VIDEO Infracțiunile motivate de antisemitism au crescut cu 10% în Germania
Infracțiunile motivate de antisemitism au înregistrat o creștere cu 10% față de anul precedent în Germania, potrivit datelor făcute publice miercuri de guvernul german, scrie BBC News. Informațiile vin pe fondul unor îngrijorări exprimate și de oficialii francezi care au raportat în aceste zile creșterea actelor de antisemitism cu 74%.
Potrivit datelor furnizate de guvernanții germani, în 2018 au avut loc 1.646 de infracțiuni motivate de ură față de evrei, ceea ce reprezintă o creștere cu 10% față de anul precedent.
Marți, ministrul de interne, Christophe Castaner, a lansat și el un avertisment afirmând că ”antisemitismul se răspândește ca o otravă”. Afirmațiile sale potrivit cărora cazurile au crescut cu 74% au fost făcute în contextul în care, în acest weekend, în Paris au avut loc mai multe incidente antisemite, cutii poștale cu chipul unor supraviețuitori ai Holocaustului fiind vandalizate și inscripționate cu simbolul nazist al Swastika.
Ultimele date din Germania au fost date la solicitarea unui membru al partidului de extremă Die Linke, informațiile fiind apoi publicate de cotidianul Der Tagesspiegel, scrie BBC News.
Guvernanții spun că trendul este un ascendent. De asemenea, datele mai arată o creștere cu 60% a agresiunilor fizice.
Josef Shcuster, șeful Consiliului Central al Evreilor din Germania, a precizat că cifrele arată că este nevoie urgentă de intervenția autorităților. ”Ultimele date nu sunt încă oficiale, dar reflectă o tendință care este înfricoșătoare”, a precizat el, într-o declarație pentru BBC. „Ceea ce a fost considerat până acum ca fiind impresia subiectivă a evreilor este confirmat de statistici”, a mai spus el.
Organizațiile evreiești au avertizat în repetate rânduri asupra ascensiunii grupurilor de extremă-dreapta și a rolului pe care acestea îl joacă în încurajarea actelor antisemite, în întreaga Europă.
Anul trecut, un sondaj realizat în rândul populației de origine evreiască arăta că foarte mulți se tem din ce în ce mai mult de valul de antisemitism.
Din 2017, formațiunea de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) a devenit principala voce a opoziției, fiind de fapt pentru prima oară când un partid extremist a reușit să intre din nou în parlament, după prăbușirea regimului nazist la finalul celui de-la doilea Război Mondial.
AfD are un discurs deschis împotriva migrației, însă neagă că ar avea convingeri antisemite. Cu toate acestea, politicienii partidului au făcut adesea declarații despre Holocaust care au stârnit indignarea comunității evreiești.
Anul trecut, guvernul a anunțat formarea unei echipe speciale care să meargă în școli cu scopul de a combate antisemitismul.