Sari direct la conținut

​VIDEO INTERVIU Lazescu, seful TVR: Nu cred ca actualul CA va rezista votului din Parlament / I-am trimis un memoriu premierului Ponta cerandu-i sprijin in cazul ANAF / A trebuit sa gestionez o criza majora din prima mea zi la TVR

HotNews.ro
Alexandru Lazescu in studioul HotNews.ro, Foto: Hotnews
Alexandru Lazescu in studioul HotNews.ro, Foto: Hotnews

Seful TVR, Alexandru Lazescu, spune intr-un interviu pentru HotNews.ro ca nu crede ca actualul Consiliu de Administratie va rezista votului din Parlament pe rapoartele de activitate ale televiziunii, vot pe care il considera „strict politic”. El spune ca i-a adresat premierului Ponta un memoriu prin care ii cere sprijin pentru deblocarea conturilor de catre ANAF, ca nu a primit inca un raspuns, dar ca ANAF „priveste cu intelegere” situatia. El descrie blocajul actual din institutie si cauzele lui, care, spune el, dateaza din mandatul Valentin Nicolau. Si intrebat daca ii da in judecata pentru calomnie pe membrii CA semnatari ai scrisorii deschise „Apocalipsa dupa Lazescu”, el raspunde: „Altfel nu se poate”.

Alexandru Lazescu, presedinte-director general al TVR, vorbeste in interviul acordat HotNews.ro despre situatia critica, financiar si structural, in care se afla televiziunea, despre acuzatiile care ii sunt aduse si despre efectele mecanismului „cum venim la putere, schimbam conducerea de la televiziune si radio”.

Interviu Alexandru Lazescu – partea I

Principalele idei:

  • Despre decizia de discutare a rapoartelor de activitate ale SRTv in Parlament, pe 12 iunie: „In general, gestiunea deciziei privind rapoartele de activitate ale TVR este una strict politica. Suntem intr-o situatie extrem de incalcita, in care avem, pe de o parte, un raport din 2009, inca nediscutat – administratia [Alexandru] Sassu a fost demisa pe raportul din 2008. Avem un raport pe 2010 care jumatate este la Sassu, jumatate la mine. Si avem un raport pe 2011 care este este in intregime in actualul mandat. Cum se vor discuta? Nu stiu ce sa spun. Cert este ca, de regula, deciziile sunt de natura politica. Inteleg ca acum nu vor fi discutate nici in comisii. Nu-mi aduc aminte de nicio situatie in care discutia aceasta sa fie una de substanta si decizia sa fi avut la baza argumente. In general e un vot politic. Cum majoritatea politica s-a schimbat, putem sa vedem inspre ce ne ducem.”
  • Despre sansale Consiliului de Administratie actual si a lui ca presedinte CA sa ramana in functie dupa votul din Parlament: „Ca sa fiu foarte onest, nu cred. Se poate merge pe acelasi mecanism: cum venim la putere, pe baza raportului schimbam conducerea de la televiziune si de la radio. Dar daca ar fi ceva mai multa intelepciune s-ar putea intelege ca acest moment, cu toata criza si cu toate elementele politice, nepolitice, financiare asociate, ar fi un bun prilej de a lucra la chestiunea fundamentala. Adica, de a regandi din temelii legea de functionare pentru serviciile de functionare a serviciilor publice de radio si televiziune, care e total neadecvata si are probleme majore. Schimband o administratie cu alta nu schimba nimic din chestiunile fundamentale. Eu personal voi milita pentru o schimbare fundamentala, atat cat pot si cat ma pricep.”
  • Despre deblocarea conturilor: „Am avut discutii cu ANAF. In baza acestor discutii incercam sa gasim solutiile cele mai rapide si mai bune pentru televiziune, asa incat sa iesim din blocaj, asa incat sa nu periclitam nici campania electorala, nici transmisiunile de la CE de Fotbal, nici Jocurile Olimpice. Am adresat si un memoriu primului ministru, explicandu-i care e situatia si solicitandu-i sprijinul spre rezolvarea acestei situatii. Si premierului, si presedintelui. Deocamdata nu am primit un raspuns. Cu ANAF suntem in legatura si speram sa identificam solutiile.” Au semne de deschidere? „Nu pot sa spun ca nu au existat, ANAF priveste cu intelegere si incearca sa identifice formule viabile de gestionare a situatiei.”
  • Despre ce spune raportul Curtii de Conturi asupra situatiei din TVR: „Radiografiaza situatia din TVR din ultimii cinci ani, dar face referire si la lucruri de mai inainte. Curtea de Conturi analizeaza tipul de management, deciziile luate, nu a fost o verificare a situatiei financiare. (…) Se opreste asupra unor elemente importante, cu impact asupra situatiei actuale. E vorba de contractul cu NBC Universal, semnat de [fostul sef TVR din 2002-2005] Valentin Nicolau, e vorba de gestiunea publicitatii de catre Splendid Media cu toate problemele aferente, e vorba de catre asumarea unui contract cu o valoare foarte mare pentru trei sezoane din UEFA Champions League, in mandatul precedent (mandatul Alexandru Sassu – n.r.) si se discuta si alte elemente, inclusiv constrangerile generate de prevederile CCM.”
  • „Nu pot sa spun ca toate deciziile pe care le-am luat noi in ultimii doi ani au fost cele mai bune. Dar am incercat cu buna credinta sa depanam situatia actuala. Eu am venit pe 30 iunie 2010 si chiar din prima zi a trebuit sa gestionez o criza majora. In baza contractului cu NBC Universal era o scrisoare de garantie care trebuia executata, in suma de 5,4 milioane de dolari si, daca ar fi fost executata, ar fi dus TVR-ul chiar in acel moment la blocaj. Am incercat sa previn discutand cu cei de la Londra si amanand aceasta chestiune. Sigur ca nu s-a rezolvat, lucrurile au continuat. Dar la inceputul acestui an am reusit sa facem o tranzactie care sa scada obligatiile TVR de la 22 milioane de dolari la 9 milioane de dolari si sa le esaloneze pana in 2015. Am inceput mandatul cu o pierdere neta acumulata de TVR de circa 61 milioane de euro. (…)”
  • „Nu zic ca nu sunt lucruri care, eventual, se mai puteau face, taieri de costuri. Am incercat sa tinem in echilibru cat de cat situatia. (…) A fost un management de criza chiar din prima zi.”

Interviu Alexandru Lazescu – partea II

Principalele idei:

  • TVR a avut conturi blocate si in 2010. Nu au intrat ANAF-ul si criza, din aceasta persectiva, acum. Am mai avut conturi proprite, am mai platit parte din bani. Nu e o situatie noua. (…) Deficitul de cash s-a accentuat masiv din cauza sumelor foarte mari, de cateva zeci de milioane de euro, care in mod suplimentar au trebuit platite in aceasta perioada – referitor la contractul UEFA Champions League.”
  • „Televiziunea e in pierdere din 2006. A fost in pierdere cu in jur de 50 de milioane de lei si in 2007 si in 2008, cand se adunau bani din publicitate mai multi fata de nivelul actual – cu circa 10-12 milioane de euro mai mult. Daca am fi fost in situatia de acum si am fi pus pentru acea perioada sumele actuale din publicitate, 40% fata de atunci, deficitul ar fi fost mult mai mare.”
  • „In Consiliul de Administratie, in anumite situatii a existat o anumita dorinta de a merge pe calea reformei, dar s-a oprit pe parcurs. (…) Voi da un exemplu, reforma salariala. Multa lume din TVR se plange ca exista mari discrepante salariale, lucru adevarat. (…) Pentru a face o reforma si pentru a ajunge la un nivel decent, gasisem un anume mecanism, dar nu a fost acceptat de Consiliul de Administratie. (…) Un lucru important legat de CA – jumatate dintre membri sunt si salariati. (…) Nu poti sa faci reforma in institutie avand atat de multi oameni (in CA – n.r.) din interiorul institutiei. Avand prea multi oameni din interior, evident ca deciziile lor sunt guvernate de aceasta pozitie de salariat. E una dintre problemele legale care trebuie restructurate.”
  • Cata responsabilitate isi asuma el pentru rezultatele limitate ale incercarilor de reforma? „Pot spune cu buna credinta ca am incercat sa rezolv multe situatii – vezi NBC Universal, negocierile de esalonare a datoriilor pentru UEFA, reducerea unor costuri – in unele cazuri am redus la jumatate bugetele unor emisiuni. Poate au fost si decizii gresite. Pot spune, insa, cu buna credinta ca am avut de gestionat o situatie extrem de complicata, cu un Consiliu de Administratie foarte complicat din punct de vedere al intereselor, nu neaparat de natura politica, interese pe diferite alte paliere. (…) Problemele din Televiziune sunt, in acest moment, de natura structurala.”
  • Nu ai cum sa gestionezi o datorie foarte mare, de peste 100 de milioane de euro, acumulata anterior. In mod normal, asta nu se poate face decat cu o interventie exterioara, la nivelul clasei politice. Pentru ca altfel nu se poate rezolva. (…) Solutiile miraculoase nu au cum sa apara, poti sa-l aduci si pe Jack Welch. (…)”

Interviu Alexandru Lazescu – partea III

Principalele idei:

  • De ce mai sta la TVR, in conditiile actuale? „Nu am fugit dupa functia aceasta, nu ma agat de ea. Dar e iresponsabil, in acest moment extrem de critic, sa fugi. E foarte simplu sa o faci. Pana in momentul in care mai am aceasta capacitate, mi se pare o minima loialitate fata de institutie sa incerci sa rezolvi problemele curente. (…) Daca dispar eu de acolo, nu dispare nici blocajul conturilor, nu dispar nici sumele pe care le avem de dat, nici nevoia de a rezolva situatia corespondentilor care trebuie trimisi la CE de Fotbal sau de Londra, nici obligatiile contractuale asumate, nici plata salariilor. (…) Ma voi bate cu responsabilitate atat timp cat voi mai fi in aceasta pozitie [chiar daca] Foarte probabil, decizia politica va duce catre un anume deznodamant. (…) Cred ca o plecare precipitata a mea, in acest moment, ar face rau televiziunii”.
  • Ii va da in judecata pe membrii Consiliului de Administratie care au semnat scrisoarea deschisa „Apocalipsa dupa Lazescu”?Unele afirmatii sunt calomnioase si, pentru a-mi apara reputatia, sunt in situatia in care va trebui sa-i pun sa probeze ce au spus acolo. Altfel nu se poate.Pentru calomnie? Pentru calomnie, pentru afirmatii foarte grave facute cu o usurinta dezarmanta. (…) Voi da doua exemple. Diferenta intre numarul de angajati intre momentul cand am preluat mandatul si acest moment este de +45 de oameni. In perioada cand Alexandru Sassu a fost director general interimar, Consiliul lui de administratie fiind demis, diferenta a fost de +42, in doar trei luni. (…) Un alt exemplu: TVR Info functioneaza cu circa 60 de oameni si un buget total de 520-530.000 de euro, adica 1,3% din fondul de salarii al televiziunii. Numai pe ilustratia muzicala se dadea, inainte de a fi TVR Info in aceasta formula, s-au dat in 2009 150.000 de euro.”
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro