Sari direct la conținut

VIDEO Impactul noilor schimbări la facturile de energie și gaze: 1 miliard de lei pe lună, care se va recupera din taxa de solidaritate / Virgil Popescu: Încercăm să stimulăm populația să facă economii

HotNews.ro
Schimbari la energie, Foto: Hotnews
Schimbari la energie, Foto: Hotnews

Impactul bugetar al noilor schimbări privind prețurile la energie și gaze va fi de 1 miliard de lei pe lună care va fi neutralizat din contribuția pe care am impus-o, a precizat joi ministrul de Finanțe, Adrian Câciu. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat principalele schimbări ale schemei care va plafona prețurile la energie și gaze până în 31 august 2023.

Schimbările decise joi de Guvern la Ordonanța 27/2022 au fost prezentate de ministrul Energiei, Virgil Popescu, și de ministrul de Finanțe, Adrian Câciu:

Ministrul Energiei, Virgil Popescu:

  • „În această seară am aprobat modificările la ordonanța 27/2022. Practic se extinde perioada de aplicabilitate a Ordonanței de la 1 septembrie, adică de astăzi, până în 31 august 2023. Practic schema de plafonare plafonare se extinde de la 1 aprilie 2022 la 31 august 2023. Aceasta este prima schimbare.
  • Plafoanele de consum pentru populație rămân aceleași, între 0 și 100 Kwh de consum prețul este de 68 de bani pe kilowatt. Practic acest tarif este pentru populația care consumă foarte puțini kilowați.
  • Între 0 și 300 de kilowați oră aici este o ușoară schimbare. În interiorul aceluiași plafon încercăm să stimulăm populația să facă o economie. Practic prețul de 80 de bani se aplică pentru primii 255 de kilowați din acest plafon. Diferența între 255 și 300 va fi la prețul din contract.
  • Pentru mediul economic, pentru instituțiile publice rămâne 1 leu pe kilowat.
  • Spitalele, fie că sunt publice sau private, Educația, fie ca e publică sau privată, furnizorii de servicii sociale, fie ca sunt publici sau privați – 1 leu pe kilowatt pentru întreaga cantitate de energie electrică consumată.
  • Ceilalți, IMM-urile, industria alimentară, celelalte instituții publice – 85% din cantitatea consumată, tocmai pentru a încerca să-i stimulăm să economisească mai multă energie electrică.
  • la gaze naturale rămâne același preț pentru populație – 31 de bani pe kilowattul de gaz natural consumat. Ceea ce poate nu a fost exemplificat și spus până acum este că în iarmna trecută populația avea un pafon de consum. În iarna aceasta nu mai există acest plafon de consum, deci nu vorbim de o problemă în faptul că nu ne încadrăm într-un anumit plafon de consum.
  • pentru consumul non-casnic vorbim de același preț de 37 de bani pe kilowatt și sunt aceleași condiții ca în Ordonanța 27 – consumă pana in 50.000 megawați anual.
  • se introduce în plus o modalitate de a încuraja furnizorii să își caute energie mai ieftină și să nu aștepte ca statul să deconteze indiferent ce sumă.
  • Practic uitându-ne împreună cu OPCOM, ANRE și Ministerul de Finanțe să vedem exact prețurile medii ale tranzacțiilor, s-a stabilit un plafon maxim de decontare de către bugetul de stat al megawatului de energie electrică la 1.300 de lei.
  • Practic tot ce este peste 1300 de lei, dacă furnizorul nu este suficient de competitiv să-și caute energie și crede că i se poate deconta absolut orice cantitate nu va mai beneficia de orice preț de bani de la bugetul de stat.
  • de asemenea se descurajează tranzacțiile succesive. Uitându-ne în piață – faimoasa trecere a energiei electrice de la un furnizor la altul, de la un trader la altul, pentru a crește articial prețul al energiei electrice și gazului natural va fi de data aceasta foarte dur sancționată pentru că nu este normal să avem acest tip de comportament în piață și practic va fi sancționată cu 5% din cifra de afaceri, amendă pe care ANRE o are acum la dispoziție pentru a putea s-o aplice”.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu:

  • ”observând ceea ce s-a întâmplat pe de o parte pe piața de energie electrică, dar și pe modul în care deconturile către furnizori au ajuns să fie efectiv plătite s-a stabilit introducerea unei contribuții la Fondul de Tranziție Energetică.
  • e o contribuție care va fi achiatată de producătorii de energie electrică, de agregatorii de energioe electrică și gaze, furnizorii care au și activitatea de trading, dar și pentru traderi, o contribuția care se va face venit la bugetul acestui Fond de Tranziție Energetică
  • acest fond va asigura plata cu celeritate a deconturilor facturilor de către Ministerul Energiei și Ministerul Muncii.
  • e o contribuție care va fi achitată de producătorii de energie electrică, de agregatorii de energioe electrică și gaze, furnizorii care au și activitatea de trading, dar și pentru traderi, o contribuția care se va face venit la bugetul acestui Fond de tranziția Energetică, fond care va asigura plata cu celeritate a deconturilor facturilor de către Ministerul Energiei și Ministerul Muncii.
  • practic prin aceste contribuții și acest Fond lucrurile intră într-o normalitate din punctul nostru de vedere din 2 perspective: se asigură capitalul de recuperat pentru furnizori mult mai rapid decât dacă erau oarecum sincope între diversele rectificări bugetare în cazul în care apar astfel de situații, iar pe de altă parte se descurajează ceea ce am văzut în piață mai ales în zona de trading, crearea unor prețuri care să fie în cascadă, în creștere, mult departe de ceea ce înseamnă pe de o parte costul de producție sau pe de altă parte costul de achiziția la care chiar și traderii au achiziționat energia de pe piață.
  • împreună și cu acel plafon maxim de decontare lucrurile vor intra într-o normalitate și din perspectiva prețurilor din zona de energie din România și lucrurile se vor vedea cu siguranță în săptămânile următoare”.

Întrebați ce avize au fost date pe această Ordonanță, oficialii guvernamentali au spus că au fost date toate avizele necesare.

După ce jurnaliștii au semnalat că Ordonanța nu a primit aviz de la Consiliul Economic și Social (CES), însă ministrul Energiei a spus că nu a fost nevoie.

  • „Ordonanța 27/2022, când a fost aprobată a fost avizată de Consiliul Economic și Social (CES). Politicile care nu sunt noi, nu necesită avizarea CES. Doar politicile noi introduse necesită acest aviz. Nu este nicio politică nouă (n.a în noua OUG)”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Care va fi impactul bugetar total al acestei plafonări?

  • „1 miliard de lei pe lună care va fi practic neutralizat din ceea ce înseamnă contribuția pe care am impus-o.”, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Ce înseamna tranzacții succesive? De cate ori sa se tranzactioneze astfel incat sa se sesize ANRE?

  • „Dacă vinde, cum s-a întamplat, x lui y și y lui z și z lui w și la final ajunge la un furnizor care cere la decont este evident că sunt tranzacții succesive. Este o logică clară, o evidență. Este condiționată de faptul.. pentru a crește nejustificat prețul care ulterior va veni la decont la bugetul de stat.”, a declarat ministrul Virgil Popescu.

Pentru detalii citește: DOCUMENT Taxă de solidaritate pentru companiile din energie de la 1 septembrie. Noile măsuri propuse de guvern

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro