau si scriau ca Antanas este atat de naiv incat se adreseaza la televizor criminalilor. Combinatia de argumente si exprimarea sentimentelor poate ajuta in perceptia locuitorilor legata de un oras.

Orasul era urat. Si ne-am propus ca Bogota sa devina un oras care flirteaza. Cunoastem cu totii oameni urati dar atragatori, oameni care reusesc sa-si controleze comportamentul in asa fel incat sa fie atragatori. Daca nu poti sa-ti schimbi hardware-ul, poti sa-ti imbunatatesti software-ul.

Am facut multa munca administrativa, am avut obiective, cronograme, bugetari in functie de rezultate, lucruri mai putin cunoscute, oamenii au tendinta sa vorbeasca de lucruri spectaculoase.

Cum am reusit sa fac locuitorii Bogotei sa devina mult mai responsabili civic

In primul rand mi-am recunoscut foarte multe defecte in relatia pe care o aveam cu legea. N-am stiut ca, de exemplu, Codul Politiei tine de un cod al comportamentelor nepotrivite, eram convins ca este un cod al politistilor. M-am apucat sa-l citesc in prima zi a mandatului meu. N-am stiut ca sistemul de canalizare al orasului are doua canale, unul pentru apa de ploaie si unul pentru apa de uz casnic. Si le-am propus locuitorilor orasului sa ma lase sa invat impreuna cu ei.​

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro