Sari direct la conținut

​VIDEO Impactul privarii de somn asupra intregului organism

HotNews.ro
Efectele secundare ale privarii de somn, Foto: captura ecran
Efectele secundare ale privarii de somn, Foto: captura ecran

​Este cunoscut faptul ca privarea de somn afecteaza negativ creierul si functiile cognitive, dar aceasta nu este singura repercusiune a lipsei de somn asupra organismului uman. Efectele secundare ale privarii de somn includ, printre altele, si somnolenta excesiva pe durata zilei, lipsa de atentie, apetit crescut ce duce la cresterea in greutate, risc crescut de depresie, suprimarea hormonilor de crestere si suprimarea capacitatii corpului de a se vindeca, lipsa capacitatii organismului de a procesa glucoza, ceea ce duce la un risc crescut pentru declansarea diabetului de tip II.

Trebuie mentionat faptul ca in randul studiilor de specialitate efectuate pe aceasta tema putini cercetatori au studiat si comparat diferentele intre efectele privarii totale si privarii partiale de somn, in timp ce privarea totala de somn pe perioade lungi de timp nu a fost studiata pe subiectii umani. In cazul studiilor realizate pe animale de laborator, lipsa de somn pe perioade lungi de timp a dus, in mod inevitabil, la deces, conform sleepassociation.org.

In Statele Unite ale Americii specialistii estimeaza ca aproximativ 30% dintre adulti si 66% dintre adolescenti sufera de privare de somn. Acesta nu este un inconvenient minor: lipsa de somn afecteaza in mod grav sanatatea, scrie ed.ted.com.

In materialul video de mai jos, realizat de editorii Ted-Ed, ne este prezentat impactul dur pe care privarea de somn il are asupra intregului organism uman.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro