VIDEO Gaddafi si Occidentul: de la "forta a moderatiei in Africa" la "tiran nemilos"
Dupa renuntarea la programele de dezvoltare a armelor de distrugere in masa la inceputul anilor 2000, Gaddafi a devenit unul dintre liderii africani preferati ai Occidentului. Daca astazi colonelul este numit “nebun”, “tiran” sau “dictator”, in urma cu mai putin de cinci ani era laudat drept “o forta a moderatiei in Africa”. Nicolas Sarkozy, Condoleeza Rice, Silvio Berlusconi si Tony Blair sunt doar cativa dintre liderii occidentali care au vizitat Libia si s-au intalnit cu Gaddafi in cortul sau extravagant.
In urma cu aproape exact 7 ani, in 25 martie 2004, fostul prim-ministru britanic Tony Blair vizita Libia, fiind astfel primul oficial occidental de rang inalt care merge la Tripoli. In urma intalnirii dintre Blair si Gaddafi, compania petroliera anglo-olandeza Shell a semnat contracte de explorare petroliera in valoare de 550 de milioane de lire sterline. Prima vizita a unui prim-ministru britanic in Libia din 1943 s-a desfasurat intr-un cort instalat la marginea capitalei Tripoli si a fost criticata dur de presa britanica si de opozitie.
La trei ani de la vizita lui Blair, in iulie 2007, Nicolas Sarkozy, acum principalul oponent al lui Muammar Gaddafi, vizita si el Tripoli pentru a discuta cu dictatorul nord-african despre potentialul intaririi legaturilor dintre cele doua tari. Printre intelegerile semnate la acea data se numara si acorduri privind vanzari de armament francez catre Libia si constructia unui reactor atomoelectric de catre Franta.
“Daca indraznim sa spunem ca energia nucleara civila este rezervata pentru coasta nordica a Mediteranei si ca Lumea Araba nu este suficient de responsabila pentru a avea energie nucleara, atunci ii umilim si pavam drumul spre un razboi intre civilizatii”, declara Sarkozy la Tripoli despre posibilitatea colaborarii in domeniul atomic dintre cele doua tari, citat de Der Spiegel. Intalnirea dintre cei doi lideri venea la scurt timp dupa eliberarea mai multor asistente medicale bulgare, acuzate ca au infectat sute de copii libieni cu SIDA.
“Daca indraznim sa spunem ca energia nucleara civila este rezervata pentru coasta nordica a Mediteranei si ca Lumea Araba nu este suficient de responsabila pentru a avea energie nucleara, atunci ii umilim si pavam drumul spre un razboi intre civilizatii”
Nicolas Sarkozy
Conform BBC, valoarea totala a contractelor comerciale semnate de Gaddafi si Sarkozy se situa in jurul sumei de 10 miliarde de euro: Libia urma sa cumpere 21 de avioane de pasageri Airbus, iar un memorandum de cooperare dintre cele doua tari oferea Frantei exclusivitate in furnizarea de armament pentru tara nord-africana in viitor. Criticat de oponentii sai politici si de presa, Sarkozy a declarat ca “Franta trebuie sa comunice cu toti cei care se intorc pe drumul respectabilitatii si se reintegreaza in comunitatea internationala”.
Muammar Gaddafi a vizitat Franta in decembrie 2007, data la care acordurile au fost finalizate. Dictatorul african a fost primit la palatul Elysee cu toate onorurile si a fost cazat la resedinta de oaspeti de la Hotel Marigny, unde a fost amenajat un cort in stilul celor folosite de beduini, cu muzicanti traditionali si dansatoare din buric. Mai multi manifestanti anti-Gaddafi au fost retinuti de autoritatile franceze la acea data pentru organizarea unui protest fara autorizatie. Dupa intalnirea cu Muammar Gaddafi, Sarkozy a declarat pentru publicatia Le Nouvel Observateur ca acesta “nu este perceput ca un dictator in Lumea Araba”.
Presa a publicat informatii conform carora relatia dintre familia Gaddafi si Sarkozy ar avea legaturi mai putin legitime: fiul lui Muammar Gaddafi, Saif, a declarat in data de 17 martie ca detine dovezi conform carora dictatorul ar fi finantat campania electorala a presedintelui francez si i-a cerut lui Sarkozy sa inapoieze banii, care “au fost dati pentru a sustine interesele poporului libian”. Echipa de campanie a presedintelui francez a negat toate acuzatiile.
Franta a fost prima tara care a recunoscut rebelii libieni ca guvern legitim al Libiei si este cel mai activ membru al coalitiei care lupta in prezent in Libia.
Nici Italia, unul dintre cei mai importanti membri ai coalitiei anti-Gaddafi nu a fost dintotdeauna pe picior de razboi cu liderul nord-african. In august 2008, Silvio Berlusconi semna la Benghazi un tratat de cooperare dintre Italia si Libia, prin care Roma se angaja sa plateasca Libiei 5 miliarde de dolari compensatie pentru perioada coloniala, bani ce urmau sa fie platiti in transe de cate 200 de milioane de dolari pe an, timp de 25 de ani, conform BBC.
Relatiile dintre cei doi lideri au fost foarte bune dupa aceasta prima intalnire oficiala, Gaddafi vizitand Italia de doua ori in urmatorii doi ani. In cadrul primei vizite la Roma, colonelul s-a intalnit cu premierul Berlusconi si cu presedintele Napolitano, acesta din urma numindu-l pe Gaddafi “o forta a moderatiei in Africa”, conform Times Online.
Muammar Gaddafi este o forta a moderatiei in Africa.
Giordio Napolitano, presedintele Italiei
Cu ocazia vizitei in Italia, Muammar Gaddafi a participat si la summit-ul G8 ca reprezentant al Uniunii Africane. La cina oficiala organizata la finalul summit-ului de presedintele Napolitano, Silvio Berlusconi a incalcat protocolul oficial, asezandu-l pe Gaddafi langa locul sau de la masa, la doar doua scaune distanta de presedintele Obama. Ca un exemplu al apropierii dintre cei doi, prezent la o intrunire a Ligii Arabe tinuta la Sirte, in Libia, Silvio Berlusconi i-a sarutat mainile lui Muammar Gaddafi, un gest rezervat pana la acel moment doar Papei.
In doar doi ani, Italia avea sa devina principalul partener comercial al Libiei, tara nord-africana fiind implicata financiar in mai multe companii italiene, printre care si grupul bancar UniCredit, din care detinea aproape 7 procente. Cea de-a doua vizita a lui Gaddafi in Italia, in luna august 2010, a starnit un scandal dupa ce dictatorul a organizat un eveniment pentru cateva zeci de femei italiene, propunandu-le acestora sa se converteasca la islam. Presa a relatat la acel moment ca participantele la eveniment au fost platite pentru a participa.
Statele Unite au scos Libia de pe lista statelor care sustin terorismul in mai 2006, restabilind relatii diplomatice normale intre cele doua tari pentru prima data dupa 1980. In septembrie 2008, secretarul de stat american Condoleeza Rice a vizitat Libia, unde s-a intalnit cu colonelul Gaddafi, intalnire calificata de oficialii americani citati de BBC drept “istorica”. “Vizita mea la Tripoli dovedeste ca atunci cand o tara este dispusa sa faca schimbari in directia sa strategica, Statele Unite sunt pregatite sa raspunda”, a declarat Rice pentru BBC in timpul vizitei.