VIDEO FOTOGALERIE Kal Kallaugher, caricaturist The Economist: "Treaba mea nu este sa va fac sa radeti, ci sa ganditi"
„Problemele prin care trece presa scrisa au afectat mult breasla caricaturistilor. Dar cred cu tarie in posibilitatile oferite de website-uri, de Internet”, spune Kevin „Kal” Kallaugher, caricaturist cu 34 de ani vechime in presa si autorul a peste 140 de coperti The Economist. Kallaugher a discutat cu HotNews.ro despre munca sa, despre atentia acordata caricaturii la reputata publicatie de afaceri si despre animatie ca viitor al satirei, intr-o vreme cand „epoca de aur a caricaturii probabil a apus”.
”Treaba mea nu este sa va fac sa radeti, ci sa ganditi”, spune despre lucrarile sale Kal Kallaugher.
Muzeul National de Arta Contemporana gazduieste, in perioada 16 mai – 10 iunie, o expozitie de caricaturi realizate pe parcursul carierei sale de Kevin „Kal” Kallaugher, caricaturist al The Economist – editia londoneza si al The Baltimore Sun, precum si o expozitie de caricaturi istorice din colectia Bibliotecii Congresului SUA. Kal Kallaugher a fost angajat de The Economist in 1978 ca prim caricaturist rezident din istoria revistei. A mai fost grafician si caricaturist pentru The Observer, The Sunday Telegraph, Today, The Mail on Sunday, The Sun, iar lucrari ale sale au fost publicate de zeci de mari publicatii din intreaga lume.
Kal Kallaugher despre cum isi alege subiectele, despre munca sa la The Economist si cum se fac primele pagini ale publicatiei
Ideile pe scurt:
- Ce subiect merita abordat intr-o caricatura de presa? „Cea mai grea parte a muncii mele e sa fiu la curent cu evenimentele din intreaga lume. Dar cel mai important lucru este sa identifici vestea care te anima cel mai mult in acea zi. La inceput nu ma gandesc ce e haios in ce se intampla astazi, ci ce este cu adevarat important astazi. In momentul in care am stabilit acel subiect, ma gandesc ce cred eu despre el, ce as putea face sa-l prezint intr-un mod mai interesant decat omul care scrie un articol sau realizeaza un material TV – ceva ce poate fi transmis doar printr-o caricatura.”
- „Dar apare o alta problema – noi, caricaturistii de presa, lucram cu termene limita foarte stranse, la sfarsitul zilei trebuie sa am gata acea caricatura. Deci nu am prea mult timp de gandire. Mai ales ca dureaza mult sa-mi realizez desenele.”
- Ce subiect merita abordat intr-o caricatura de coperta la The Economist? „Pentru The Economist am facut in jur de 140 de caricaturi de prima pagina. Este o conversatie intre mine si seful redactiei despre care este principalul subiect al saptamanii. The Economist este un pic diferit de restul presei – nu intotdeauna aleg subiectul evident pentru saptamana respectiva. Ei incearca sa se gandeasca la problemele macro, valabile pentru intreaga lume. Discutam mult, dar in unele saptamani subiectele sunt suficient de mari incat sa fie evident ca vor fi pe prima pagina.”
- Cum se face o coperta The Economist? „Locuiesc la Baltimore, iar editia The Economist pentru care lucrez este la Londra, unde am si trait. De cand m-am mutat la Baltimore, comunicam mult prin e-mail si telefon. Lunea dimineata, se aduna in sedinta la Londra si discuta subiectul pe care il vor pe coperta. Cand termina sedinta, au o lista scurta de subiecte si ma suna – iata subiectul, poti sa schitezi niste idei? Le spun ca da, lunea dupa-amiaza le trimit cateva schite. Martea dimineata imi spun care le place. Din acel moment, am 24 de ore sa realizez coperta. Lucrez toata noaptea.”
- „Trebuie sa realizez o caricatura pentru The Economist pana maine. Nu am nicio idee ce voi face. Dar maine dimineata ma voi trezi si voi avea cateva idei. Cred ca as putea face ceva legat de situatia Greciei, dar nu stiu sigur, pentru ca stirile se schimba mereu. „
Kal Kallaugher despre viitorul satirei in era Internetului
- “ Problemele prin care trece in prezent presa scrisa au afectat mult breasla caricaturistilor. Dar cred cu tarie in posibilitatile oferite de website-uri, de Internet. Cand eram la facultate, acum multi ani, in ’77, am facut animatie. Acum m-am intors la animatie – 3D, 2D. Cred ca viitorul satirei politice tine de animatie si de Internet. (…) Cred ca noua generatie de autori de satira, pe masura ce creste, va fi inspirata de acestea. Nu vor mai desena in alb si negru – vor fi mereu oameni care realizeaza astfel de caricaturi, chit ca foarte putini – dar cred ca va exista satira fantastica folosind animatia. “
- Care e soarte caricaturilor traditionale? “Unii spun ca soarta lor este cea a oamenilor care faceau biciuri pentru cai. Dar nu cred ca va fi asa. (…) Cred ca ziarele vor fi marginalizate [pe piata media – n.r.], dar vor fi mereu unele ziare, iar acele ziare vor avea unele caricaturi. Foarte putine, dar vor avea. Dar cred ca, probabil, epoca de aur a caricaturii a apus.”
Kal Kallaugher – discursul rostit la vernisajul expozitiei de la MNAC
- Fiecare dintre caricaturile pe care le vedeti aici mi-a luat o zi intreaga, in care m-am concentrat asupra personajelor, asupra chipurilor timp de patru-cinci ore, apoi schitand si desenand. Dar vine si ziua de maine si trebuie sa fac o noua caricatura. La fel si poimaine.
- In cariera mea, am facut, probabil, 7.000 de caricaturi.
- Este extraordinar ca ma aflu aici, la Bucuresti. Cand stau la biroul meu din Baltimore, pot doar sa-mi imaginez ce se intampla in restul lumii. Un lucru magic in cazul caricaturilor este faptul ca ele trec granitele culturale si spun ceva pentru mai multe generatii – multe dintre caricaturile mele sunt publicate in carti sau enciclopedii..
- Caricaturile sunt haioase prin natura lor, dar sunt si serioase. Treaba mea nu este sa va fac sa radeti, ci sa va fac sa ganditi – umorul este un vehicul pentru mesaj.
- Am avut ocazia sa intalnesc multi caricaturisti din intreaga lume. Pentru o scurta perioada de timp, am fost presedintele unui grup pentru apararea drepturilor omului, dedicat caricaturistilor. Pentru ca in multe locuri oameni ajung la inchisoare, sunt torturati sau ucisi din cauza caricaturilor lor. Recent, un caricaturist sirian, Ali Ferzat, a fost rapit de o banda de criminali aflati in slujba regimului Al-Assad, a fost batut si i-au rupt toate degetele, drept razbunare pentru arta lui. Dar cand a fost aruncat in strada, a devenit un simbol al rezistentei impotriva regimului (…)
- Poti aprecia maturitatea unei democratii prin masura in care poate indura satira caricaturilor.
- Caricaturistii din intreaga lume, am inteles, isi dau silinta sa realizeze acelasi lucru – sa ajute ca tara lor sa fie un loc mai bun, prin umor, prin imagini si pentru ca-si iubesc tara.