Sari direct la conținut

VIDEO Incendii puternice în sudul Europei: În Turcia, focul amenință o centrală termică / În Grecia, flăcările se apropie de o zonă industrială din Atena / Traficul feroviar și rutier, blocat

HotNews.ro
Incendii de vegetatie Turcia, Foto: Captura video
Incendii de vegetatie Turcia, Foto: Captura video

Incendiile care devastează Turcia de o săptămână se apropiau marţi de o centrală termică, la Milas, în sudul ţării, mii de persoane continuau să fie evacuate din calea flăcărilor, care au ucis opt oameni, iar preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan este criticat tot mai puternic din cauza felului în care gestionează situaţia, relatează AFP. În Grecia, un nou incendiu puternic izbucnit marți într-o suburbie a Atenei amenință o zonă industrială și perturbă traficul rutier și feroviar.

O centrală termică este amenințată de foc în Turcia

”Dacă nu vom putea opri incendiul pe cale aeriană (…), el se va îndrepta către centrala termică. Situaţia este foarte gravă”, a tras un semnal de alarmă luni seara primarul din Milas (sud) Muhammet Tokat, într-o înregistrare pe care a postat-o pe Twitter, potrivit News.ro.

Marţi focul nu era controlat şi a trecut, potrivit lui Muhammet Tokat, ”punctul critic”.

Temperaturi de peste 40 de grade Celsius

Turcia se confruntă cu cele mai grave incendii de cel puţin un deceniu, care devastează păduri şi terenuri agricole, dar şi zone locuite situate în zona de coastă la mările Mediterană şi Egee.

O echipă AFP a văzut în satul Marmaris, la Marea Egee, agricultori care îşi scoteau animalele din grajduri – cuprinse de flăcări – şi le mutau către o plajă, pentru a le feri de foc.

Turişti şi săteni îngroziţi au fost evacuaţi cu vaporul, în timp ce rafale de vânt violente şi căldura răspândeau flăcările.

Temperaturi de peste 40 de grade Celsius – în mai multe oraşe din Turcia – au cauzat o creştere-record a consumului de electricitate şi au condus la întreruperi ale alimentării cu curent electric luni în oraşe mari ca Ankara şi Istanbul.

Dintre cele 145 de incendii care au izbucnit într-o săptămână în întreaga ţară, nouă erau active în continuare.

Erdogan, criticat

Uniunea Europeană (UE) a trimis trei bombardiere cu apă – două din Spania şi unul din Croaţia -, pentru a ajuta Turcia să lupte împotriva acestor incendii.

Înainte ca UE să anunţe ajutorul, Turcia a împrumutat avioane din Rusia, Ucraina, Azerbaidjan şi Iran.

Însă Turcia resimte dur, de câţiva ani, consecinţele dispariţiei treptate a flotei sale de bombardiere cu apă, de tip Canadair.

Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat), principalul partid din opoziţie, îi reproşează preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan faptul că a destructurat infrastructura unei organizaţii semipublice care deţinea, în trecut, bombardiere cu apă şi care era însărcinată cu lupta împotriva incendiilor.

”Voi plânge de furie”, a scris pe Twitter Muhammet Tokat, care a cerut, în numeroase intervenţii televizate, ca un bombardier cu appă să fie trimis la Milas, însă în zadar.

Muhammet Tokat – un ales CHP – este una dintre tot mai numeroasele voci din Turcia care-l critică pe Recep Tayyip Erdogan din cauza felului în care gestinează criza incendiilor.

Preşedintele turc i-a înfuriat pe numeroşi turci, pe reţele de socializare, după ce le-a aruncat plicuri de ceai unor locuitori confuzi în timp ce vizita oraşul Marmaris – afectat de incendii -, escortat de un dispozitiv de poliţie puternic, în weekend.

După ce tot mai multe voci reproşează, pe reţele de socializare, Guvernului turc o intervenţie pe care o denunţă drept insuficientă, directorul de comunicare al preşedinţiei turce, Fahrettin Altun, a avertizat împotriva unor ”ştiri false” care ar avea scopul să lase impresia unei Turcii ”slăbite”.

Miniştrii Apărării şi de Interne au anunţat că-şi mobilizează forţele pentru a-i ajuta pe cei peste 5.000 de pompieri care luptă împotriva sinistrelor.

Tunuri cu apă ale poliţiei -folosite în vederea dispersării manifestanţilor – au fost trimise în zone afectate de incendii, a anunţat poliţia turcă.

Un incendiu de vegetație în apropierea zonei industriale din Atena

Un puternic incendiu de vegetație a izbucnit, marți, în apropiere de o zonă industrială de lângă Atena, care a dus la perturbarea traficului feroviar și a determinat autoritățișe să închidă o parte a autostrăzii naționale, relatează Reuters.

Peste 100 de pompieri cu 35 de mașini și nouă avioane se luptau cu focul în suburbia Varympompi, lângă muntele Parnitha, pe fondul temperaturilor crescute în timpul celei mai grave canicule din Grecia din ultimii 30 de ani.

Purtătorul de cuvânt al pompierilor, Vasilis Vathrakogiannis, a declarat că incendiul nu amenință fabricile din zonă, dar va fi dispusă evacuarea zonei, dacă este necesar.

Autoritatea de protecție civilă a avertizat locuitorii să fie în alertă și să țină ferestrele și ușile închise pentru a împiedica pătrunderea scânteilor în case.

Peste 100 de incendii au avut loc în Grecia în ultimele câteva zile, întețite de vânturi și temperaturi ridicate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro