VIDEO / FOTO Regele Charles al III-lea, în România: "Întotdeauna m-am simțit acasă în România" – discurs cu versuri din Eminescu. Recepție în onoarea sa, la Cotroceni / Ce va face regele britanic în vizita sa privată de cinci zile
Regele Charles a ajuns în România, vineri, suveranul britanic venind într-o vizită privată de cinci zile, prima a unui monarh britanic în țara noastră. Înainte de a merge în Transilvania, regele a fost primit de Klaus Iohannis la Cotroceni, unde a fost organizată o recepție în onoarea acestuia. „Întotdeauna m-am simțit acasă în România”, a transmis regele Charles într-un discurs început în limba română, în care a inserat versuri din Mihai Eminescu.
În discursul susținut la Cotroceni, la recepția la care au luat parte aproximativ 300 de persoane, Regele Charles a spus că a ajuns să iubească România, cultura şi arta, patrimoniul, istoria, peisajele şi biodiversitatea, continuând în limba română: „ţară de glorii, ţară de dor”. În discursul său emoționant, monarhul britanic a mai spus că abia așteaptă să-și joace rolul în strângerea și mai puternică a relațiilor între România și Marea Britanie.
- Regele Charles, un ambasador al României în lume. De ce a ales țara noastră și câte proprietăți are aici
- Cine este stră-stră-străbunica din Transilvania a Regelui Charles. Ea are un muzeu în castelul familiei de la Sângeorgiu de Pădure
16:15 A început recepția oferită de Klaus Iohannis pentru Regele Charles, la care sunt invitate aproximativ 300 de persoane, între care Patriarhul Daniel, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și alți membri ai Guvernului, fostul președinte Emil Constantinescu, președintele Curții Constituționale.
Iohannis:
- Bine ați revenit în România, țara pentru care de-a lungul timpului ați dezvoltat o afecțiune aparte!
- Ne onorează faptul că prima vizită în străinătate de la încoronarea Majestății Voastre are loc în țara noastră. Pentru români, acesta reprezintă un mesaj extrem de important, că legăturile cu aceste locuri rămân la fel de strânse și după preluarea noilor responsabilități.
- Vă transmit în numele tuturor românilor aprecierea și recunoștința noastră pentru implicarea autentică în protejarea și celebrarea unor valori care țin de însăși identitatea națională: natura, peisajul rural din țara noastră, dar și moștenirea culturală bogată.
- Localnicii povestesc cum, datorită interesului Majestății Voastre, frumusețea satelor și a tradițiilor lor a trecut granițele. Le-ați reamintit cât de prețioase sunt tradițiile, obiceiurile, meșteșugurile moștenite de generații și faptul că acestea nu își pierd valoarea în fața erei vitezei și a tehnologiei, ci dimpotrivă.
- Fundația caritabilă a Majestății Voastre a deschis posibilitatea de a redescoperi satul românesc și de a contribui la prezervarea lui prin activități de restaurare a clădirilor sau a obiectelor prețioase, prin dezvoltarea agriculturii ecologice, protejarea zonelor montane sau readucerea la viață a unor meserii tradiționale. Ați creat astfel oportunități deosebite pentru dezvoltarea durabilă a comunităților locale.
- Activitatea substanțială, valoroasă și constantă a Majestății Voastre pentru protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice s-a reflectat și în România. Ați făcut din protejarea ecosistemului și din refacerea biodiversității unice a țării noastre o prioritate.
- Admirația Majestății Voastre față de peisajele mioritice, față de fauna sălbatică şi pădurile maiestuoase a alimentat o dorință permanentă de a proteja această frumusețe naturală. Lansarea, în urmă cu un an, la Sibiu, a celui mai mare proiect transfrontalier de reîmpădurire din Europa este doar cel mai recent exemplu.
- Mă bucur să evidențiez că anul 2023 este unul foarte important și pentru relația dintre România și Regatul Unit.
- Celebrăm 20 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic Bilateral, prilej cu care a fost semnată Declarația comună reînnoită, care deschide calea unei cooperări intensificate între țările noastre. Dimensiunea militară și de securitate, care reprezintă un pilon esențial al Parteneriatului Strategic, este cu atât mai relevantă în actualul context geopolitic.
- Sunt bucuros să evidențiez astăzi și rolul special al comunității românești din Marea Britanie, care numără peste 1,2 milioane de persoane, în dezvoltarea legăturilor româno-britanice. Și pentru a ilustra cât de profunde sunt legăturile dintre noi, legături nu doar afective, ci și prin prisma rădăcinilor Familiei Regale, îmi vin în minte cuvintele unui sătean care, vorbind despre onoarea de a se fi întâlnit cu Majestatea Voastră, în satul său, a spus că nu a avut nevoie de nicio traducere, atât de puternice sunt aceste legături.
- Vă mulțumim că ați fost și sunteți în continuare un mare prieten al României! Ne uităm cu speranță spre viitor, convinși că aceste legături vor deveni tot mai puternice și că relațiile dintre statele noastre se vor dezvolta în continuare.
Regele Charles, întâmpinat cu aplauze:
„Am ajuns să iubesc România – cultura și arta, patrimoniul, istoria, peisajele. Țară de glorii, țară de dor”
- Monarhul britanic și-a început discursul cu un salut în limba română: „Nu pot descrie plăcerea pe care o am vizitând încă o dată România”
- Eu cred că au trecut 25 de ani de la prima mea vizită în această țară remarcabilă
- Când am venit aici, și chiar dinainte, am simțit o legătură profundă cu România. Regele României era vărul regelui Marii Britanii, iar regina Maria era, de asemenea, descendentă a familiei regale britanice. Tatăl meu a fost vărul regelui Mihai și au avut amintiri din copilăria comună petrecută aici
- Așadar, pot să spun că întotdeauna m-am simțit acasă în România. În toți acești ani am avut bucuria de a putea călători prin toată țara și am întâlnit români din toate domeniile
- Am fost martor la prima mână a dezvoltării extraordinare care a avut loc. Am fost impresionat de reprezentanții tinerei gererații
- Am fost inspirat pe oamenii pe care i-am întâlnit, care lucrează neobosit pentru ceilalți. Sunt eforturi de a-i sprijini pe tineri. Încă din anii ’90 am devenit prietenii lor
- Este atât de impresionant să vezi câți voluntari lucrează an de an cu atâta dragoste și dedicare pentru monumentele istorice, pentru a ajuta la păstrarea arhitecturii României
- Am ajuns să iubesc România – cultura și arta, patrimoniul, istoria, peisajele.
- „Țară de glorii, țară de dor” (Mihai Eminescu – Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”). România și-a păstrat pădurile, peisajele rurale și modele de agricultură sustenabilă. În continuare aici sunt specii care au dispărut din Europa. Prețuiesc prietenii din România. Sunt foarte recunoscător pentru numeroșii oameni care fac bine pentru comunitățile din toată țara. Am putut de asemenea să văd în România un sprijin deosebit de generos pentru prietenii din Ucraina
- Am venit în România atâția ani pentru că am simțit apropierea de poporul român, pentru suferințele din cel de al Doilea Război Mondial și am ținut să amintesc oamenilor de ce România e o țară atât de populară
- Azi nu mai e nevoie să amintim oamenilor, pentru că din ce în ce mai mulți britanici vin în România
- Legăturile noastre de prietenie sunt mai puternice astăzi decât oricând de-a lungul istoriei și abia aștept să îmi joc și eu rolul în strângerea lor și mai puternică în viitor
15:30 Regele Charles al III-lea este primit cu onoruri militare de către președintele Klaus Iohannis, pe platoul Marinescu. Monarhul britanic a venit în România singur.
În cadrul ceremoniei sunt intonate cele două imnuri – al României şi al Marii Britanii.
Regele Charles a salutat în limba română garda de onoare de la Cotroceni: „Bună ziua”.
Aeronava care l-a adus la București pe regele Charles a aterizat în jurul orei 15.00 pe aeroportul Băneasa. El a fost întâmpinat de reprezentanți ai ambasadei.
Charles a venit în România la bordul unui avion de lux, operat de Luxaviation, o companie privată din Marea Britanie. Aeronava are aproape 15 ani și poate primi 13 pasageri și 3 membri ai echipajului, potrivit Simple Flying.
Înainte de a pleca spre Transilvania, în Valea Zălanului, Charles al III-lea va fi primit vineri la Cotroceni, în ceea ce ambasadorul britanic în România a calificat drept un „gest de curtoazie” pentru președintele Klaus Iohannis.
Regele Charles al III-lea a venit în România la mai puțin de o lună de la încoronarea sa, fiind prima vizită pe care un monarh britanic o face în țara noastră.
Regelui Charles îi place să facă drumeții în Transilvania
Potrivit surselor The Telegraph, regele Charles va sta în casa sa din Transilvania. Regina nu îl va însoţi în această călătorie, preferând să rămână în casa ei din Wiltshire.
În timpul vizitelor sale anuale la îndrăgita sa casă din Transilvania, se pare că regelui îi place să îşi petreacă zilele făcând drumeţii pe dealuri şi să picteze, iar seara să citească.
Regele Charles vine de mult timp în România, unde deţine în prezent cel puţin 10 proprietăţi, după ce a cumpărat prima sa proprietate, o casă săsească din secolul al XVIII-lea, situată în satul Viscri, în 2006.
Zona rurală din jurul casei sale din Viscri îi oferă monarhului iubitor de natură posibilitatea de a face excursii şi de a vedea pajişti cu flori sălbatice, precum şi trasee de drumeţie şi echitaţie.
În proprietatea regelui nu există wifi, televizor sau radio, dar salonul pentru desen are acum un „mic player hi-fi cu CD-uri”, scrie The Telegraph.
Ce a spus ambasadorul britanic despre vizită
„Se îndeplinesc 25 de ani de când regele nostru a vizitat România pentru prima dată, în 1998, şi va fi pentru prima dată când un monarh britanic vizitează România, dar de această dată va fi o vizită privată, ca marea parte a vizitelor pe care cel care era atunci Prinţul de Wales le-a avut în România.
Înţelegem ce înseamnă o vizită privată: ca de fiecare dată, se va întâlni cu preşedintele, ca gest de curtoazie. După ce va fi fost la Cotroceni, restul vizitei va avea caracter privat.
Este cunoscut că are diverse proiecte în care s-a implicat de-a lungul anilor şi vizitele private de obicei includ acest tip de demersuri şi mă aştept să existe aşa ceva, cu această ocazie, dar vor fi întâlniri private”, a spus Andrew Noble.
Potrivit Administrației Prezidențiale, Regele Charles al III-lea și Klaus Iohannis vor avea convorbiri tête-à-tête, apoi va avea loc „o întâlnire cu autorități ale statului și reprezentanți ai societății civile și ai Corpul Diplomatic”. Va fi o recepție, la Cotroceni, în onoarea Regelui Charles al III-lea.