Sari direct la conținut

VIDEO-FOTOGALERIE Raul Dambovita s-ar putea transforma dramatic: promenada pentru pietoni si insule plutitoare

HotNews.ro
Dambovita in prezent, Foto: Hotnews
Dambovita in prezent, Foto: Hotnews

Raul Dambovita s-ar putea transforma in urmatorii ani dintr-un canal de beton intr-o oaza de verdeata. O echipa de arhitecti din Bucuresti a prezentat vineri un proiect de reamenajare a intregii zone aferente raului. Astfel, cate o banda de circulatie din cele trei aflate pe fiecare parte a raului ar putea desfiintata si transformata in spatiu verde si de promenada. In plus, pentru a face mai mult loc pentru pietoni va fi ingustat si luciul de apa, iar intre Lacul Morii si Delta Vacarestiului se va crea un traseu verde care va integra toate institutiile publice si de invatamant, parcurile si muzeele din zona. Proiectul de reamenajare a raului ar putea fi finantat de Primaria Bucuresti, fiind domeniu public, dar nu exista un angajament clar in acest sens.

Proiectul cuprinde si reamenajarea capetelor traseului, Lacul Morii si Delta Vacarestiului, prin transformarea primului intr-o baza de agrement pentru sporturi nautice, iar a celui de-al doilea intr-un parc natural.

„Ne-am dat seama ca, pentru a deveni atractiv, acest rau nu poate fi doar cosmetizat, ci trebuie facuta o schimbare radicala. Dambovita trebuie sa devina altceva, un coridor verde care trece prin centrul orasului si care are la capete si de-a lungul ei niste lucruri foarte interesante si foarte putin valorificate de oras. Avem Lacul Morii, care este cel mai mare luciu de apa din Bucuresti si care poate sa devina o baza pentru sporturi nautice. Mai departe avem Gradina Botanica, care este langa CET Grozavesti, ceea ce este foarte interesant si cool. CET-ul urmeaza sa fie modernizat din punct de vedere tehnologic si va avea nevoie doar de 40% din teren. In loc sa facem blocuri, acolo am putea sa extindem Gradina Botanica si sa il transformam intr-un campus de cercetare. Dupa aceea avem Parcul Eroilor si Parcul Izvor, un parc interesant, singurul care te invita stai pe iarba si sper sa nu se umple de pomi, Parcul Unirii, dupa care vine acel giuvaer ingropat care se numeste Delta Vacaresti si care ar putea sa devina parc natural. Acest proiect poate transforma Dambovita in cea mai mare jardiniera din lume”, a explicat arhitectul Teodor Frolu, unul dintre arhitectii implicati in acest proiect.

Cum arata in prezent raul Dambovita

Cum arata in prezent raul Dambovita

Acesta spune ca pe langa aspectul eco, zona are si un imens potential economic. „Pe langa potentialul eco pe care il are aceasta zona mai este si partea de software a proiectului, axa avand o structura de tehnopol. Adica, asa cum a fost creata aceasta axa in anii 70, are cel mai mare numar de universitati si campusuri universitare din tara si cel mai mare numar de instituturi de cercetare. Ce am am mai observat noi este ca aproape ca toate aceste institutii au legatura cu acest tip nou de economie – eco-economie sau bio-economie. Toata lumea vorbeste de clustere acolo unde nu exista, insa aici unde avem infrastructura si nu face nimeni nimic. Apoi sunt foarte multe institutii importante de cultura pe aceasta zona le are si au si ele au rolul lor de a activa acest pol”, a mai spus Teodor Frolu.

Pe langa partea economica si partea de amenajare urbana, proiectul are un rol important si in ceea ce priveste imbunatatirea aerului. Teodor Frolu a mai declarat ca Apele Romane, cei care administreaza raul Dambovita, lucreaza la un proiect de refacere a cuvei canalului, acesta fiind un prilej bun pentru reamenajarea intregii zone.

„Noi nu am vrut sa facem acum proiecte. Am vrut sa ne rezumam la principii si idei. Este o platforma care va genera o dezbatere publica si care va atrage atentia asupra acestui loc, abia dupa care se va face un proiect. In prezent Apele Romane, cei care administreaza raul Dambovita, au un proiect de refacere a cuvei canalului. Acest proiect insa ei nu trebuie sa-l faca singuri, trebuie implicata si autoritatea locala si este un moment bun sa regandim si sa reamenjam raul”, a mai explicat Teodor Frolu.

Arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, a declarat ca un proiect asemanator va fi introdus si in noul Plan Urbanistic General, deci va exista cel putin cadrul legislativ ca el sa fie facut.

„Eu sunt un mare sustinator al proiectelor de acest tip, insa sunt si un om pragmatic. Realizarea unui astfel de proiect implica multa determinare, multa munca, foarte multi bani si este o decizie politica. Presa si societatea civila ar trebui sa preseze mai mult. Trebuie sa va spun ca acum se lucreaza la noul Plan Urbanistic General unde sunt propuse 12-14 proiecte urbane, iar unul dintre ele este acesta, adica ceva similar. Cred ca este posibil sa se realizeze, mai ales ca va exista si o baza juridica”, a declarat Patrascu.

Insule plutitoare vizavi de Biblioteca Nationala

Daca pana se va implementa acest proiect trebuie sa mai astepta, Asociatia Ivan Patzaichin si Primaria Capitalei vor da o noua fata Dambovitei, pe segmentul cuprins intre Piata Unirii si Biblioteca Nationala.

La initiativa asociatiei Ivan Patzaichin, in zona au fost amenajate bancute si mai multe puncte de observare, plus un ponton pentru barcute.

Mai mult, vineri, Asociatia Ivan Patzaichin a anuntat castigatorii concursului ECO-ARHIPELAG 2014, unde artistii avea aveau ca tema sa „deseneze” niste insule plutitoare care vor fi puse pe Dambovita, in fata Bibliotecii Nationale, avand scopul de a promova Delta Dunarii.

Asa arata in prezent spatiul de vizavi de Biblioteca Nationala

In competitie s-au inscris 21 de designeri, artisti si arhitecti din Canada, Mexic, Germania, Rusia, Ucraina, Romania, iar propunerile lor au fost apreciate de un juriu format din arhitecti, designeri si profesori conscrati din Austria, Germania si Romania.

Din cele 21 de proiecte, 5 au fost declarate castigatoare, proiectul care a castigat locul I urmand sa fie realizat in urmatoarele saptamani. Bucurestenii se vor putea plimba in jurul acestor insule cu barcuta si cu lotca.

Lista castigatorilor ECO-ARHIPELAG editia 2014:

Locul I – Bogdan Ciocodeica si Diana Rosu – „Insula FARUL URBAN” – SULINA

Locul II – Alexandra Mirona Man si Ligia Papoi – „Insula EXPLORAND DIN INTERIOR” – MILA 23

Locul III – Ana Constantinescu „Iinsula PAPURA” – MILA 23

Locul IV – Andrei Margulescu in colaborare cu Iulia Ghiorghe, Liana Alexandru, Raluca Filip-Criscota – „Insula KELLIA” – CHILIA VECHE

Locul V – Dumitrescu Laura, Mila Dragos, Popescu Veronica – „Insula” – CHILIA VECHE

„In data de 23 mai, cinci insule plutitoare au fost desemnate castigatoarele competitiei. Acestea vor fi construite si amplasate in aceasta vara pe Dambovita, in zona Bibliotecii Nationale si vor forma ECO-ARHIPELAGUL – prima expozitie interactiva de ecoturism din Romania. Cele cinci insule reprezinta artistic localitatile Sulina, Mila 23 si Chilia Veche, destinatii tursitice care astfel ajung in centrul Bucurestiului pentru a-i convinge pe locuitorii capitalei ca Delta Dunarii merita cunoscuta si vizitata”, sustin organiozatorii.

Concursul s-a desfasurat in perioada 7 martie – 14 mai 2014, cand creativi din toata lumea au fost invitati sa inscrie instalatii plutitoare care sa promoveze in mod inovativ opt destinatii din Delta Dunarii: Crisan, Chilia Veche, Periprava, Letea, Mila 23, Caraorman, Sf. Gheorghe, Sulina. Competitia a fost conceputa de Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23 ca instrument de marketing international pentru Delta Dunarii.

Si Apa Nova, compania care opereaza sistemul de apa si canal din Bucuresti a inceput un proiect de reamenajare a Dambovitei. Acest proiect a inceput anul trecut si prevede reconditionarea gardului de pe malul raului si plantarea de vegetatie pe mal, precum si instalarea de mobilier urban. Pentru acest proiect compania sustine ca plateste 20 milioane de euro.

Proiectul de reamenajare a raului Dambovita realizat de Apa Nova

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro