Sari direct la conținut

VIDEO INTERVIU Mircea Matei, director general Villa Vinea: "La eveniment, am fost emoţionat toată seara, fiindcă aici, în vârful dealului, dacă pica internetul nu mai aveam soluţie de rezervă"

Smile Media
Mircea Matei, director general Villa Vinèa, Foto: Captura YouTube
Mircea Matei, director general Villa Vinèa, Foto: Captura YouTube

​​Mircea Matei – director general la crama Villa Vinèa, descrie, pas cu pas, organizarea şi desfăşurarea unei lansări şi degustări online de vin. Un veritabil studiu de caz. Bonus: analiza SWOT a evenimentului şi un anunţ în premieră. O discuţie dedicată pasionaţilor de vin şi de marketing online.

Interviul integral:

Fragmente din interviu:

Contextul

Pe 11 februarie 2021, crama Villa Vinèa (situată pe valea Târnavei Mici, în judeţul Mureş) a organizat lansarea online a primului său vin super premium (Argilla 2016), ocazie cu care a avut loc şi o degustare online, cu un meniu de 4 vinuri.

Limitările

  • Contextul pandemiei de Covid-19 nu a permis organizarea unui eveniment cu public.
  • Un eveniment în aer liber nu se putea organiza în luna februarie, din cauza frigului.
  • O ediţie foarte limitată a vinului Argilla 2016: doar 286 de sticle magnum (1,5 litri) au fost produse şi îmbuteliate.
  • Pentru a trimite câte o sticlă întreagă de Argilla la fiecare client şi colaborator al cramei, costurile ar fi fost extrem de ridicate (cca. 250 lei/sticla magnum).

Conceptul evenimentului

  • Au fost pregătite mostre din 4 vinuri (sticle de câte 200 ml, protejate cu gaz), ambalate în cutii speciale şi trimise, prin curier, către cca. 130 de clienţi şi colaboratori ai cramei. Suportul logistic a fost asigurat de către Marian Timofti (somelier).
  • Evenimentul din cramă a fost filmat şi difuzat în direct pe Facebook. Suportul tehnic a fost asigurat de către Laurenţiu Achim (somelier şi specialist multimedia).
  • A participat online, din Italia, Heiner Oberrauch (proprietarul Villa Vinèa).
  • La eveniment au participat, de la faţa locului, Mircea Matei (directorul general Villa Vinèa), Mihály ‘Mişi’ Deneş (enologul Villa Vinèa), Marian Timofti (somelier, preşedintele FNDA), Marius Danciu (somelier, restaurant Privo Tg. Mureş), István Varga (autorul etichetei sablate Argilla).

Scenariul şi regia

  • Evenimentul a fost filmat în sala baricurilor din crama Villa Vinèa.
  • Proprietarul cramei a deschis întâlnirea online cu o scurtă istorie a podgoriei din România şi a familiei sale, implicată în industria de vin din Italia de 6 generaţii.
  • Enologul cramei şi cei doi somelieri au prezentat vinurile şi au sugerat asocieri gastronomice originale pentru fiecare.
  • Autorul etichetei a arătat în direct procesul de sablare a etichetei pe sticla vinului Argilla.

Vinurile degustate online

Atât cei prezenţi în cramă, cât şi cei care au primit mostrele acasă şi au participat virtual la eveniment, pe Facebook Live, au degustat, în ordine, următoarele vinuri:

1. Kerner Selection 2018 (soi germanic cultivat în România doar la Villa Vinèa).

2. Sauvignon Blanc Selection 2019 (cel mai bine adaptat soi internaţional din podgoria Târnavei Mici).

3. Argilla 2016 (vedeta evenimentului, un asamblaj de Fetească Regală, Fetească Alba şi Sauvignon Blanc, maturat 1 an şi jumătate în baric şi încă 2 ani în sticlă magnum de 1,5 litri).

4. Rubin Selection 2016 (un asamblaj de Zweigelt, Merlot şi Fetească Neagră, maturat 2 ani în baric şi încă 1 an în sticlă).

Plusurile evenimentului

  • Posibilitatea de a reuni un număr mare de participanţi, din zone geografice diferite, care se pot conecta cu crama, cu vinul şi cu atmosfera momentului.
  • Nu numai invitaţii dar şi vorbitorii la eveniment pot participa din alte locaţii, chiar din ţări diferite, ca în cazul de faţă.
  • Participanţii pot intra pe Facebook Live, pot degusta, împreună cu enologul şi somelierii din cramă, mostrele primite acasă şi se pot retrage oricând doresc, gestionându-şi astfel judicios timpul.
  • Eliminarea costurilor de transport şi de cazare, dar şi economisirea timpului de deplasare (câteodată principalul motiv pentru care refuzăm un eveniment care are loc la mare distanţă de casă).
  • Reducerea timpului de organizare şi a costurilor pentru cramă.
  • În urma evenimentului rămâne o înregistrare video care poate fi folosită ulterior ca suport de marketing şi comunicare către cei care nu au participat live.

Minusurile evenimentului

  • Lipseşte interacţiunea socială care a caracterizat, până de curând, orice lansare şi degustare de vin.
  • Transmiterea descrierii senzoriale a vinului este limitată în cazul unei degustări virtuale.
  • Calitatea video şi audio poate avea de suferit dacă infrastructura de comunicaţii are discontinuităţi.
  • Un eveniment online, care depinde 100% de o conexiune la internet, este supus unui risc semnificativ, într-o locaţie departe de oraş, dacă nu există o soluţie de rezervă la furnizorul de internet.

Anunţ în premieră: festival la cramă

Pe 11-12 iunie 2021, planificăm, la crama Villa Vinèa, un mic festival, un eveniment offline, care va dura de vineri şi până sâmbătă după-amiază. Pe lângă clasicele tururi de cramă şi degustări, un artist important va cânta live (încă nu putem dezvălui numele lui), vor fi prezenţi şi câţiva artişti locali, iar Teatrul Naţional „Liviu Rebreanu” din Tg. Mureş va organiza un campionat de improvizaţie. Vor fi multe surprize, pentru toate gusturile (ateliere de pictură, plimbări cu bicicleta prin vie etc.). Garantăm două zile frumoase tuturor celor care vor participa.

​Articol susţinut de Paharnicul.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro