VIDEO INTERVIU Ioan Mircea Pascu: Zona Schengen si spatiul privat virtual, "victime" pe nedrept ale masurilor propuse ca urmare a atentatelor din Franta
„Trebuie sa depasim acest soc emotional si sa ne gandim la consecintele masurilor pe care le propunem”, a declarat eurodeputatul Ioan Mircea Pascu, vicepresedinte al Parlamentului European, referindu-se la schimbarile asteptate pe termen lung in diferite domenii, la nivel european si national, ca urmare a atentatelor teroriste din Franta. Intr-un interviu acordat la Strasbourg pentru EurActiv.ro, acesta a vorbit despre declaratii politice sau initiative propuse la nivel european sau national, care afecteaza in mod nejustificat domenii precum libertatea de circulatie a cetatenilor sau comunicarea digitala, in special spatiul privat virtual.
Declaratii despre Legea Big Brother, Spatiul Schengen, masuri de securitate asteptate in spatiul virtual in contextul consecintelor pe termen lung ale atacurilor teroriste din Franta:
EurActiv.ro:In urma atentatelor din Franta, statele, la nivel national, discuta de masuri de securitate de urgenta, pe care ar dori sa le adopte suplimentar, dintre care multe se refera la domeniul telecomunicatiilor. In Romania, vorbim despre presiune pentru adoptarea legii „Big Brother”, lege care nu trecuse pana acum, ce va asteptati sa se intample in acest domeniu?
Ioan Mircea Pascu:Cred ca trebuie sa ne asteptam la schimbari in 2 planuri: o data, in plan imediat, si cred ca trebuie sa ne gandim la masuri cu bataie mai lunga. Legat de legea „Big Brother”, care a fost declarata neconstitutionala de Curtea Europeana: acest lucru s-a facut in baza unor argumente, care nu s-au schimbat in urma evenimentelor tragice de saptamana trecuta. Daca vrem sa repunem legea pe tapet, trebuie sa tinem seama de obiectiile de neconstitutionalitate formulate de organismele judiciare. Nu putem sa spunem ca emotia justifica ignorarea acestor argumente.
Deci, cei care doresc acest lucru vor trebui sa faca un efort pentru a aduce legea pe fagasul ei normal. Astfel incat, daca va fi prezentata din nou, sa nu mai aiba asemenea obiectii.
De altfel, am vazut ca exista o serie de luari de pozitie care sustin, de pilda, ca internetul se misca din ce in ce mai repede si ca legile ne impiedica sa-l urmarim. Nu cred ca putem accepta un asemenea punct de vedere, pentru ca atunci, singura modalitate ar fi sa bagam cetateanul intr-o cusca si sa-l pazim acolo, astfel incat sa nu mai existe nicio posibilitate ca securitatea lui sa fie amenintata. Am ajunge exact la inversul a ceea ce dorim, dorim sa asiguram securitate cetateanului, tocmai ca sa se poata bucura de libertatile cetatenesti pe care democratia i le confera.
In momentul de fata se discuta despre Schengen, desi cei care au facut acele acte erau cetateni francezi. Totusi, se discuta
ca Schengenul sa fie suspendat. Din acest punct de vedere, nu putem sa acceptam sa facem un schimb, sa cedam libertatea de calatorie pentru a avea libertatea de exprimare. Democratia este un tot unitar, trebuie respectata ca atare.