Sari direct la conținut

VIDEO Interviu Cristian Mungiu la lansarea in Italia a filmului Bacalaureat, primit cu aplauze de critica si spectatori. Cum se pot organiza comunitatile de romani pentru o proiectie

HotNews.ro
Cristian Mungiu in Italia, Foto: Hotnews
Cristian Mungiu in Italia, Foto: Hotnews

Succes de critică şi public pentru Cristian Mungiu la Roma. Italienii au stat la coadă zeci de minute vineri seară, 26 august, în capitala Italiei, pentru a asista la lansarea oficială a filmului „Bacalaureat”, tradus în Italia cu titlul „Un padre, una figlia” (Un tată, o fiică). Grădina de vară a cinematografului „Nuovo Sacher”, din cartierul boem Trastevere, 500 de locuri, a fost plină.

După proiecţie, majoritatea spectatorilor a stat până către ora unu noaptea pentru a vorbi cu Cristian Mungiu, în cadrul unei întâlniri moderate de o gazdă de excepţie: regizorul italian Nanni Moretti.

De marţi, 30 august, filmul, care a luat premiul pentru regie la ultima ediţie a Festivalului de la Cannes, va fi difuzat pe scară largă în cinematografele din Peninsulă.

L-am întâlnit pe Cristian Mungiu la intrarea în cinematograf, în faţa de zecilor de persoane care stăteau la rând pentru a cumpăra bilete. A acceptat imediat să ne acorde un interviu, pornind chiar cu un comentariu privind zecile de cinefili aşezaţi la rând.

Rep: Cum vedeti faptul ca e coada la intrare?

Cristian Mungiu: Mă bucur mult, pentru că nu există cinema fără spectatori. Eu continui să fac un gen de film care se adresează spectatorilor. Mă bucur, mai ales în condiţiile în care situaţia e destul de dificilă acasă la noi, unde avem mereu o grămadă de comentarii. Iar în afara ţării avem un asemenea succes. Deci nu e vorba numai de premii şi selecţii la Festivaluri internaţionale, ci e şi un succes de public cu o distribuţie normală. Mi se pare că e cea mai mare apreciere pe care poţi să o ai cu un film: să ajungi în cinematografe normale şi să ai o coadă ca cea din seara aceasta.

Rep: Nanni Moretti e un nume de referinţă în panorama cinematografică italiană şi internaţională. Cum s-a decis colaborarea cu el la lansarea filmului la Roma?

Cristian Mungiu: Eu am propus casei de distribuţie italiene să facem cumva şi o proiecţie de gală, dacă tot sun aici. Ei nu îndrăzneau să mă întrebe. Le-am spus că dacă tot vin să mă întâlnesc cu presa, ar fi frumos să mă întâlnesc şi cu publicul. Mi-au transmis că Nanni Moretti s-a oferit să pună sala lui la dispoziţie, să invite publicul format aici şi să modereze el însuşi discuţia. Nu e ceva ce i-am cerut, cred că e foarte generos din partea lui, un actor şi regizor foarte popular în Italia. Mă bucur că vom avea această conversaţie, pentru că o parte din prestanţa lui vine ca un fel de recomandare pentru acest film în rândul publicului italian.

Rep: Şi invers, pentru că dumneavoastră veniţi cu un film proaspăt premiat la Cannes

Cristian Mungiu: Invers va fi când îl voi invita eu la Bucureşti, pentru a-i întoarce această onoare, de a purta o conversaţie cu el. M-aş bucura să putem avea şi noi o coadă de felul acesta, cum vedeţi aici, pentru filmele lui. Dar sincer, mai avem de lucrat la acest punct. Cred că modul în care tratăm noi filmele europene nu e la înălţimea felului în care ne tratează ei pe noi.

Rep: Filmul este lansat într-o zi tristă pentru Italia, când în Peninsulă se resimte profund tragedia cutremurului din 24 august.

Cristian Mungiu: Eu am întrebat înainte să vin, dacă se mai cade în condiţiile astea să confirmăm lansarea, dacă să vin sau nu, dacă se vor ţine zile de doliu sau se vor anula evenimentele programate. Mi s-a spus că nu, că să vin în continuare. Deci am venit şi mi-am făcut treaba. Dar sunt în viaţă lucruri importante, sunt momente de bucurie, dar sunt şi momente de mare tristeţe şi e bine să păstrăm o sobrietate faţă de oamenii care suferă în acest moment şi să-i ajutăm, fiecare după cum putem.

Rep: Filmul va fi distribuit de pe data de 30 august în multe cinematografe din Italia. Un mesaj pentru românii care doresc să-l vadă?

Cristian Mungiu: Filmul e distribuit pe o scară destul de largă în Italia, pentru un film românesc şi european. Deci să urmărească unde va fi proiectat. Apoi, noi le mai propunem ceva. Dacă ei intră pe site-ul distribuitorului italian BIM, i-am încurajat să lase o adresă de contact. Dacă e o comunitate cât de cât semnificativă de români, să-i contacteze şi să organizeze un screening în zona respectivă. Evident, nu se va putea proiecta în fiecare localitate mică, dar dacă există interes, se poate face. Am insistat faţă de partenerii noştri din Italia, mai ales pentru că ştim cât de mulţi români sunt aici, să existe această posibilitate şi sper ca ea să fie folosită.

––––––––

După proiecţie, publicul italian l-a aplaudat îndelung pe Cristian Mungiu. Regizorul român a discutat cu spectatorii, curioşi să afle cum s-a născut filmul. La baza peliculei, a povestit el, se află experienţe personale, dar şi o arhivă detaliată cu subiecte tratate de presa naţională din ultimii ani. Un exemplu: „acum câţiva ani, după examenul de Bacalaureat, elevii unui liceu prestigios din Bucureşti, suspectaţi de fraudă, au fost duşi cu un microbuz pentru a fi anchetaţi. Au existat politicieni care s-au întrebat cum pot fi duşi cu autocarul, în loc să se întrebe ce fel de ţară e asta, unde există oriunde fraude şi nimeni nu recunoaşte”.

„Sunt şi români care mă critică pentru cum e prezentată România în film, dar eu răspund că nu trebuie criticată o reprezentare a realităţii, ci trebuie schimbată în primul rând realitatea”, a mai spus regizorul publicului.

Presa din Italia a acordat un amplu spaţiu lansării filmului. „E o operă emoţionantă şi plină de suspans, care pune întrebări incomode cu privire la repsonsabilitate, corupţie şi cinste”, a scris La Repubblica. Pentru La Stampa, „Un padre, una figlia” e „captivant, un film care are o componentă poliţistă şi personaje care te ţin cu sufletul la gură”.

Nanni Moretti e unul din regizorii italieni cu cel mai mare succes de critică. În decursul carierei sale a câştigat patru trofee la Cannes, Globul de Aur pentru „Habemus Papam” în 2011, două premii la Festivalul internaţional de film de la Berlin şi numeroase nominalizări.

Distribuit pe teritoriul italian de Bim Film, Bacalaureat (Un padre, una figlia) în regia lui Cristian Mungiu, va putea fi văzut în peste 40 de orașe din Italia. Lista provizorie a cinematografelor în care va fi difuzat filmul

Lista provizorie orașe/cinematografe Italia: Un padre, una figlia (Bacalaureat)

ANCONA – GALLERIA, FANO – POLITEAMA, PESARO – LORETO, SENIGALLIA – GABBIANO, BARI – se va stabili în curând, BOLOGNA – ODEON, CESENA – SAN BIAGIO, FAENZA – ITALIA, FERRARA – BOLDINI, IMOLADON – FIORENTINI. MODENA – FILM STUDIO, PARMA – ASTRA, PIACENZA – JOLLY, RAVENNA – ASTORIA, REGGIO EMILIA – ROSEBUD, RIMINI – SETTE BELLO, CATANIA – KING, PALERMO – AURORA, FIRENZE – FLORA, PISA – ODEON, PRATO – TERMINALE, GENOVA – se va stabili în curând, LA SPEZIA – NUOVO, MILANO – APOLLO, MILANO – ELISEO, BERGAMO – CAPITOL, BRESCIA – MORETTO, CREMONA – CHAPLIN, MANTOVA – MIGNON, MONZA – CAPITOL, NAPOLI – FILANGERI, PADOVA – ASTRA, MESTRE – DANTE, MONFALCONE – KINEMAX, PORDENONE – ZERO, TRENTO – ASTRA, TREVISO – EDERA, TRIESTE – ARISTON, UDINE – VISIONARIO, VENEZIA – GIORGIONE, VERONA – PINDEMONTE, VICENZA – ARACELI, ROMA – SACHER, ROMA – 4 FONTANE, ROMA – EDEN, ROMA – TIBUR, PERUGIA – POST MODERNISSIMO, TORINO – NAZIONALE, TORINO – ELISEO

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro